Olvasási idő: 
19 perc
Author

Tartalmas szünidőt!

Kulturális ajánlatok a vakáció heteire

Távol a katedrától, a dolgozatjavítástól és a tanmenetektől ezekben a hetekben végre szabadon hódolhatunk a szellemi örömöknek, a lelki feltöltődés változatos formáinak. 

Olvasnivalók

A mentális regenerálódás leghatásosabb módszere változatlanul az olvasás: kikapcsol, ismeretlen világokat varázsol körénk, nem mellesleg hasznos stratégiákkal fegyverez föl a mindennapi élet próbatételeihez. Legyen szó bár szépirodalomról, lektűrről, dokumentum- vagy fikciós műfajokról, az olvasás sokszorosára tágítja világunk határait, egyúttal gazdagítja érzelmi és kommunikációs eszköztárunkat. Vagy épp lebontja a tér és az idő korlátait.

Regényes életrajz, képzőművészeti ismeretforrás és kultúrtörténeti kalandtúra Margret Greiner életrajza Emilie Flögéről. Akiről jóval többet elárul, ha neve helyett Klimt múzsájaként említjük. Az előző századforduló mindmáig kultikus festőművészének múzsája sokkal több volt árnyékban maradó művészhitvesnél. A Csók és más ikonikus Klimt-képek nőalakja „civilben” a korszak egyik legjelentősebb divattervezője volt, ami még nagyobb súllyal esik latba, ha tekintetbe vesszük, hogy a 20. század első évtizedei, a szecesszió időszaka jelentékeny mértékben társította a magasművészet és a tárgykultúra, benne a divat világát. Míg a képzőművészek szecessziója a társadalmi és esztétikai konvenciók fullasztó zártáságából való kivonulást hirdette, Emilie Flöge egyike volt a fűző szorításából és a nőket illető további hátrányos megkülönböztetésektől való felszabadítás úttörőinek. Nem mellesleg a párizsi divatdiktátor, Coco Chanel riválisa volt. (Margret Greiner: Klimt múzsája. Európa, 2017)

Ha a századfordulós Bécs buja világa után kedvünk támad beleszippantani Párizs bohém levegőjébe, a század második felének divatját megálmodó Yves Saint Laurent életrajzát is mostanság adta kezünkbe az Európa Kiadó. Laurence Benaim könyve társadalom- és gazdaságtörténet is, miközben a divatvilág, az üzlet és a média kulisszái mögé is bepillantást enged. Tipikus modern kori karriertörténet száz esztendővel a Balzac- és a Zola-regények után azonos helyszínen és kísértően hasonló játékszabályokkal: a tehetség, feltűnésvágy, érvényesülés, romlottság és kudarc körtáncával. (Laurence Benaim: Yves Saint Laurent. A XX. század legnagyobb divattervezőjének élete. Európa, 2017)

Irodalomtörténeti szemszögből, de a 20. század eseményeinek jobb megértése szempontjából is lebilincselő olvasmány Vladimir Nabokov memoárja, a Szólj, emlékezet! A fekete humor írófejedelmének visszaemlékezéseiben filmszerűen peregnek le a polgári Oroszország végórái, az emigráció megpróbáltatásai, majd Nyugat-Európa szellemi forrongásának közelképei a cambridge-i és berlini élmények tükrében. (Vladimir Nabokov: Szólj, emlékezet! Európa, 2017)

Nem csak a természettudományos tárgyak oktatóinak élvezetes Alexander von Humboldt életrajza, akit biográfusa, Andrea Wulf „a természet feltalálójának” nevez kötete címében. A kötet alcíme maga is olvasásra csábít, hisz a benne ígért kalandok csakugyan meghatározó jelentőségűnek bizonyultak a tudománytörténet egyik legnagyobb alakjának, az éghajlattan megalapítójának életében, így az emberi tudás alakulásában is. (Andrea Wulf: A természet feltalálója. Alexander von Humboldt kalandos élete. Park, 2017)

Nemzedékek értették meg a matematika összefüggéseit Obádovics J. Gyula köteteiből. A kilencvenesztendős tudós és tanár önéletrajzából a tudásvágy és a világ jelenségei iránti kíváncsiság példázatát leshetjük el. (Obádovics J. Gyula: Életem. Hiszek a végtelenben. Scolar, 2017)

 

 

Nem kizárólag az irodalomtanárok érdeklődésére számíthatnak az írók-költők pályafutását és életét közelünkbe hozó visszaemlékezések. Ady Endréről sógornője, Ady Lajosné Kaizler Anna írt korpanorámaként sem érdektelen visszaemlékezést. (Ady Lajosné Kaizler Anna: Az ismeretlen Ady. Szépmíves Könyvek, 2017)

