A képekről

Lapszámunk belső képsorozatát ezúttal a száz éve született magyar író, Cseres Tibor szülőfalujában, a Gyergyói-medencében található gyergyóremetei Fráter György Általános Iskolában készült felvételekből válogattuk (16., 28., 102., 118., 123., 126., 128. o. és B3).

 A címlapon az író Őseink földje, Erdély című regénye 1990-es kiadása hátsó borítójának (Würtz Ádám grafikája) részlete látható.

 

Papp Mihály iskolaigazgató a Cseres-napokról és az iskoláról:
Minden közösség ragaszkodik nagy szülötteihez, hiszen ők igazolják létük igazi értelmét, rátermettségüket és persze azt a megnyugtató tényt, hogy ők is „letettek valamit (valakit) az asztalra”. Gyergyóremetéről több jeles ember indult el, közülük alighanem a legismertebb Cseres Tibor író. 1915. április 1-jén született, szülei Portik Cseres Péter és György Anikó, mindketten remeteiek.
1995-ben, halála után két évvel állítottak az írónak emlékművet szülőfalujában, a róla elnevezett téren (a Cseres Tibor tér Gyergyóremete központi tere). Az emlékmű avatása igazi ünnepe volt a községnek, hiszen többek között olyan személyiségek voltak jelen, mint Kányádi Sándor, Lászlóffy Aladár, Fodor Sándor, Pomogáts Béla, Kántor Lajos, Tornai József, Ács Margit, Kötő József. Képviseltették magukat a romániai és magyarországi hivatalosságok is. Ugyanekkor alakult meg a nevét viselő Cseres Tibor Közművelődési Egyesület. Az Egyesület tervezi, hogy a közeljövőben a Cseres család segítségével Cseres Tibor Emlékszobát alakít ki.
Az író emlékének ápolása céljából minden év áprilisában Cseres Tibor Kulturális Napokat szervezünk az iskolában. A 2-3 napos rendezvény talán legjelesebb eseménye az immár 20 évre visszatekintő Cseres Tibor szavalóverseny a felső tagozatos, és az Anyanyelvi vetélkedő az alsó tagozatos diákok számára. A találkozón a remetei gyerekeken kívül részt vesznek a szomszédos településeknek és a testvériskoláknak a tanulói is.
Az idén április 10-én került sor a rendezvényre. Először a Cseres-emlékműhöz vittünk koszorút. A nap jelentős eseménye volt egykori diákjainak fellépése, akik verses, zenés műsorral köszöntötték a jelenlegi diákokat, pedagógusokat és minden érdeklődőt. A versmondó versenyen 37 diák vett részt. Könyvbemutatót is tartottunk, a Magyarok az Istenszéke lábánál című riportkötetet mutatták be hárman a szerzők közül.