Author

Az apparatus cardiovascularis felépítését, működését és betegségeit analógiásan bemutató vízvezetékrendszer- modell

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak bemutatkozása 4. (befejező) rész

[1] [2] [3]Élmények

ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, SzombathelyKonzulens: Dr. Molnár Péter

Kihívás, barátok, utazás, siker. Ezzel a négy szóval tudnám a legpontosabban meghatározni a 2018-as évemet a tanulmányi versenyek terén.

Minden egy cikkel és egy kósza mondattal kezdődött. Baranyai József tanár úr mutatott Bálintnak és nekem egy cikket, amely egyből megindította a fantáziánkat: Mi lenne, ha az ember keringési rendszerét megépítenénk csövekből, szenzorokból, motorokból? Hiszen manapság az élenjáró halálokok közt gyakoriak a keringési eredetű megbetegedések, és mindenkinek érdeke az, hogy megtudjuk, hogyan is működik szervezetünknek e rendkívül komplikált része. Mit ne mondjak, nagyon nagy fába vágtuk a fejszénket. Éjt nappallá téve dolgoztunk azon, hogy a modell és a hozzá tartozó szoftver a lehető legjobb, legpontosabb legyen.
A sok lemondás és munkaóra után el is jött a siker pillanata az innovációs versenyen.

Rengeteg segítséget kaptunk az iskolánktól, és az iskola által működtetett Schneller István Alapítványtól, illetve a Magyar Innovációs Szövetségtől és mentorainktól, dr. Bendzsel Miklóstól és dr. Karsai Bélától, konzulenseinktől, dr. Molnár Pétertől és dr. Bujáky Csabától, osztálytársunktól, Nagy Georginától, tanárunktól, Szabó Bence Farkastól. Sokat jelentettek Baranyai József tanár úr szakmai tanácsai, kifogyhatatlan volt ötletekben, a legnehezebb pillanatokban is kiállt a modell mellett és mellettünk.

Az örömön túli öröm volt, mikor megtudtuk, hogy mi fogjuk képviselni Magyarországot a Makaóban megrendezendő 34. CASTIC Kínai Innovációs Versenyen. Ezt a nagy lehetőséget dr. Antos Lászlónak, a Szövetség ügyvezető igazgatójának köszönhetjük. Reméljük, hogy júliusban egy szépen csillogó éremmel a nyakunkban fogunk hazatérni a távoli Ázsiából.[4]

Egyikünk számára sem ez lenne az első alkalom, hogy nemzetközi tudományos versenyen képviselhetjük Magyarországot. Bálint a World Robot Olympiad (Thaiföld) és a legnagyobb cseh nemzetközi robotverseny (Brno) résztvevője volt, utóbbi versenyen második helyezést értek el csapattársával, Geosits Leventével. Én Moszkvából tértem haza egy ezüsttel, ahol a Nemzetközi Kémiai Tornát, egy angol nyelvű, kémiai témájú vitaversenyt rendeztek. Bálint felkészülését Schubert József és Horváth Máté, az én felkészülésemet Kiss Andrea, Forman Ferenc, Stenczel Tamás Károly, valamint Szabó Bence Farkas segítette.

Footnotes

  1. ^ A 2018 tavaszán megrendezett verseny győzteseinek bemutatkozását 2018/12-es számunkban kezdtük közölni, a második rész az idei 1–2., a harmadik rész az 5–6. számban jelent meg. Ez a befejező rész. (A szerk., Takács Géza)
  2. ^ Dobos Dominik a versenyen Székely Bálinttal párban II. díjat nyert. Székely Bálinttal nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A beszámolókhoz tartozó fotókat minden esetben a szerzők küldték lapunknak. (A szerk.)
  3. ^ A vérkeringés szervrendszere, vagy másként mondva: a szív- és érrendszer.
  4. ^ A két fiatal ezüstéremmel tért haza a 34. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Innovációs Versenyről. Lásd: https://gondola.hu/cikkek/113927-Magyar_innovacios_vilagsiker_.html (A szerk.)