Programajánló

2017. június

Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből

2017. augusztus 20-ig – Budapest, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A kiállítás többféle aspektusból – földrajzi, időbeli és antropológiai szempontból is – vizsgálja a délkelet-ázsiai textilek kódjait, így a textilek rituális szerepének és mintarendjének bemutatásától kezdve az egyes népcsoportok jellegzetes viseleteinek és textiltípusainak ábrázolásán keresztül ismertet meg hiedelemvilágukkal, ünnepeikkel és szokásaikkal. A khmer birodalomból elinduló kalandozás a burmai és a sziámi (thai) udvar szentélyein keresztül vezet a ma is Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa és Vietnam területén élő számos nép textíliái és ékszerei felé. Számos multimédiás elem, film és montázs jeleníti meg, hozza mozgásba és új összefüggésbe a látott tárgyakat. A kiállítás több mint 200 tárgyat vonultat fel: a magyarországi közgyűjtemények értékes, nagyon ritkán látható anyaga mellett magángyűjtők és kutató-tudósok helyszínen gyűjtött tárgyait is bemutatja.

hoppmuseum.hu/kiallitas

 

IGE-IDŐK – A reformáció 500 éve

2017. november 5-ig – Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum

500 esztendeje Luther fellépésével kezdődött a reformáció, amely gyökeresen megváltoztatta Európa arcát. A reformáció értékei az egyetemes kereszténység kincsei is, az egyetemes kereszténység öröksége pedig az egész emberiségé: a fél évezreddel ezelőtt elindult folyamatok máig hatnak életünk minden területén.

A kiállítás a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyaival ismerteti meg látogatóját, aki egyedülálló, páratlan kincseket láthat, és részletes magyarázó szövegek segítségével tájékozódhat. Az erdélyi fejedelmek portréi, Huszár Gál énekeskönyve, amely a világon egyetlen példányban létezik, az Esterházy-gyűjtemény egyes darabjai, a 17. századi politikai röplapok, a 18. századi torvaji orgona mind e fél évezred szellemi és tárgyi lenyomatai. Bemutatásuk magyarországi és határon túli múzeumok, gyűjtemények és egyházközségek példamutató összefogásával valósult meg.

mnm.hu/hu/kiallitasok/ige-idok


Rózsavölgyi Szalon Arts&Café

Folyamatosan – Budapest, Szervita tér

Idén ünnepli fennállásának 5. évfordulóját a Belvárosban működő Rózsavölgyi Szalon. A napközben kávéházként, esténként koncertteremként, kamaraszínházként működő elegáns szalon a felújított Rózsavölgyi Zeneműbolt galériáján működik, és olyan művészek előadásait nézhetjük, hallgathatjuk itt, mint Hernádi Judit, Jordán Tamás, Lukács Sándor, Molnár Piroska vagy Udvaros Dorottya.

Jordán Tamás stand-upos-verses estje, a Széllel szembe minőségi, művészi alternatívát nyújt korunk sokszor silány stand-upos műsoraival szemben. A személyes, humoros színházi történetek közé szinte észrevétlenül csempészi be Ady, Babits, Kosztolányi és József Attila verseit, s ragadja magával a hallgatóságot. Molnár Piroskát és szintén Jordán Tamást láthatjuk Hindi Brooks Romance.com című vígjátékában, mely az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt. A nagymama magát az unokájának kiadva keres párt a fiatal lánynak, és eközben megismerkedik valakivel, aki szintén nem annak mutatja magát, aki.

szalon.rozsavolgyi.hu