Tanításra „Zoom”-olva

Amikor év elején nekiláttam a lapszámok tematikájának összeállításához, nem gondoltam volna, hogy – egy szubmikroszkopikus biológiai organizmus hatására – alaposan át kell terveznem mindent.

Márpedig ez történt.

2020. március 13-a sokaknak emlékezetes marad, no nemcsak azért, mert pénteki napra esett, hanem mert ekkor érkezett az a miniszterelnöki bejelentés, hogy a rá­következő hétfőtől megvalósul az, aminek a legoptimistább szakemberek is még éveket jósoltak: digitális formában folyik tovább az iskolai tanítás. A kialakult helyzetben alig pár nap kellett a pedagógusoknak ahhoz, hogy felvértezzék magukat a legmagasabb szintű digitális kompetenciákkal, továbbá mélyrehatóan megismerkedjenek a web 2.0-ás világgal, és a zavarba ejtően széles kínálattal rendelkező, kon­fe­ren­cia­hívásokat lehetővé tevő platformok közül kiválasszák a legmegfelelőbbet, és immáron csukott szemmel is tudják azt használni.

Olyan sebességgel és hatékonysággal alkalmazkodtak, amiért csakis elismeréssel tartozunk!

Köszönet illet továbbá minden iskolai dolgozót, az intézményvezetőket és az önkormányzatokat is, melyek sokszor magukra vállalják azt, hogy az eszköz- vagy internethozzáféréssel nem rendelkező tanulóknak eljuttatják a tananyagot. De természetesen ne felejtsük ki a szülőket sem, akiknek lassan két hónapja többféle szerepben kell helytállniuk, egy kicsit mindenki pedagógussá is vált.

Egyszóval: KÖSZÖNET!

Éppen ezért e havi lapszámunkat a digitális távoktatásnak szenteljük. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárt kérdeztük az érettségiről, de egy erre készülő végzős tanuló, Ázbej Theodor gondolatait is olvashatják a felkészülésről. Pedagógusok meséltek nekünk az általuk alkalmazott módszertanokról és jó gyakorlatokról, de emellett kíváncsiak voltunk arra is, hogy miként élik meg ezt a kivételes helyzetet a számítógép másik oldalán helyet foglaló gyerekek és szüleik. Összeállításunkban bemutatunk pár hasznos oldalt – köztük a Református Tananyagtárat is –, mely megkönnyítheti a pedagógiai munkát, és a diákoknak is segíthet az órára való készülésben. Dr. Turcsányi-Szabó Mártával a digitális kommunikációról beszélgettünk, Tóthné Péterffy Ágnes tanítótól pedig azt is megtudhatjuk, hogy miként hatékony a készségtárgyak online tanítása.

Remélem, ez alkalommal is örömmel fogadják lapunkat. Az érettségiztető tanároknak és tanítványaiknak sok sikert, erőt és kitartást kívánok!