élet és iskola, élet-iskola, életiskola, iskola és élet, iskola-élet, iskolaélet

A fa ezer arca

Mondatok egy fogalmazásverseny legjobb munkáiból

„Lehetne belőle azonban a magas árboc törhetetlen cölöpje is, amit a szél és a magasra felcsapó hullámok ostromolnak őrjöngő tengeri viharok idején. Bármi lehetne, amivé csak az ember formálni akarja. Akár egy kincsekkel telepakolt, elrejtett kincsesláda is a föld felszíne alá ásva.”
(Dian Vivien, 8. o., I. helyezett, Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk., Szolnok, felkészítő tanár: Horváthné Czakó Edit)


„Olyan hat éves lehettem. Pont azon a napon halt meg a nagyapám. Egész nap ültem a szobában, és sírtam. Ekkor jött anyának az az ötlete, hogy ültessünk egy fát, 'nagyapa fáját', ezzel jelképezve, hogy örökre velünk él az emlékeinkben.
(Zsigri
László, II. helyezett, 8. o., Szászbereki Kolping Katolikus Ált. Isk., felkészítő tanár: Olaszné Kurdi Judit)


„Régóta járok már Dr. Underwood-hoz. Neves pszichológus és nagyon kellemes ember, még ha kicsit fura is. A dolgozószobájában van egy kép a falon, amely nekem mindig is szemet szúrt. Egy tölgyet ábrázol, egy nagyon egyhangú tájon, egy borzalmasan unalmas faluval a háttérben. Egyszer megkérdeztem, miért tart egy ilyen képet a falán? Meglepően hosszú választ kaptam.”
(Magyar Júlia Eszter, II. helyezett, 8. o., Szentendrei Barcsay Jenő Ált. Isk., felkészítő tanár: Kónya Emőke) 


Mint egy fa gyökerei nélkül, mi sem létezhetnénk felmenőink nélkül. Ha egy fát kivágnak, az olyan, mintha egy egész családot pusztítanának el.
(Gulyás Eszter Csenge, 7. o., Szandaszőlősi Ált. Isk., Műv. Ház és AMI, felkészítő tanár: Hernádi Andrásné)


„Mivel nem volt mit tenni, elképzeltem, ahogy nézek le a nagy hülye fámról rád. Te a pitypangok között fetrengsz, az orrodat túrod és nevetsz. Aztán a kép valóra vált. Megjelentél te, az orrtúrás, a nevetés és a pitypangok. (Pecze István, különdíj, 7. o., Gödöllői Petőfi Sándor Ált. Isk., felkészítő tanár: Kis Tibor)