Várom a nyári sátorozást

Hogyan tölti nyári szünetét egy nagycsaládos tanár, egy családfenntartó férfiember? Mivel tud kikapcsolódni, s mindezt miből finanszírozza? Bende Krisztiánnal, a nagykanizsai Piarista Iskola tanárával beszélgettünk erről, aki – jelenleg GYES-en lévő – feleségével együtt négy gyermeket nevel.

– Mióta tanít?

– Eredetileg a vendéglátásban dolgoztam, de húszévesen rájöttem, hogy tanítani szeretnék, ezért jelentkeztem egyetemre. Nagykanizsán a piaristáknál kezdtem tanítani, ez a hetedik tanévem. És hogy miért éppen itt? Mert itt kínáltak munkát.

Van saját osztálya?

Tavaly még volt, idén már nincs. Az osztályfőnökség rengeteg plusz feladattal, gonddal jár, és anyagilag közel sem elismert. Idén viszont egyetemi kiegészítő képzésre járok. Ez a változás egyszerre felüdít és fáraszt is.

–  Az intézményre, ahol tanít, jellemző az önként vállalt feladatok sokasága, a diákokkal való rendszeres foglalkozás. Ebből hogyan veszi ki a részét? Mennyire terheli le Önt?

– Valóban sok a munka, de ez máshol is így van. A feleségemmel mindig megbeszéljük a lehetőségeinket, és igyekszünk közösen dönteni. De azt is nagyra értékelem, hogy az iskolában van szabadságunk választani, hogy például mely rendezvényeken tudunk vagy szeretnénk nagyobb feladatot vállalni. Jellemző rám, hogy egy ideig kedvelek valamit, akkor azt szívesen csinálom, aztán ha már nem megy, inkább váltok. Idén a farsangon és a március 15-i rendezvényeknél tevékenykedtem. A farsang új volt, a nemzeti ünnepet tavaly én szerveztem az általános iskolásoknak, idén csak a háttéranyag összeállításában segítettem.

– Ezek szerint a munkájával kapcsolatban is kikéri a felesége véleményét.

– Igen. Átbeszéljük a dolgokat, és ez sokat segít. Tizenegy éve vagyunk házasok. Sokat jelent, hogy ő mellettem áll mindenben. Hol fékez, hol bátorít. A közösen kiérlelt döntéseink pedig biztonságot adnak.

– Tanév közben van módja kikapcsolódni, hiszen otthon a család várja?

Ritkán van alkalmam, de igyekszem. Olyankor mással foglalkozom, vagy kitalálunk valami közös programot. Szeretek külön elmenni egy-egy gyermekemmel, és főleg kettesben lenni a feleségemmel. Így beosztva könnyebben regenerálódok.

– Nyáron vannak-e kötelező iskolai programok, táboroztatás?

– A nyarunk teljesen szabad, de nyáron is ugyanaz motivál, mint télen. Több lelkes kollégám tart különböző táborokat, túrákat. Az én specialitásom a teljesítménytúra. Ilyenkor egészen más körülmények között találkozunk ugyanazokkal a diákokkal, és ami talán ennél is érdekesebb: kollégákkal. Idén egy apa-fiú tábor szervezésébe is bekerültem.