 


Ami a kultúrtörténeti tényekkel fűszerezett lektűrt illeti, Brigitte Riebe regényei hozzák a formát: hol a ferences rend megalapítását, hol Lucas Cranach talányos festményének keletkezését övezi krimibe illő fordulatokkal. (Brigitte Riebe: Assisi menyasszonya. General Press, 2014; A három grácia. General Press, 2013)

Alex Rosenberg pedig egy fiatal lány élettörténetének tükrében festi meg a második világháború kirobbanásának előzményeit regényes módon.
(Alex Rosenberg: A krakkói lány. Tóthágas, 2017)

Végül két ínyencség. A száz esztendeje elhalálozott nagy magyar novellista, Tömörkény István kötetben meg nem jelent írásait egybegereblyéző kötet ismét arról győz meg: ez a vidéki merengő, akit legnevesebb kortársai – Krúdyval az élen – azonmód a halhatatlanság babérjával koronáztak, csakugyan a láttatás, a kis dolgokban az egyetemest megmutató, ihletett írásművészet kiválósága. Nem mellékesen a régi magyar parasztélet, a békeidős Magyarország avatott krónikása. Tömörkény minden mondata dédelgetésre méltó szépírói bravúr. (Tömörkény István: Mihály furfangéroz. Kortárs, 2017)

Művészdokumentumok, korrajz és egy szeretetre méltó egyéniség arcéle: új, bővített kiadásban láttak napvilágot Mozart levélváltásai a Rózsavölgyi kiadásában. Mozart levelezése nem a múzsákkal társalkodó zeneköltő romantikus nimbuszát ápolgatja, épp ellenkezőleg: egy életkedvtől túlcsorduló tálentum örömét-bánatát dokumentálják azon frissiben, keresetlen modorban, testközelbe hozva a halhatatlanság kulisszáinak nagyon is emberi világát. (Wolfgang Amadé Mozart: Válogatott levelek és dokumentumok. Rózsavölgyi és Társa, 2017)


Színház

A nyár élménye nem teljes csillagtetős színházak nélkül. A nyári színlap kínálata széles skálán mozog: kedvünkre válogathatunk elgondolkodtató és szórakoztató, zenés és prózai előadások sokaságában.

Budapest. A margitszigeti fák összehasonlíthatatlan hátteret nyújtanak, üljünk bár alattuk Gershwin jazzoperáját, a Porgy és Besst, a Doktor Zsivágó musicalváltozatát, Verdi Trubadúrját vagy a Béjart Balett vendégjátékát nézve-hallgatva. (www.szabadter.hu)Pécs, Szentendre, Kőszeg, Komárom, Szombathely. A Pécsi Nyári Színház (www.pecsinyariszinhaz.hu), a Szentendrei Teátrum (www.szentendreprogram.hu) és a Kőszegi Várszínház (www.koszegivarszinhaz.hu) programjai ugyancsak oldott nyáresti kikapcsolódást ígérnek, legyen bár szó Szép Ernő, Rossini vagy Gogol műveiről. 1848–49 világát csatarekonstrukcióval kiegészített rockopera-előadás idézi Komáromban: A kőszívű ember fiainak zenés változatát július 14-15-16-án láthatjuk (www.erod.hu). Az Iseumi Szabadtéri Játékok pedig július 21. és augusztus 2. között hív Szombathelyre (www.iseumijatekok.hu).

Iseumi Szabadtéri Játékok (Forrás: mno.hu)

Szeged. Szegeden ismét a Dóm előtt folynak a Szabadtéri Játékok. A zenés slágerdarabok dömpingjében (Mamma mia!, Ének az esőben) futja azért új operapremierre is: a Toscát Rost Andrea címszereplésével mutatják be, és folytatódik a pár éve megkezdett Shakespeare-sorozat, amelynek keretében jeles színművészeink adnak találkát egymásnak a szegedi deszkákon, hogy fordulatos, látványos színrevitelben keltsék életre az avoni hattyú komédiáit. Ezen a nyáron a Vízkereszt, vagy amit akartok kerül sorra. Magyarországi bemutatóval erősít a musicalkínálat is: A Notre Dame-i toronyőr a szegedi dómszínpadon debütál. (www.szegediszabadteri.hu)

Gyula. Gyula három színpadán egymást váltják a közreműködők és a műfajok, így Csehov és Szigligeti Ede, Molnár Ferenc és Kálmán Imre, az Experidance és Udvaros Dorottya, a Hair és Shakespeare színművei, utóbbiak a hagyományos Shakespeare Fesztivál keretében, amelyet az Irodalmi Humorfesztivál, majd a Gyulai Vár Jazz Fesztivál és a Vár Blues Fesztivál követ. (www.gyulaivarszinhaz.hu)


Fesztivál

Aki nemcsak színházi, hanem inkább több műfajú fesztiválélményre vágyik, az sem marad program nélkül.

