A képekről

„1. A nemzeti érték megnevezése:
[…] Zánkai Gyermekalkotások Galériája

2. A nemzeti érték szakterületenkénti kategóriák szerinti besorolása: e) kulturális örökség


[…]

5. A nemzeti érték rövid szöveges bemutatása, egyedi jellemzőinek és történetének leírása:

A Gyermekalkotások Galériáját 1973-ban hozták létre az akkori Úttörőszövetség döntésével. Helyét a Zánkai Úttörővárosban kapta.

1973-tól szervezője és irányítója, 1981-től pedig országos képzési bázisa volt az akkori gyermek képző- és iparművészeti tehetséggondozásnak. A kezdeti időszakban országos, majd 1976-tól már nemzetközi szinten hirdette meg gyermek képző- és iparművészeti pályázatait, amelynek következtében díjazott alkotásaiból folyamatosan duzzadt a gyűjtemény. Jelenleg 24 ezer gyermekalkotást tudhat magáénak, ami 114 országból gyűlt össze.

[…]

A zánkai Gyermekalkotások Galériáját 1988-ban felvették a gyermekművészeti gyűjtemények világregiszterébe és tehetséggondozó munkájának elismeréseként 1989-től az Európai Tehetség Tanács (ECHA) tagja lett. A Galéria több konferenciát és szakmai továbbképzést szervezett Zánkán e háttérrel.

[…]

A Zánka Új Nemzedék Központ Kft. megőrizte és továbbviszi a Galéria értékeit eredeti funkcióival együtt. A gyermek- és ifjúsági korosztály tehetséggondozása, az értékes szabadidő eltöltése, a művészeti nevelés a gyermekalkotások kiállításai által mind fontos szerepet kap az üdültetés mellett.

6. Indoklás az értéktárba történő felvétel mellett:

Országosan is egyedi gyűjteményről van szó, aminek nemcsak művészeti és pedagógiai jelentősége van, hanem a nemzetközi diplomáciában is használható értéket jelent.”

Forrás: https://zanka.hu/wp-content/uploads/2014/07/IX._Zankai_
Gyermekalkotasok_Galeriaja.doc


Lapunkban az időközben megszüntetett és raktárba szállított gyűjtemény alkotásairól készült fotókat mutatunk, az előző, 2019/7–8. számunkban megkezdett sorozatot folytatva. A galéria anyaga azóta biztonságba került, a gyűjtemény sorsa megoldódni látszik.​ A történetről a 121. oldalon olvashatnak.

A képek megtalálhatóak a címlapon, valamint a 15., 33., 72., 79., 91., 121., 141., 162. és 199.  oldalakon. A fotókat Veszprémi Attila készítette az említett raktárban.