Újult erővel

Az év eleje mindig egyfajta visszatekintés, ugyanakkor a tervezés ideje is. Az új év beköszöntével az élet a karácsonyi meghittség, pihenés után – amikor az idő is mintha lelassulna egy kicsit – hirtelen visszatér a megszokott kerékvágásba. Újra megtelik a folyosó és az udvar gyerekzsivajjal, és Önök tiszteletre méltó erővel és kedvvel vágnak neki az új esztendőnek. Ilyenkor van idő egy kicsit átgondolni az elmúlt év feladatait – mi az, ami jó volt, bevált, és mi az, amin változtatni kellene.

Az idei év számos változást tartogat lapunknak is. Az egyik első ezek közül a TanTrend oktatási portállal való együttműködésünk, melynek keretében hónapról hónapra szemezgetünk a hírportál legérdekesebb cikkeiből.

Mostani számunkban részletesen beszámolunk a novemberben megtartott XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferenciáról, amelyen számos plenáris és szekció-előadást hallhattak a résztvevők. A Pesti Magyar Színház immáron másodszor újraválasztott igazgatója, Zalán János töretlenül sikeres színház-pedagógiai programjukról mesélt, s a nyelvórákon használatos oktatóvideókat is górcső alá vettük.

Ezúttal egy pedagógus, valamint egy iskola portréjával is készültünk. Debreczeni Tibor drámapedagógust köszöntjük 90. születésnapja alkalmából, e jeles évforduló kapcsán tekintünk vissza sikeres életpályájára. Továbbá bemutatjuk a budapesti Palotás Gábor Általános Iskolát, ahol sajátos nevelési igényű, speciális gyógypedagógiai segítséget igénylő diákok tanulnak. Foglalkozunk a gyermeki lélekkel is: Homoki Andrea szociológussal készült interjúnkban beszélünk a rezilienciáról, vagyis a hosszan tartó nehézségekkel való megküzdési képességről, illetve annak fejlesztési lehetőségeiről, valamint fejlesztőkönyveket is ajánlunk.

Manapság egyre népszerűbbek a tematikus táborok. Ilyen volt a múlt tavasszal megrendezett négynapos történelmi tábor is, amelyben játékos feladatokon keresztül középiskolás diákok ismerkedhettek a Kádár-korszak ellentmondásos világával.

Úgy hiszem, érdekes és hasznos írásokat sikerült összeállítanunk évindító lapszámunkban, olvasásukhoz tartalmas időtöltést kívánok!