Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Programként fut tovább a korábbi támogatási csomag

2024. május 13-tól lehet jelentkezni a nemzetpolitikai államtitkárság kárpátaljai magyarságot segítő támogatási programjára.

A 2015-ben „Kárpátaljai Szociális Programcsomag” néven elindult kezdeményezés az idei évtől „Zrínyi Ilona Kárpátaljai Támogatási Program” néven folytatódik – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte: a magyar kormány az Ukrajnát 2014-2015 között sújtó gazdasági és szociális válságok idején programot indított a kárpátaljai magyarság megsegítésére, akiket a háborús helyzet még nehezebb helyzetbe sodort. A program keretében a nemzetpolitikai államtitkárság anyagi támogatásban – évi egyszeri, differenciált fizetés-kiegészítésben – részesíti a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradását elősegítő személyeket, valamint étkeztetési támogatást biztosít a magyar óvodások és kisiskolások számára.

Potápi Árpád János kifejtette: a program keretében támogatják a munkájukat magyar nyelven végző tanárokat és oktatási intézményekben dolgozókat, orvosokat és egészségügyi dolgozókat, újságírókat, könyvtárosokat, színészeket, a gyermekvédelmi és sportintézményekben dolgozókat, mindemellett az óvodások és kisiskolások étkeztetéséhez is hozzájárulnak.

Felidézte: 2023-ban 11 488 pályázatot sikerült támogatniuk, amelyből közel 7 600 egyszeri fizetés-kiegészítése, 3 891 pályázat pedig gyermekétkeztetési támogatás volt.

Az államtitkár kiemelte: a kárpátaljai magyar közösség segítése a továbbiakban is rendkívül fontos cél. A program közel egy évtizedes működése óta nagyon fontos szerepet játszik a kárpátaljai magyar értelmiség szülőföldön való megtartásában, a háború kirobbanását követően pedig ez a szerep még inkább felértékelődött.

Kitért arra: a program névadása nem véletlen. Amellett, hogy Zrínyi Ilona a magyar történelem egyik kiemelkedő alakja és ezer szállal kötődik Kárpátaljához, a névválasztással tisztelegni szeretnének elsősorban azon kárpátaljai magyar nők és anyák előtt, akik immár több mint két éve őrzik a szülőföldet, őrzik a családi egységet és őrzik a kárpátaljai magyar nemzetrész megmaradásának reményét.