Author

A képekről

A címlapon a huszonöt éve Pesthidegkúti Waldorf Iskola épülete látható a tanárokkal és a diáksággal. 

 

A jubileumi tanév éves munkái a Pesthidegkúti Waldorf Iskola nyolcadik osztályában

A Waldorf-iskola pedagógiai célja, hogy felkészítsen az életre. A 13 év során, amely a diákok rendelkezésére áll ezen cél eléréséhez, két olyan alkalom van, amikor érdeklődésük szerint tartósan, egy-egy évig foglalkozhatnak egy általuk választott témával. Használva mindazokat a képességeket, ismereteket, kreativitást, melyekre szert tettek iskolai és iskolán kívüli tanulmányaik során. Az elvégzett munkáról előadás formájában kell számot adniuk.

Az első alkalom a nyolcadik, a második a tizenkettedik évfolyam során adódik. Természetesen témaválasztásban, a kutató és művészi munka mélységében, önállóságban és az előadások nyitottságában is mások az elvárások és a körülmények. Ahogy az első megmérettetés is elő van készítve a különböző osztályfokok közös vagy egyéni kiselőadásaival, úgy épül a nyolcadikosok éves munkájára a tizenkettedikesek diplomamunkája.

Áprilisban készültek el a nyolcadikos éves munkák. Ezek fotói láthatók a lapban (12., 44., 61., 67., 88., 102., 105., 109., 114., 116., 120., 126., 131., 134. és 139.oldalakon), az alkotók rövid szöveges megjegyzéseivel.

A bemutató hét jó alkalom volt a szem­be­sü­lés­re, hogy ki mit végzett, ki mire jutott, s erős ösztönzést kaphattak egymás­tól a diákok a kutatás, az alkotómunka folytatására a felsőbb évfolyamokon. S természetesen ötletet, inspirációt adtak a jövendő nyolcadikosoknak.

Az éves munkák fotóit Pajorné Kugelbauer Ida készítette, aki doktori dolgozatát az iskola vizuális képességfejlesztéséről írta.

 

Henkrich Miksa: A technika robbanásszerű fejlődése a telefonkészülékeken jól követhető. A hetvenes évek modelljei szinte muzeális darabok. Elkészítettem egyet fából.