AVR Projekt ‒ Mozdulatvezérelt mobil VR technológia minimális eszközigénnyel

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak bemutatkozása 4. (befejező) rész

[1]Soproni Széchenyi István Gimnázium
Konzulens: Horváth Margit

A találmányom egy speciális szoftver, amely lehetővé teszi, hogy csupán két hétköznapi okostelefonnal és egy mobil VR tokkal olyan virtuális valóságélményt teremtsünk, amihez máskülönben több százezer forintos felszerelésre és szürreálisan erős számítógépekre volna szükségünk. A két saját készítésű AVR[2] applikáció folyamatos kommunikációban van egymással, ezek a telefonok szenzorait figyelik, és a kamera képe alapján meghatározzák a relatív helyzetüket. Ez lehetővé teszi, hogy testünkkel, kezünkkel mozogjunk a virtuális valóság terében.

Nekem ez a második innovációs díjam, korábban 2015-ben nyert I. díjat a Show Me! (Mutasd!) projektem. Ez az applikációm 3D animáció segítségével vezeti be a gyerekeket, fiatalokat a jelnyelv világába. Nem jelnyelvoktató applikáció, inkább népszerűsíti a jelnyelvet. Angol nyelven futó változata teszi nemzetközivé, az amerikai jelnyelvre is ki lett terjesztve.[3]

Középiskolai éveim alatt számos projektet készítettem, ezek ingyenesen elérhetőek, letölthetőek.[4]

 Transitnap appom egy GPS alapú ébresztőóra, amellyel reggelente iskolába/munkába menet nyugodtan szundizhatunk a buszon, vonaton, hisz az app felébreszt minket a beállított célunkhoz közelítve.

A Try Not to Smile nevű applikációm egy arcfelismeréssel ellátott videómegosztó platform,[5] a Toiler egy mellékhelyiség-kereső és -ajánló app és közösségi háló.

Jelenleg is dolgozom két új, egyedi fejlesztésű projekten, az újabb projektjeim a tudományos irány után inkább startup-irányt vettek.

A projektjeim az évek során az Innovációs díjak mellett TUDOK Nagydíjat, MOL Tehetség Ösztöndíjat, ORACLE Fiatal Tehetség Díjat is nyertek. Többször elnyertem az EMET Fiatal Tehetség Ösztöndíját is.

Az Innovációs Szövetségnek és Versenynek köszönhetően 2016-ban részt vehettem Brüsszelben az EUCYS 2016 Európai Fiatal Tehetségek Tudományos Versenyén, és 2017-ben Magyarországot képviselhettem Los Angelesben az Intel ISEF 2017 Tudományos Világversenyen, ahol projektem 4. helyezett lett.

Tavaly nyáron második alkalommal megpályáztam és elnyertem az Apple WWDC ösztöndíját, a világ több százezer pályázója közül én lehettem a 350 szerencsés nyertes diákok egyike, így részt vehettem az Apple egyhetes világkonferenciáján a kaliforniai San Joséban.[6]

Az appfejlesztést nem iskolában, nem tanároktól tanultam, hanem autodidakta módon képzem magam internetes kurzusokból, oktatóvideókból. Számomra ez egyfajta művészet, sokkal többrétű feladat, mint sokan gondolják. Minden appom ingyenesen letölthető, számomra a legfontosabb, ha az appjaim képesek az emberek mindennapjait megkönnyíteni, jobbá tenni.

Véleményem szerint a generációm agya megváltozott, a gyorsuló világnak köszönhetően már másként működik, mint a szüleinké. Az iskolák túl nagy hangsúlyt fektetnek a lexikális tudásra, tömérdek információ megjegyeztetésére, a rövid távú memóriánkat erőltetve, azt kimerítve. Szerintem fontosabb lenne mindent még inkább gyakorlati módon, érdekesen, a saját módszereikkel, saját nyelvükön megismertetni a diákokkal. Az internet tárháza másodpercekre van tőlünk, használatával nem csak megtalálhatunk bármilyen információt pillanatok alatt, de eközben új tudásra is szert tehetünk. Az internetnek köszönhetően kevesebb energiát kell fordítanunk minden információ memorizálására, így több lehetőségünk van kreatívan gondolkodni és alkotni.

Az internet a tudás végtelen tárháza, fontos megtanítani ennek az ésszerű használatát.

Tanulmányaim mellett saját projektjeimet fejlesztem, nemzetközi startup projektek fejlesztésében is részt veszek. A közeljövőben tervezem saját startupom megalapítását. Gyakorlatszerzés céljából ősztől Kaliforniában folytatom a munkámat, egy startup meghívására.

Footnotes

  1. ^ A versenyen III. díjat nyert. (A szerk.)
  2. ^ Augmented & Virtual Reality (A szerk.)
  3. ^ Horváth Roland szakmai „előéletéről”, díjairól remek interjú: https://www.helloworldonline.hu/peldakepek/programozotehetsegek-horvath-... (A szerk.)
  4. ^ Honlapja, sok információval, letölthető applikációkkal: https://rolandhorvath.hu/. Ugyanott az AVR részletes bemutatása: https://rolandhorvath.hu/projects/avr/#pros (A szerk.)
  5. ^ Lásd részletesen itt: https://szifon.com/2018/05/23/eloszor-kerult-egy-magyar-fiatal-az-app-st... (A szerk.)
  6. ^ Horváth Rolandtól azóta megtudtuk, hogy 2019-ben is elnyerte az ösztöndíjat, és immár harmadik alkalommal vehetett részt a nyári konferencián. (A Szerk.)