Author

Média – oktatás (Médiatudatosság az oktatásban)

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2013. november 12-13-án rendezte meg éves konferenciáját, melynek témája az új Nat nevelési céljai között is szereplő médiatudatosság volt. Az impozáns Károlyi-Csekonics Rezidencián tartott kétnapos rendezvény központi témái az európai és magyarországi médiaoktatás; a média veszélyei; a médiatudatosság; a pedagógusok reprezentációja a médiában; az iskolai, illetve az iskolán kívüli médiaoktatás voltak.

A konferenciát Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg, majd az OFI részéről köszöntőt mondott Horváth Zsuzsanna, továbbá a KIM államtitkára, Balatoni Monika, valamint dr. Koltay András a Médiatanácstól és dr. Böröcz István az MTVA-tól. A köszöntőket dr. Aczél Petra, az OFI főtanácsadója, Hargitai Lilla, a Médiaunió ügyvezető igazgatója, dr. Z. Karvalics László, a Szegedi Tudományegyetem docense és dr. László Miklós, az ELTE adjunktusa előadása követte, média- és társadalmi tudatosság témában.

A szekcióüléseken a média veszélyeiről, az online adatvédelemről, az IKT tanulástámogató szerepéről, az információs műveltségről, az olvasási készségről és a könyvtárhasználatról, az új média hatásairól, a Z-generációról hangzottak el előadások, illetve tanári jó gyakorlatokat hallgathattunk meg.

Láthattunk kisfilmet az ózdi Hétes-telepről, ahol Bódis Krisztina vezet alkotásközpontú, szociális és integrációs modellprogramot, s ennek egyik termékét, az alkotótáborban részt vett gyerekek horrorfilmjének részletét is. „Ez Borsod-Abaúj-Zemplén megye, mi tudunk itt élni, vajon neked megy-e?” – szólt a kivetítőről, ahogy néhány vélemény is: „Krisztában az a jó, hogy ő minden héten itt van, ha ő nem lenne, még ennyink sem lenne.” Megismerkedhettünk a Bűvösvölgy projekt koncepciójával, amely a nagyközönség számára jövőre feltáruló médiaértés-központot takar, melyben a harmadikos–tizedikes korosztályt várják interaktív szobákkal a Hűvösvölgyi út 95-be, a reklámokkal, nyomtatott sajtóval, televízióval, hírekkel, internettel és mobilkommunikációval kapcsolatos foglalkozásokkal. A projekt szakmai tartalmának összeállításában többek között az OFI nyújtott segítséget. Ezen kívül bepillantást nyerhettünk az egri Eszterházy Károly Főiskola Médiainformatika Intézetében folyó pilot programokba, melyek keretében az elektronikus tanulási környezet eszközeit kutatják, évről évre más izgalmas módszerekkel, dr. Kis-Tóth Lajos szakmai iránymutatása mellett.

Kerekasztal-beszélgetést folytatott az OFI folyóiratairól dr. Aczél Petra (Új Köznevelés), dr. Csík Tibor (Könyv és Nevelés), dr. Fehérvári Anikó (Educatio) és dr. Gloviczki Zoltán (Új Pedagógiai Szemle). Bemutatták a lapokat, majd az OFI-ban jelenleg folyó, a neveléstudományi-pedagógiai lapokkal kapcsolatos felmérés eddigi eredményeit értelmezték. Az Új Köznevelés célja bemutatni a pedagógusok színes, vonzó világát; a Könyv és Nevelés a könyvtárosok tájékoztatását tartja legfőbb feladatának; az Educatio interdiszciplináris folyóirat, fő értéke a tudományosság; az ÚPSZ pedig az új kihívásokkal megküzdő pedagógusokat szólítja meg. Szó esett a papíralapú versus online megjelenés költségeiről, illetve az óvodapedagógusokról mint a szaksajtó iránt rendkívül fogékony olvasói csoportról. A felmérésből szeretnénk választ kapni arra is, vajon a diákok olvasnak-e pedagógiai lapokat, kíváncsiak-e arra – a médiatudatosság részeként –, mit és hogyan írnak róluk.

A konferencia teljes időtartama alatt a budapesti Szent László Gimnázium médiafakultációs tanulói fotóztak és kameráztak, majd a két nap végén rövidfilmet vetítettek a nap során készített felvételekből. A konferenciát dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója összegezte szakmai szempontból, majd az ünnepélyes zárszót dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár mondta.

 

Elégedettségi kérdőívünk visszajelzéseiből:

Az előzetes elvárásokról:

„A téma új aspektusokból történő megközelítésére számítottam, és ezt is kaptam.”

„Általános információkat vártam, ezzel szemben nagyon konstruktív és kifejezetten dinamikus, sok használható információt átadó konferencia volt.”

A konferencia értékeléséről:

„Köszönöm a lehetőséget. Színvonalas programon vehettem részt. Gratulálok a szervezőknek és az előadóknak.”

„Megengedhetetlen egy szakmai konferencián ilyen mértékű csúszás a programban. Egy médiakonferencián az előadók médiahasználatára is érdemes lenne figyelni.” „Nem tartom illendőnek papírról felolvasni egy előadást a 21. században.”

„Kevesebb miniszter, államtitkár, több szakember!”

„A konferencia szervezési és tartalmi részével maximálisan elégedett voltam.”

„Igényes, körültekintő konferencia volt.”

(A konferencia előadásairól kötet készül az OFI gondozásában.)