Se szeri, se száma a történelmi korokat megelevenítő rendezvényeknek. Akinek útba esik, Koronázási Hétvégét tölthet a gödöllői kastélyban, Királyi Napokon, illetve Koronázási Ünnepi Játékokon vehet részt Székesfehérvárott. Várfesztiválért érdemes ellátogatnunk a Siroki Várnapokra vagy a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra. Sárospatakon július 15–16-án vehetünk részt Ostromhétvégén, de ugyanekkor a siklósi vár 1507-beli ostromát is végigizgulhatjuk. Az egri várat Végvári Vigasságok keretében veszik be augusztus 11–13-án.

Székesfehérvári Királyi Napok (Forrás: www.szekesfehervar.hu)

Ami a folklórt illeti, a kínálat hasonlóképp fergeteges – és forgatagos. Bükfürdőn Etno-Folk Forgatag és Aratóünnep várja a folk-, etno- és világzene kedvelőit július 7–8-án olyan kiváló fellépőkkel, mint a Kerekes Band, a Cimbaliband, a Fonó Zenekar, a Kaláka vagy a Babra. A Duna-menti Folklórfesztivált Kalocsán rendezik meg július 5. és 9. között, Jászberényben Csángó Fesztivál, Gyöngyösön a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál hívogat augusztus 8. és 13. között. A hagyományőrzés fő seregszemléje pedig továbbra is a Mesterségek Ünnepe augusztus 17. és 20. között.

Tatán barokk fesztivált rendeznek, Fertődön kulináris időutazásra nyílik lehetőség az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál alkalmával. Június közepétől egy hónapon át találunk nézni- és hallgatnivalót a Soproni Ünnepi Hetek kínálatában, indításképpen máris a Soproni Folkfest programjaival, megfejelve a VOLT Fesztivál eseményeivel, a fertőrákosi barlangszínház pedig utolérhetetlen hangulatot társít a művészeti élményekkel (www.fertorakosikofejto.hu). Ha akad még hely a naptárunkban, ne hagyjuk ki a Tatai Sokadalmat, az Óbudai Nyár eseményeit, valamint a veszprémi Utcazene Fesztivált sem. Június 29. és július 2. között a Bükki Művészeti Napok – Barokk Fesztivál vár több helyszínen, Egerben ugyanezekben a napokban pedig a Kaláka Fesztivál is. Nagykőrösön Möggyfesztivált tartanak június 23–24-én, Szomolyára Cseresznyefesztivál hívogat június 9–11-én. Ezzel egyidejűleg kerül sor a Tokaji Bornapokra. Változatos kultúrkalandnak ígérkezik a Sétatér Fesztivál Pécsett június 9. és 18. között.

A győri 4 Évszak Fesztivál eseményei közül a vakáció idejére esik a Szent László Napok június 24–25-én, a Barokk Esküvő augusztus 11–13-án, a Voices of 2017 eseménye augusztus 19-én, majd a Bor-, Borlovag és Gasztronómiai Fesztivál koronázza meg a nyarat augusztus 24. és 27. között. A győri nyár különlegességszámba menő eseménye lesz az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál július 23. és 29. között. Győrben a hazai táncművészet élvonalának produkcióit láthatjuk egyhuzamban június 19. és 25. között: amint azt a közreműködő Magyar Nemzeti Balett, Szegedi Kortárs Balett, Pécsi Balett, Frenák Pál Társulat, Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes vagy a Bozsik Yvette Társulat neve mutatja, a tánc műfajhatárokon átívelő ünnepén.

A jazzfesztiválok sorából műfajközi volta miatt első helyre kívánkozik a balatonfüredi Könyv-Bor-Jazz Fesztivál június 6. és 11. között (www.balatonfured.hu), a cseh sörnapokkal egybekötött Jazz-Blues Jamboree Fesztivál ugyanekkor Hajdúböszörményben. A székesfehérvári Alba Regia Feszt jazzfesztivált augusztus 7. és 9., a Debreceni Bor- és Jazznapokat augusztus 3. és 6. között tartják.

