Author

A képekről

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén másodszor rendezték meg a Tanárok éjszakáját. „A lámpás én vagyok. Világítok a sötétségben. Utat mutatok! Nálam nélkül vak a látó is.” Ezekkel a szavakkal indul Gárdonyi Géza A lámpás című önéletrajzi ihletésű regénye. 2013-ban, a Gárdonyi emlékévben, amikor az író születésének 150. évfordulóját ünnepeltük, nem is lehetett volna ennél találóbb címet adni annak az Európában egyedülálló kezdeményezésnek, hogy legyen egy olyan nap, amikor a múzeumok teljes figyelme a pedagógusokra irányul.

2013. október 11-én az ország számos településének múzeumai ugyanazon a napon fordultak a pedagógusok felé, és tárták ki többségében ingyenesen kapuikat előttük, hogy színesebbnél színesebb szakmai és szórakoztató programokkal csalogassák be a pedagógusokat. Hiszen ezzel a látogatással egyúttal kedvet ébresztenek arra, hogy az év során minél többen és minél felkészültebben vigyék diákjaikat a múzeumokba, melyek valahai rossz emlékeinkkel szemben ma már cseppet sem unalmas helyek, és korántsem pusztán a múltról szólnak, hiszen ez a múlt ma is velünk él. Jelenünk egyik arca.

Október 10-én az idén is sor került erre a programra, lapszámunk képsorozata ebből a történetből mutat meg néhány jelenetet, a szervező múzeumok munkatársai és a részt vevő tanárok segítségével. (A sorozat egyes darabjai a 15, 24, 25, 46, 59, 76, 87, 108, 111, 112, 125, 132, 134, 145. oldalakra kerültek.) Voltak olyan programok is, melyekről csak írásbeli beszámolót kaptunk, ezekből készült összeállításunk a Pedagó­giai jelenetek rovatunkban olvasható.

(Takács Géza)

A címlapon a Petőfi Irodalmi Múzeum – Magyar Nyelv Múzeuma (Sátoraljaújhely-Széphalom) programjának egyik jelenete látható, a Kazinczy Emlékcsarnokban, noha az esti program java egyfajta éjszakai szellemi kalandtúra volt Kazinczy egykori parkjában, erről a sorozat belső oldalakon található további képei és képfeliratai is tanúskodnak. A széphal­mi képeket, ahogy a címlapon láthatót is, Szathmáry-Király Ágnestől, a múzeum munkatársától kaptuk.