Programajánló

2017. január-február

Összeállította: Balatoni Kinga Cecília

 

Írói fogások – Terítéken az irodalom

2017. március 31-ig – Budapest, Petőfi Irodalmi Múzeum

A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatja be a kiállítás, mint például az étkezés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya. Bemutatjuk az irodalmi értékű szakácskönyveket: Emma asszony receptgyűjteményét, Móra Ferencné és Polcz Alaine könyveit. Kiállítunk néhány olyan fontos szépirodalmi munkát is, mely erősen magán viseli az elmúlt évtizedben bekövetkezett gasztroforradalom nyomát. Csokonai Vitéz Mihály étkezési jegyzetei, József Attila éhezéséről szóló megrázó levele, Jókai regényrészletének kézirata mellett kiállítjuk Kosztolányiné diétás füzetét, Lénárd Sándor szakácskönyvének kéziratát, Lesznai Anna süteményes receptfüzeteit, Ady édesanyjának konyhai jegyzeteit és Petri egyik menülapját is. Könyvek, kéziratok, fotók és szövegidézetek mellett személyes tárgyakat is láthat a látogató. Kiállításunkban magyar irodalmi szövegek segítségével reflektálunk napjaink gasztroőrületére. Interaktív játékok segítségével pedig bárki kifőzhet egy jó mondatot, vagy feltálalhatja a legmagyarosabb vasárnapi menüt.

pim.hu/hu/kiallitas/iroi-fogasok

 

Tettek ideje – Lakhatási mozgalmak a 20. században

2017. április 2-ig – Budapest, Kassák Múzeum

A Kassák Múzeum és a Közélet Iskolája részvételi alapú kiállítása a huszadik század elejétől az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszak lakhatásért folytatott küzdelmeit tekinti át, bemutatva az érintettek közös cselekvési stratégiáit, a megélhetésért folytatott praktikáikat, megoldási kísérleteiket és önszerveződésüket. A Kassák Múzeum munkatársai és a Közélet Iskolája kutatói 2016 januárja óta közel egy éven át intenzív közös munkát folytattak, hogy bemutassák a tömeges lakhatási problémák megoldására törekvő közösségi és önszerveződő kezdeményezéseket. A kiállítás kuriózum abban a tekintetben, hogy nem múzeumi szakemberek válogatását láthatjuk, hanem a hajléktalanságot megtapasztalt kutatókkal közös munka során kristályosodott ki a kiállítás koncepciója és a dokumentumok bemutatási módja. A cél tehát az volt, hogy a társadalom peremén élők szemszögéből láttassák a szegénységet.

kassakmuzeum.hu

 

Budapest Art Week

2017. április 18–23.

A Budapest Art Week egy Magyarországon egyedülálló, klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményeket összefogó fesztivál, mely 2016-ban indult útjára. A programsorozat új lendületet, iránytűt kíván adni a képzőművészet kedvelőinek a Budapesti Tavaszi Fesztivál klasszikus művészeti programsorozatának esszenciális kiegészítőjeként. A világ kulturális csomópontjaiban – Londontól Berlinen és Bécsen át Szingapúrig és Sydney-ig – évek óta rendeznek hasonló, nagy sikerű eseménysorozatokat, hogy közösségi élmény keretei közt adjanak lehetőséget a képzőművészet iránt érdeklődőknek a helyi művészeti irányzatok, alkotók és munkáik jobb megismerésére. A hatnapos rendezvény keretében több mint 60 helyszínen (a város vezető múzeumaiban, galériáiban és egyéb kiállítótereiben) 70 kiállítás és hozzájuk kapcsolódó program (tárlatvezetés, előadás, performance, múzeumpedagógia) látogatható – mindez egyetlen belépővel.

bpartweek.hu