Díjalapítás és díjátadás Majzik Lászlóné emlékére

Az Új Pedagógiai Szemle szerkesztőbizottsága – egyetértésben a lap szerkesztőségével; kiadójával, az OFI-val; szakmai támogatójával, az MPT-vel, és a névadó családjával – 2015-ös őszi bizottsági ülésén határozott a Majzik Lászlóné-díj megalapításáról. A díj kezdeményezője Majzik Lászlóné lánya, Majzik Katalin volt, külön köszönet jár neki ezért.

A díjjal az alapítók hozzá kívánnak járulni Majzik Lászlóné, a kiváló és fáradhatatlan szerkesztő, a pedagógiai közélet jeles személyisége és szervezője emlékének megőrzéséhez. Majzik Lászlóné kutatói feladatai mellett a pedagógiai szakújságírás és szerkesztői feladatvállalás kiemelkedő alakja volt, akinek igényessége, fiatal szerzők iránti gondos figyelme évtizedeken át meghatározta a Pedagógiai Szemle minőségét. A díjjal, a legjobb teljesítmények elismerésével az alapítók a lap szakmai minőségének erősítését szeretnék segíteni.


Az ÚPSZ szerkesztőségében: Majzik Lászlóné és Schüttler Tamás főszerkesztő.

A díj egyaránt szólhat a díjazott dolgozat szakmai eredetiségének, elméleti igényességének, a szemléleti horizont tágasságának, a pedagógiai gyakorlat újszerű megközelítésének, az elmélet és gyakorlat közötti kapcsolat minőségének, az írás irodalmi értékeinek, az írással vállalt szakmai-közéleti bátorságnak.

Az alapítók 2015-től kezdődően minden évben az előző évfolyamból két írásművet (kivételes esetben fotóriportot), illetve annak szerzőjét (szerzőit) részesítik az elismerésben.

A szavazás eredményeként a 2014-es évfolyam díjazottjai:

Gergely Ferenc, akinek két tanulmányát: A B-lista és a pedagógusok, illetve A pedagógustársadalom fegyelmezése (1919–1926) címmel közölte az év folyamán az ÚPSZ a 3–4., illetve a 9–10. számában, és

Tóth Teréz, akinek 2014-es munkái: Beszélgetések a közösségi színjátszásról; Egy finn üzletember, egy finn iskola és egy magyar kastély találkozása Iszkaszentgyörgyön; Látogatás Iszkaszentgyörgyre, az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyba; Kerekasztal-beszélgetés a magyar közoktatási rendszer digitalizációjáról. Ezek az írások az ÚPSZ 3–4., 7–8. és 11–12. számában jelentek meg.

A díjakat 2015. december 15-én, az OFI karácsonyi ünnepségén Dr. Kaposi József főigazgató, Dr. Halász Gábor szerkesztőbizottsági elnök és Majzik Katalin adták át. A kitüntetett szerzők emléklapot, Majzik Lászlóné-emlékkötetet, egy éves lapelőfizetést, és egy-egy diákalkotást – Szávai István Szolnoki Metszőkörében készült linómetszetetkaptak ajándékba.

A 2015-ös évfolyam legjobb írásairól a tavasz folyamán szavazunk (két írást, illetve szerzőt javasolhat díjazásra az MPT elnöke, az OFI főigazgatója, minden szerkesztőbizottsági tag, a szerkesztőség, Majzik Lászlóné családja, és olvasóinktól is várjuk a javaslatokat).

A díjazottaknak szeretettel gratulálunk!