Térképek és képek a történelem világából

Nemrég került forgalomba az új Képes történelmi atlasz 10–16 éveseknek. A teljes tankönyv megtalálható a Nemzeti Köznevelési Portálon is, digitálisan mindenkinek ingyenesen hozzáférhető. Cikkünkben azt járjuk körül, milyen újdonságokat hozhat ez a kiadvány a történelemoktatásba.

Könnyű használat

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet egyik legfrissebb kiadványát a kezünkben tartva azonnal feltűnik a térképeken használt képanyag kiváló minősége és szokatlanul nagy mennyisége. A 21. században a képek egyre fontosabb szerepet töltenek be a tanulók életében, a képi kommunikáció, az ábrázolások sokszínűsége és a kornak megfelelő módja nagyban hozzájárul a taneszköz használhatóságához. Szinte elég csak rátekintenünk egy-egy térképre, és a legfontosabb információk máris képként rögzülhetnek a memóriánkban. A szerkesztők azt a megoldást választották, hogy a térképek közé kerülő képszalag helyett a térképekre helyezték a képeket, illusztrációkat. Ezzel a térképek mérete megnőtt, ami különösen azért hasznos, mert a kiadvány szélessége nem a korábban megszokott szélesebb atlaszméret, hanem megegyezik az A/4-es papírlapéval.

A 72 oldalas, helynévmutatóval bővített atlasz képes időrendi táblákat tartalmaz, melyek segítségével a történelmi személyek és események összekapcsolhatók, összehasonlíthatók, együtt helyezhetők kontextusba, így könnyebben felismerhetők a történelmi párhuzamok és egyidejűségek. Az egyetemes és magyar történelmi térképek többsége oldalpárokat alkot a kiadványban, a kisebb térképek pedig koronként ábrázolják az adott időszak néhány fontos eseményét, jelenségét.

Az atlaszban a történelmi eseményeken, hadjáratokon és háborúkon túl a mentalitás- és kultúrtörténeti vonatkozások is helyet kaptak, például egy-egy korszak építészete, tudományos és kulturális eredményei, neves személyiségei vagy épp öltözködési szokásai.

Az őskort 3 (ebből 1 a Kárpát-medencéhez köthető), az ókort 20 (ebből 2 a Kárpát-medencéhez köthető), a középkort 21 (ebből 14 magyar témájú), a kora újkort 17 (ebből 9 magyar témájú), az újkort 24 (ebből 13 magyar témájú), a jelenkort 52 (ebből 22 magyar témájú) térkép dolgozza fel.

A térképeken alkalmazott jelölések, piktogramok, színezések a gyerekek számára is könnyen érthetőek, szemléletesek, jelentésüket térképenként jelmagyarázat közli. A térképeken való tájékozódást segíti a földrajzi fokhálózat megadása is. A helynévmutatóban félkövér szedéssel szerepelnek a tantervben is említett helynevek, piros betűs szedéssel a magyar történelemhez és a Kárpát-medencéhez tartozó helynevek, kék betűs szedéssel pedig a folyók, tavak, tengerek neve. A történelmi korszakokat minden térképes oldalon színes élőfej és időszalag mutatja.

Az atlasz elsősorban az újgenerációs általános iskolai történelemtankönyvekhez és az Olvasmányos történelem sorozat tankönyveihez készült, de használható bármelyik általános iskolai tankönyvsorozathoz és a szakközépiskolai társadalomismeret-tankönyvekhez is.


Digitális kiterjesztés

Az atlasz teljes terjedelmében megtalálható az Okosportálon is (https://player.nkp.hu/play/237157/false/undefined). Nagy segítséget jelenthet az oktatásban, hogy a tankönyv térképei kivetíthetők és nagyíthatók. A kivetített térkép a papíralapúval együtt megkönnyítheti a tanulást. A térképek le­tölthetők (tabletre, okostelefonra, digitális táblához való használatra), a tanévkezdésre pedig görgethetők lesznek, és alkalmazkodnak majd a használt digitális eszköz kijelzőjének méretéhez. A legtöbb térkép digitális változatának olyan funkciója is lesz majd, amelynek segítségével rétegenként (layer) változtatható lesz, éppen mit jelenítsen meg a térkép. Így például lehetővé válik, hogy – az áttekinthetőség kedvéért – először csak a városokat, majd a csaták helyszíneit, utána az útvonalakat, végül a képeket jelenítsük meg.