A képekről

A Forrai Művészeti Gimnázium kilencedikes drámás csoportjának 2019. évi karácsonyi darabját tanulói improvizációkból állítottuk össze. A munkamódszer következtében a darab meglehetősen groteszk módon tematizálta a családon belüli kommunikáció sikertelenségét, a karácsony szimbolikája és megélése között feszülő ellentmondásokat.

Részlet a forgatókönyvből:

Nagyi: És mit szeretnél karácsonyra, kincsem?

Dominik: Az Xbox előtt ül, közben lelőtték, hátratolja a fülest, de nem fordul hátra. Fortnite skineket, jó sokat, de Black Knightot meg Astro Assassint mindenképp, meg V-Bucksot, de minél többet, mert akkor összegyűjtöm a Tactical Shotgunra a frageket, és stabilan megmaradok top 10-be’.

Nagyi: Társasjátékot kapsz.

Erzsi: Drágám, igazán bele kellene faragnod a fát a talpába, még
díszíteni is kell meg csomagolni, azt se tudom, hol áll a fejem. De hallod, ha elrontod itt nekem a karácsony szellemét,
én tutira elválok.

Tibor: Szuszogva, morogva feltápászkodik, magában szentségel,
kimegy.
Nem igaz már, nem lehet egy percre se... kit érdekel... tökre elég, ha a kaja meg van főzve…

A darab negatív csúcspontján a család kicsattanó örömmel, széles karmozdulatokkal énekli és táncolja Király Viktor karácsonyi kóladalát. Igyekeztünk a lehető legtöbb klisét elsütni az ünnephez kapcsolódóan, a karácsonyi MediaMarkt-akciótól a radiátoron kigyulladó karácsonyfáig.

Deák Márton

 

Az előadáson készült fotók a címlapon, illetve a 16., 32., 70., 87., 113., 133., 170., 174., 177. és 180. oldalon láthatók. A képeket Lafferton Zsolt készítette.