A képekről

A Szabadiskola egy közéleti aktivizáló program, amelyet a múlt tanév elején indított a Krétakör középiskolásoknak. A cél az volt, hogy egy csapat diák számára vonzóvá és érdekessé tegyük a közéleti és társadalmi kérdésekkel való foglalkozást, és tapasztalattá a közügyekről való gondolkodás lehetőségét és felelősségét. A programban különböző magyarországi és erdélyi iskolákból érkező fiatalok vettek részt.

Több véleménynyilvánítási forma (közös facebookoldal-szerkesztés, köztéri akciók, azonos korú diákok számára vezetett vitaszínház, részvétel egy politikai színházi előadásban) kipróbálása után a folyamatot azzal zártuk, hogy egy interaktív játékot terveztünk a diákokkal közösen, amelyet ők vezethetnek saját kortársaik számára.

A lap képsorozatán (a címlapon, valamint a 14., 35., 73., 83., 115., 118., 121., 123., 128. oldalakon) ennek a jelenetei láthatók. A játék alapja egy iskolai történet, amelyet a diákok gyűjtéséből közösen választottunk ki. Ennek meghatározó elemeit filmre vettük; a diákok a játékban a filmrészletekre építve moderálnak beszélgetést a résztvevőkkel.

Az első próbajátékon készült felvételeket Linn Löffler készítette.

(A programot ősztől HOME címmel a budapesti Goethe Intézettel közös projektként, a támogatásukkal folytatjuk, a program részeként az újonnan csatlakozó magyar és német diákok vesznek majd részt a nyáron előkészített játékban, és találkozhatnak ezen keresztül az előző évfolyammal.)

A címlapon: a diákok történetekkel érkeztek, amelyeket a környezetükben gyűjtöttek kortársaik közéleti és közösségi kérdésekhez való viszonyáról. Közösen elemeztük ezeket, és együtt választottuk ki, hogy miről szóljon a játékunk.