A főváros nyári kulturális palettájának domináns eleme a Wagner-napok és a Budapesti Nyári Fesztivál. A Zempléni Fesztiválnak Sárospatak és a környékbeli települések adnak otthont augusztus 11. és 19. között. A VeszprémFest az idén július 12. és 15. között várja a legigényesebb jazz- és könnyűzenei műfajok kedvelőit. Ugyanitt az Auer Fesztivál komolyzenei hangversenyeinek tapsolhatunk augusztus első hetében három kiváló magyar muzsikus – Kováts Péter, Fülei Balázs és Varga István –, illetve élvonalbeli vendégeik jóvoltából. A kapolcsi Művészetek Völgyét július 21. és 30. között népesítik be a legkülönfélébb színházi és zenei műfajokat pártfogoló múzsák és udvartartásuk: a fellépők végeláthatatlan sorából a műfajköziség kavalkádja bontakozik ki Mácsai Páltól a Csík Zenekarig, a Budapest Bártól Szalóki Ágiig vagy a Kiscsillagtól a Keller Kvartettig.

Művészetek Völgye (Forrás: muveszetekvolgye.hu)

Táborok

Aki nem gondoskodott még aktív kikapcsolódásról, haszonnal szörfölhet a felhívások közt. Meghökkentően sokféle időtöltéssel várnak a felnőttek számára szervezett táborozások: a fürdőzés-napozás-kirándulás kötelező nyári programja mellé tetszés szerint választhatunk néptánc-, illetve népzenei tábort, próbálhatjuk ki tehetségünket a képző- és iparművészetekben, vagy válhatunk úrlovassá.

Balatonalmádiban például egy héten keresztül vihetjük sikerre az üvegékszer-készítés, a kerámiafestészet, a korongozás és kerámiaégetés, a selyem-, vászon- vagy akvarellfestés műfaját (www.madebyyou.hu/fooldalra/alkototabor-a-balatonparton/). Üvegcsodákat alkothatunk Szentendrén is (www.piszkator.com), vagy Zebegény festői díszletei között, jól felszerelt fazekasműhelyben mesterkedhetünk az agyag formálásában (www.szonyitabor.hu). Ha alkotói ambícióink beteljesültek, megéri egy hétre angol nyelvi közegbe vonulnunk, ahol anyanyelvi lektorok segítségével életszerű kommunikációs helyzetekben fejleszthetjük-frissíthetjük nyelvtudásunkat (www.angloville.hu). Legégetőbb problémáink egyikére, az ökológiai válságra igyekszik gyakorlati megoldásokat nyújtani a Földhangoló Közösségi Ökotábor Kácson: kipróbálhatjuk a természetközeli, földbarát életvitel módszereit és a kisközösségi gazdálkodás előnyeit. A tudatos táplálkozás és a házi élelem-előállítás praktikái mellett olyan csábító ajánlatokkal is találkozunk a programban, mint a sörkollektor- vagy a gyümölcsaszaló-készítés (www.kiskozossegek.hu/foldhangolo). Evezős, vitorlás és egyéb vízisport-táborok közül is kedvünkre válogathatunk például Balatonföldváron (www.wasserstart.hu) vagy Balatonfüreden (www.byc.hu). Autentikus erdélyi színhelyen nyerhetünk beavatást a folklór több műfajába: választhatunk családi alkotótábort, de mezőségi népzenei és néptánctábort is a Kallós Zoltán Alapítvány bábáskodása mellett (www.kallos.org.ro). A színhely garancia némi gasztronómiai felfedezésre is. Lenyűgöző táborkínálatra lelünk a www.folkradio.hu webhelyen: a kalotaszegi és cigány tánctábortól a dudatáborig számos lehetőséget találunk az emlékezetes nyári időtöltésre. Minden korosztályt tárt karokkal vár a békéscsabai népművészeti tábor. Aki lóháton szeretné kipihenni a katedra fáradalmait, hasznos segítségre lel a lovarda.lovasok.hu webhelyen: az ország minden szögletében kereshetünk kedvünkre való lovastábort korcsoportok és szolgáltatások szerinti keresőkategóriák alapján. A madarászattal rokonszenvező természetbarátoknak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja segít eligazodni (www.mme.hu) – a balatoni hattyú-roadshow-tól a fülemülék éjszakáján át szabadon szárnyalhat a képzeletünk egészen a tokaji partifecske-hajózásig.

