www.oki.hu

Változások • Kiadványok • Kényelem • Fórumok • Statisztika

Mi történt az elmúlt fél évben az OKI honlapján? A változás nagyobb annál, mint ami első pillanatra is szembe tűnik. Előre kívánkozik, hogy a korábbi győri Információs Iroda már nem tartozik az Országos Közoktatási Intézet szervezetéhez, ami azt is jelenti, hogy az iroda nagy publikus adatbázisait (Érettségi nyilvántartás, Szakértői névjegyzék, Közoktatási intézménytörzs stb.) már nem az OKI kezeli. Ugyanakkor ezek az oldalak a kezdőlapunkról továbbra is elérhetőek. Az adatbázisokkal kapcsolatos kéréseket és kérdéseket természetesen továbbítjuk Győrbe, de ezeket a továbbiakban egyszerűbb nem a webmaster@oki.hu, hanem az info@kir.hu címre küldeni, mert akkor a levelet közvetlenül az OFFI Kht.kapja.

A fent leírt átalakulás azt is jelenti, hogy a honlap eddig hangsúlyos szolgáltató funkciója helyettegyértelműen a kutatás+fejlesztés kerül előtérbe. A tervbe vett új adatbázisok is a kutatások során keletkező információkat adják majd közre. Súlyt helyezünk arra is, hogy az OKI központjaiban készült munkák az eddiginél nagyobb számban kerüljenek nyilvánosságra, és minél nagyobb részük elérhető legyen angolul is.

Újabb kiadványainkról

Szeptember elejétől már olvasható és letölthető a Jelentés a magyar közoktatásról 2000 angol változata (Education in Hungary 2000 - http://www.oki.hu/publication.asp?Publication=edu2k). Ez a kiadvány nélkülözhetetlen azok számára, akiknek az elmúlt tíz év magyar közoktatásáról angol nyelvű irodalomra van szükségük. • Októberben indítottuk el új rovatunkat, amelynek címe Európai dimenzió a társadalomtudományok oktatásában. A havonta újabb cikkekkel bővülő gyűjtemény jelenleg két európai történelemtanítással kapcsolatos tanulmányt tartalmaz (http://www.oki.hu/kiadvany.asp?Kiadvany=tarstud) A továbbiakban a rovatot etikai, állampolgári- és társadalomismereti tanulmányokkal szeretnénk kiegészíteni. • November elején jelent meg az egy évvel korábban Szekszárdon rendezettÖnkormányzat és Közoktatás című konferencia előadásaiból készült kötet webes változata (http://www.oki.hu/kiadvany.asp?Kiadvany=szekszard-2k). • Az elmúlt hónap végén adtuk közre egy most lezárult kutatás dokumentumait (Hatékonysági problémák a közoktatásban - http://www.oki.hu/cikk.asp?Kod=Hatekonysagi-Hermann-Hatekonysagi.html).

Kényelmi szempontok

Korábbi aktualitások című új rovattal azoknak szeretnénk kedvezni, akiknek nincs türelme megkeresni a honlap mélyrétegeiben a régebben a címlapon meglátott és megszeretett cikkeket. Itt egy évre visszamenőleg tároljuk az "Aktuális" sávból már levett linkeket. Ugyanez az oldal egyébként elérhető bármelyik cikknél is a jobb oldali menüből. • Olvasói kérésre - egyelőre kísérletként csak az ÚPSZ cikkeinél - elindítottuk a Nyomtatóbarát változat szolgáltatást. Ez a lehetőség orvosolja azt a korábbi panaszt, hogy a lapokat csak túl széles margóval és lábjegyzetek nélkül lehetett nyomtatni. Minthogy a visszajelzések alapján a szolgáltatás egyértelmű sikert könyvelhet el (bár szerintem a Szemlét legjobb a nyomdai változatban olvasni), a közeljövőben ugyanez lehetséges lesz az összes többi cikknél is.

Fórum

Októbertől indítottuk el vitafórumaink második vonulatát: A természettudományi nevelés korszakváltása(?); Európai oktatási programok Magyarországon - tapasztalatcsere; Az idegennyelv-oktatás hatékonysága; Körbe zárt romák; Kisebbségi nyelvoktatás hazánkban; Gyógypedagógia és integráció címmel. Meglepetéssel tapasztaljuk, hogy míg a honlap látogatottsága lassan az egekbe szökik (mint alább még olvasható), az interaktív műfaj csak keveseket vonz. Moderátorainknak túl sok dolga nincsen. Jellemző, hogy a Gyógypedagógia és integráció topicra még egyetlen hozzászólás sem érkezett, holott ebben a témában igazán lenne még mit tenni és megbeszélni hazánkban. A legnépszerűbb a Természettudományi nevelés korszakváltása(?) topic, ahol néha már tényleg igazi vita látszik kibontakozni. Minden kudarcérzetünk ellenére sem teszünk le arról, hogy igazi gyümölcsöző szakmai beszélgetést bontakoztassunk ki, hiszen vitatkozni jó (megszabadít a fölös indulatoktól), értelmes kérdésekről vitatkozni - a közoktatás problémái ilyenek - pedig még jobb, mert esetleg még valami eredménye is lehet a közös szellemi erőfeszítésnek. Vitafórumunk címe: http://www.oki.hu/forum/ .

Statisztika

Hagytam a végére egy kis öntömjénezést. Büszkén jelenthetjük, hogy november 27-én a www.oki.hu szerver történetében először töltöttek le látogatóink egy nap alatt 10 000 lapnál többet. Ezt persze nem az Index napi fél milliójával kell összevetni, hanem azzal, hogy 2000 májusában egy hónap alatt regisztráltunk 20 000 letöltést. Reméljük, hogy a napi sok ezer látogatónkból minél többen meg is találják nálunk, amit kerestek.