Több mint 25 millió Ft ösztöndíjban részesíti a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) a leginnovatívabbnak bizonyuló iskolát, valamint az ott tanuló legkreatívabb középiskolásokat és felkészítő tanáraikat

Immáron 33. alkalommal meghirdetett, 2023-24. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, valamint több mint 5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a június 2-ai eredményhirdetésen a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). 12 kiemelkedő innovatív középiskolai tanár mindemellett 800 E Ft-os, a 12 legeredményesebb innovatív középiskola pedig 900 000 Ft-os díjban részesült – derül ki a MISZ sajtóközleményéből 2024. június 2-án, vasárnap.

A díjazottakról és a további 18, kiemelt dicséretben részesített pályázatról szóló kiadvány a következő linken nyitható meg. A középiskolás fiatalok számára 2023 októberében meghirdetett verseny a végére ért. Ősszel 193 diák nyújtott be összesen 138 pályázatot, amelyből 71 jutott tovább. A mentorálások, szabadalomkutatás és tudománykommunikációs tréning után, az áprilisi határidőre végül 58 pályázat készült el. A 29 tagú akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság ezek közül kiválasztotta a 28 döntős pályamunkát.

Május 31-én délelőtt Dr. Czigány Tibor, a BME rektora ünnepélyesen megnyitotta a kiállítást. Ezt követően Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár, valamint Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke diplomával és jelentős pénzdíjjal jutalmazták a legkiválóbb iskolákat. A nyilvános kiállítást számtalan látogató és középiskolai osztály tekintette meg.

A június 1-ei, gálavacsorával egybekötött eredményhirdetésen a legjobbnak ítélt pályázók 4 első, 3 második és 3 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat vehettek át Dr. Birkner Zoltántól, a MISZ alelnökétől, Dr. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkártól, Dr. Gulyás Balázstól, a HUN-REN elnökétől, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkártól, Kiss Ádámtól, az NKFIH elnökétől és a zsűri társelnökétől, Dr. Jakab Lászlótól, az OTIO zsűrielnökétől, valamint a verseny szponzoraitól. A díjazottak az egyszeri ösztöndíjak mellett okleveleket és Borbás Dorka Ferenczy-díjas üvegtervező által készített üvegdíjat is kaptak.

Első díjban részesültek, ezáltal a nemzetközi színtéren is képviselhetik hazánkat:

Aklan Larion, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja „Kvantum mágnesesség – Zeeman-effektuson alapuló méréstechnika modellje” c. pályázatával. Konzulensei: Schnider Dorottya és Tóth Kristóf

Hegedűs Márton, a Kecskeméti Református Gimnázium diákja „[2]Katenán – Együtt vagy külön?” c. munkájával. Konzulensei: Tóth Imre és Bogner Marcell Márk

Horváth Zsombor, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja „Virtual Front Desk, a virtuális recepciós szoftver” c. pályázatával.

Vida Ákos, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója „3D nyomtatott alkatrészek rétegtapadásának növelése új nyomtatási módszerrel” c. pályázatával.

Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, hogy Magyarországot 2024 szeptemberében az első díjas pályázatok képviselik az Európai Bajnokságon Katowicében, a „35. EU Fiatal Tudósok Versenyén”, amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az Európai Uniós díjakért (3500-7000 euró).

A díjátadáson 12 kitűnő középiskolai, természettudományt oktató, innovatív szemléletű tanár kapott elismerést és jelentős pénzdíjat, valamint odaítélték a MISZ legjobb határon túli pályázójának járó különdíját Simon Dorka-Borókának, „Cerebromics” c. pályázatáért, aki a Székely Mikó Kollégium diákja.

A 33. OTIO, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósult meg.