A képekről

Lapszámunk önálló képei a budapesti Zöld Kakas Líceum médiás csoportjának 2018-ban összeállított portfóliójából származnak. A válogatás során a csoport vezetője, G. Soponyai Dóra két fontos szempontot érvényesített: az adott diák szeresse a képet, és a fotó jól mutasson fekete-fehér nyomtatásban is. Egyéb megkötés nem volt.

A portfólióhoz a diákok bemutatkozó szöveget is írtak, melyet egyikük, Belényesy Zsófia szerkesztett eggyé. Ebből közlünk részleteket:

A médiás csoportunkat magunk között KisCsaládnak hívjuk, mert annyira meghitt, védett és elfogadó közeg. Legtöbbünknek nem ez az első kalandja az oktatás ködös útvesztőiben. Van, aki régebben, és van, aki kevésbé régebben lett tagja eme aprócska famíliának. De ez a rövidebb vagy hosszabb idő igazán emlékezetes és meghatározó részt jelent mindannyiunk életében. […] A Kakas családias környezetében a legkönnyebb tanulni, fejlődni. Mi pont ezt éljük meg a médiaképzésünk alatt. Sokat fejlődtünk, mióta ide járunk. Jobbat nem is kívánhat az ember, ha tanulásról és csoportos foglalkozásokról van szó. Sokszor demokratikusan döntünk arról, hogy mit tanuljunk, kit mi foglalkoztat egy adott tantárgyon belül, vitázunk, szélesítjük a látókörünket. És a tanár nem mint tévedhetetlen földöntúli lény, hanem mint hús-vér ember áll ezekhez a vitákhoz. […] Itt hallottuk először egy tanártól, hogy »nem tudom, de utánanézek«. Mert itt a tanárok mernek olyan kérdésekkel foglalkozni, amire nincs konkrét válasz. Mind próbára tesszük a saját nézeteinket, inkább beszélgetünk, mint száraz és vitathatatlan állításokat körmölünk le. Ezáltal már a hangulat is más itt, ami barátságossá és egyedivé teszi ezt a helyet.”

„Ez a fotó egy volt tanítványom, Katona Máté munkája 2017-ből. A képet én választottam, kifejezi, mit is csinálunk naponta a Kakasban…”
(G. Soponyai Dóra)

A további képek a 43., 56., 57., 58., 75., 99., 108. és 134. oldalakon láthatók. A hozzájuk tartozó szövegeket az alkotó diákok írták. A címlapon Lambert Klaudia Neked adom az időmet című fotója látható, amelyről készítője ezt írta: „Akárcsak egy festmény. Bensőségességet sugall.”