A képekről

Huszonöt évvel ezelőtt egy új, szabad iskolai tantestület alakult meg Óbudán, a Raktár utcában, diákok nélkül, hogy megtervezzen egy új iskolát, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumot, az „ebihalak” iskoláját, egy olyan iskolát, ahol a diák „nem az életre készül, hanem él”. Egy iskolát, ahol a tanár nem tudja, mi a jó, mi az igazság, nem tud tehát kioktatni, noha sokat tud a jóról és az igazról, próbál hát hatni vele, tudomásul véve azt, hogy az iskolában a közös érdek az úr, azon túl senki, a közös érdek pedig az élet, a tanulás, a szabadság tisztelete, a diák és a tanár emberi szuverenitásának védelme.

Ugyanebben az évben Waldorf óvoda indul Solymáron; Angyalföldön a Kilián György Gimnázium testületében folyik a nyolc évfolyamos gimnázium tervezése; megnyit Winkler Márta Kincskereső Iskolája Újbudán; Magyarmecskén, Baranyában az igazgatónő a cigány többségű iskolába csábított értelmiségi fiatalokkal hátránykompenzáló programot indít; Tatán összejöveteleket tartanak az egy év múlva induló személyközpontú iskola szervezői, egyszóval nagy lendülettel megindul az iskolai rendszerváltás. A háttér a foszladozó szocializmus, Gazsó Ferenc 85-ös renitens oktatási törvénye, a kifulladó állami oktatásügy. Szülők, tanárok, oktatáskutatók sokasága indul a szabadság felé.

A számvetés évében vagyunk tehát, a kezdeményezők nemzedékének, akik nyugdíjközeli életkorba értek, nagyjából nincs is tovább, most már látható, hova érkeztünk. Látható volna, ha nem épp arról lenne szó, hogy az egész iskolai világ újraszabásának legnehezebb évében vagyunk. Mintha eddig csak egy helyben keringtünk volna. Ennyire jutottunk.

Noha az említett iskolák működnek, s száz más új tervezésű, szellemű iskola, ha sokat is változtak a két és fél évtized alatt. Ahogy működik az AKG is. Az alapító, aki mindmáig az iskola pedagógiai vezetője, Horn György (akit a címlapunkon láthat fát ültetni az olvasó), a jubileumi ünnepségen, az ünnepi beszédében, tanévnyitóján, ami nem volt beszéd és nem volt ünnepi, s legkevésbé volt tanévnyitó, hiszen ilyen szertartás ebben az iskolában nincs, hanem afféle Horn Györgyös, kissé akadozó monológ volt, az iskolaalapítók hitvallását idézte fel a huszonnégy évfolyamnak. A boldog összetalálkozásokba belefeledkezett fiatalság hallgatta is meg nem is. Pedig jobb lett volna, ha figyel.

Ebben a lapszámunkban az AKG negyedszázadából látható néhány kép. A rovatjelző ikon az AKG Szabó Imre vezette képzőművészeti műhelyében készült diákalkotás.    

A képek készítői: Schlanger Dávid, az iskola legelső évfolyamának diákja; az AKG  korábbi és mostani fotó-alkotókörösei; tanárok. A születésnapi fotók Baranyai István matematika és informatika szakos tanár felvételei.