Szakképzésért felelős helyettes államtitkár: oktatók és igazgatók nélkül nincs új szakképzés

Nem lehetett volna megvalósítani a szakképzési rendszer négy évvel ezelőtt indult átalakítását, ha nem állnak mögé az intézmények oktatói, igazgatói – fogalmazott Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára 2024. június 5-én szerdán Zalaegerszegen – tájékoztat az MTI.

Pölöskei Gáborné a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) Deák Ferenc Technikumának épületenergetikai korszerűsítését követő átadásán beszélt arról, hogy a szakképzési rendszer átalakításához szükség volt az abban résztvevők megnyerésére, nélkülük az eredményes átalakítás ugyanis nem mehetett volna végbe. A lehetőségeket segítette az oktatók béremelése és folyamatos továbbképzése is.

Jelezte továbbá, hogy az átalakítást nem lehetett volna megvalósítani a közreműködő vállalatok nélkül sem. Az innovatív, kreatív cégeknek olyan tanulók, dolgozók kellenek, akik maguk is nyitottak a jövőre. A környezet, a technológia olyan gyorsan változik, hogy a jó iskolák többé nem bizonyulnak önmagukban elegendőnek, így az egyes partnervállalatok támogatása nélkül nem lehetne lépést tartani a fejlődéssel.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy az oktatási intézmények korszerűsítésére ugyancsak szükség van, ennek megvalósítása pedig elképzelhetetlen az önkormányzatok együttműködése nélkül. Zalaegerszeg ugyan kiváló példa erre, ám nem mindenhol bizonyulnak partnernek az önkormányzatok.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy bár 2013 óta nem az önkormányzatok az iskolák fenntartói, Zalaegerszegen továbbra is magukénak érzik az iskolák fenntartásának felelősségét, aminek köszönhetően kiváló a kapcsolat az intézmények és az önkormányzatok között. Ezért is indították el tíz évvel ezelőtt azt a programot, amelynek során vállalták minden oktatási-nevelési intézmény korszerűsítését, így mára már alig maradt olyan épület, amelyet ne újítottak volna fel.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) azt emelte ki, hogy a szakképzést a kormányzat kiemelten kezeli. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a korábbi 3,7 millió ember helyett ma már 4,8 milliónak van állása Magyarországon.

Szabó Károly, a ZSZC kancellárja elmondta: mintegy 850 millió forint értékű, a Deák mellett a Széchenyi technikumot is érintő energetikai korszerűsítés fejeződött be. A két, több mint 50 éve épült intézménynél összesen 4000 négyzetméter homlokzati és 4200 négyzetméter tetőszigetelés készült el, 266 nyílászárót cseréltek ki, új kazánokat helyeztek üzembe, amivel nemcsak évente 400 tonnával csökken a két iskola szén-dioxid-kibocsátása, de jelentős energiamegtakarítást is elérnek.

Hozzátette, hogy a Deák technikumban tanulók száma egyre nő, az utóbbi években 50 százalékkal bővült a beiskolázások száma. Az intézmény 80 vállalati partnerrel működik együtt a duális oktatás keretében.