Témahetek

Idén tavasszal három, a 21. század elvárásainak megfelelő tematikus hetet tartanak az iskolákban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásával. A pénzügyi tudatosság, a digitális kompetencia, valamint a fenntarthatóság témakörében nemcsak az ismeretek bővítése a cél, hanem a figyelem felkeltése és ráirányítása ezek kiemelkedő fontosságára.

Pénz7
2016. március 7–11.

Immár második alkalommal kerül megrendezésre Magyarországon – a European Money Week elnevezésű rendezvényhez kapcsolódóan – a Pénz7 programsorozat, a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány égisze alatt.

A program legfőbb célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyek tudatos kezelésére, s mindezt úgy, hogy a hétköznapi életben is hasznosítható, gyakorlatias pénzügyi-gazdasági ismereteket adjon át az iskolás korosztálynak.

A tavalyi tananyag témája a családi költségvetés volt, idén a pénzügyi tervezés és a takarékosság. A tapasztalt szaktanárok által összeállított és az OFI szakemberei által lektorált gyakorlatorientált tananyagok 4 korcsoport számára érhetők el, és a rendelkezésre álló időkerettől függően lehetővé teszik akár egy, akár több, egymásra épülő tanóra megtartását. A Pénz7 számos kísérőprogrammal is várja az érdeklődőket, többek között interaktív pénzügyi vetélkedőkkel, versenyekkel.

További információ, tananyagok és segédanyagok: www.penz7.hu, penziranytu.hu

 

Digitális Témahét
2016. április 4–8.

Az EMMI elkötelezett a digitális pedagógia elterjesztése és a digitális készségek fejlesztése mellett, ezért kezdeményezésére első alkalommal szervezik meg az iskolákban a Digitális Témahetet, melynek koordinálására az Informatikai Vállalkozások Szövetségét (IVSZ) kérte fel.

A témahét során az iskoláknak lehetőségük nyílik egy szabadon választott témát digitális eszközökkel és módszerekkel feldolgozni. A részt vevő pedagógusok szakmai tapasztalatokkal, a tanulók élményekkel, az intézmények pedig értékes eszközökkel gazdagodhatnak. Mindehhez kidolgozott mintaprojekteket, számtalan pedagógiai segédletet, segédanyagot és online támogatást kapnak a pedagógusok.

További információ: www.dth2016.hu

 

Fenntarthatóság Témahét
2016. április 18–22.

A Fenntarthatóság Témahét célkitűzése, hogy segítse a fiatalok környezettudatos magatartásának kialakítását, és megtanítsa őket arra, hogyan használják takarékosan a Föld természeti erőforrásait. A diákok emellett megtanulhatják azt is, hogy állampolgári kötelességeik és jogaik ismeretében hogyan kapcsolódjanak be környezetük értékeinek, sokszínűségének megőrzésébe. Az idén első alkalommal megrendezésre kerülő témahét témája az alsó tagozatosok számára a papírgyártás és újrahasznosítás, míg a felső tagozatosok az élelmiszer útját követhetik végig, és az ökológiai lábnyom témakörével ismerkedhetnek meg behatóbban. A középiskolások központi témája a klímaváltozás és következményei. A témahéthez kapcsolódóan a kisebbeknek rajzversenyt szerveznek, a felsősök és a középiskolások számára pedig egy országos kvíz és online tudásverseny zárja a rendezvényt a Föld napján, április 22-én.

A Fenntarthatóság Témahét a PontVelem Nonprofit Kft. szervezésében, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, az Oktatási Hivatal és a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola együttműködésével valósul meg.

További információ:
www.fenntarthatosagi.temahet.hu