Author

A képekről

Lapszámunkban ezúttal a Pannonhalmi Bencés Gimnázium életéről szóló képsorozat található, a címlapon traktorgumival, szánkózás közben kamera elé állított fiatalembertől a hátsó borító belső oldalán a kereszt előtt korteszászlót lobogtató diákig. Próbálkoztam, hogy tartalmas képaláírásokat fogalmazzunk, de ezek szabadidős, ünneplős képek, mert hiszen ezek vannak többségben: az élmény, a kaland, a szertartás, a játék (a pannonhalmi diákok is fociznak, amikor és ahol csak lehet), és ezek a képek valahogy nehezen aláiratozhatók. Így hát szöveg nélkül maradtak, ellenben, Horváth Tamás bencés tanár kollégától, aki a fotók ügyében segítségemre volt, kaptam egy-két internetcímet, ahol keresgélhettem, hátha találok valamit, ami segíthet. Így is történt.

A Szent Márton-hét minden évben (az idén november 4–11-ig) igazi szabadsághét, tele kultúrával, de alapvető tartozéka a névadó szent emlékéhez illő adománygyűjtés is. Mindig más-más céllal. Hát ezeket sorolnám föl, nekem nagyon beszédes volt a lista, egyszerre csak nem hiányoltam már a képek mellől a kísérő, magyarázó mondatokat.    

A Szent Márton ünnepéhez kötődő gyűjtések 1994-től 2013-ig, sorrendben: Illyefalva (Erdély); sörédi fogyatékos gyerekek; Csémy Pál (17 éves felvidéki fiú) veseműtétje; Márkus András atya cigánymissziója (Sepsiszentgyörgy); Leo Amici ház (Komló); drog- és alkoholfüggők gyógyítása; szabadkai magyar és szerb irodalmi folyóiratok; vicei katolikus, magyar általános iskola (Erdély); kallódó fiatalok megsegítésén munkálkodó Megálló csoport; Karácsfalvai Görög Katolikus Líceum (Kárpátalja); Magyarországon élő menekült gyermekek karácsonyi megajándékozása; Karácsfalvai Görög Katolikus Líceum magyar tankönyvei; Kárász Júlia, siket kislány speciális hallókészüléke; válaszúti szórványkollégium (Erdély); kabindai szemklinika (Kongó); alsószentmártoni és kaposfői cigánymissziók; székesfehérvári RÉV (szenvedélybeteg-segítő szolgálat); devecseri és kolontári vörösiszap-katasztrófa károsultjai; Máltai Szeretetszolgálat (hajléktalanellátás); „Börtönben voltam és felkerestetek!” (Tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete); „… hogy megnyíljék a szemünk” (Mt. 20,33) Szól a Szív Alapítvány (vakok gyermekotthonának lakói részére).