Zempléni fesztivál (Forrás: zemplenfesztival.hu)

A kiemelt példák mellett számos lehetőségre lelünk, ha jól forgolódunk a keresőprogramban. Böngészésünk indulhat az alábbi helyeken: www.taborozas.lap.hu, illetve a www.metakereso.com webhelyen, a „felnőtt táborok” keresőszókkal. Sokévi lemaradásunkat pótolhatjuk például, ha a bátorságunkat összeszedve rákeresünk a „felnőtt úszásoktatás” vagy a „nyári tánctábor” szókapcsolatra. A haladók felnőtt balett-táborban spiccelhetnek Balatonbogláron, de a bográcsozás sem marad ki a kínálatból (www.sauteballet.com). Hogy jó erőnlétben találjon minket a tanévkezdés, nem haszontalan, ha beiratkozunk egy kungfu- és tajcsi-edzőtáborba, például a Szekszárd melletti, vonzó nevű Sötétvölgyben (www.goldentigers.hu).


Zene

Esőmentes nyáresteken üdítő élmény a szabadtéri zenehallgatás. Vonzódjunk bár a klasszikus vagy a könnyed múzsák muzsikájához, van miből válogatni.

Zenei ínyencségekkel hívogatnak a Pannonhalmi Klasszikus Esték. Balatonfüreden gitárfesztivál részesei lehetünk június 23. és július 1. között, Fertődön pedig ugyanebben az időben vár a Régi Zenei Napok. Július 14. és 23. között a Budapesti Vonósok Haydn Fesztiválján találkozhatunk a bécsi klasszika remekeivel a hazai és a nemzetközi élvonalba tartozó muzsikusok koncertjein, míg augusztus elején szabadtéri koncertekben gyönyörködhetünk (www.eszterhaza.hu). Különleges atmoszférát, lelki feltöltődést ígér a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál július 6. és 9. között. A nyaralás üdítő eseménye lehet egy-egy orgonakoncert Tihanyban vagy más színhelyeken (www.orgonapont.hu), az augusztus 5. és 19. között megrendezendő Nyírbátori Zenei Napok vagy a szigligeti várban tartandó szerda esti komolyzenei koncertek (www.szigligeti-var.hu).Kertmozi

Ebben az évben se kerüljük el a filmművészet elragadó szezonális színtereit, a kertmozikat. A lombokon visszaverődő fények, a simogató szellő és a vetítőtorony fölött bekukucskáló hold gazdagon kárpótol a műfaj multiplex szentélyeinek luxusáért.

mozipremierek.hu ígérete szerint nem maradunk mozgókép nélkül a nyáron. Június egy francia vígjátékkal, az Oltári bakival búcsúzik a mozikban. Mi más is lehetne a francia komédia alaphelyzete, mint egy szerelmi háromszög – a kötelező frivolság kedvéért éppenséggel egy esküvőszervezővel a létszámtöbblet személyében. A bűnügyi vígjáték műfaját a Mérgezett egér című osztrák-német alkotás képviseli, főszerepében egy állását vesztett zenekritikussal. A szerencse háza című amerikai vígjáték főhőse otthonában nyit kaszinót, hogy enyhítsen anyagi nehézségein. A Nyomd, bébi, nyomd című opusz egy munkamániás zenebolond kalandjaival szórakoztat. Júliusra hazatér a Pókember, mi pedig a francia Riviérán száguldozhatunk két profi tolvaj luxuskocsiján a Kipörgetve című moziban. A mozivásznat is meghódítják a Baywatch sármos vízimentői, aki pedig komor jövőképekkel szeretné feledtetni az iskolai bonyodalmakat, nem fog csalódni A majmok bolygójának láttán. A sci-fi kedvelőire a Valerian és az ezer bolygó városa, a második háborús filmek rajongóira a Dunkirk című filmdráma vár július második felében. A nyaralással járó kalamajkák feledtetésére választhatjuk a Totál gáz című francia komédiát, amely egy nagypapa által szervezett családi vakáció baklövéseivel ismertet meg, de thrillert, animációt és fantasyt is kedvünkre találhatunk a nyáresti belefeledkezéshez. Kertmozit egyebek közt Csopakon, Balatonakalin, Vonyarcvashegyen, Révfülöpön, Zalakaroson, de a debreceni Nagyerdőn és az egri Szépasszony-völgyben is találunk. Ha kedvünkre való filmbe botlottunk, legföljebb az őszi-téli hónapokban újból megnézzük dolby surrounddal, süppedő fotelokban. Ott szúnyogriasztó sprayre sem lesz szükségünk.