Author

A képekről

Képeink Rézműves Mihályné Látószög című rovatunkban megjelent visszaemlékezéséhez kapcsolódnak. A címlapon látható két kép közül a felső azt a jelenetet örökíti meg, amikor az óvodások székeket kapnak, miután a mezőn megalakult az óvoda. Az óvodások mögött ott van az óvónő, a fiatal Rézműves Mihályné, mellette a segítői.

Az alsó kép már a jelen. Rézműves Mihályné lánya, Melinda néprajzkutató, nyelvész, aki maga is az édesanyja óvodájába járt, megvalósította az álmát Hodászon, 2001-ben tájházat hozott létre, emléket állítva a roma múltnak. Ez a tájház először egy putri megépítését jelentette, aztán egy romák lakta kis ház múzeummá alakítását. Ma már, a tájház-program sikerének köszönhetően, a múlt mintha képes volna a jelent magához téríteni, inspirálni. Mert itt, meglepő és mégsem meglepő módon, a múzeum, a múlt vállalása, emlékeinek gondozása a roma jelen formálásának helyszínévé, ihletőjévé, műhelyévé vált, s ma már a tájház honlapja szerint van webrádiós program, képzőművészeti, népzenei és néptánc foglalkozás, augusztusban kézműves mesterségekkel foglalkoznak a fiatalok, lesz szövés, gyékény- és vesszőfonás. S közben épül a közösségi ház, ami a sokféle tevékenységnek teremt tartós otthont. A címlap alsó képén az épülő alkotóház még vakolatlan falai közt táncoló fiatalok láthatók.   

A lap további képein egy-egy jelenet látható az eltelt negyvenöt évből. Ugyanannak a múltnak a megőrzéséről és átértékeléséről tudósítanak ezek a képek, amely többnyire a menekülés indítéka, itt azonban ez a múlt az otthonra találás valódi esélyévé látszik átalakulni.

Felvételünkön az „óvodaalapító” gyerekek láthatók.