Programajánló

2014. december

Virtuális Természettudományok Otthona
Alsómocsolád, folyamatosan látogatható

A „Fedezd fel, hogy mi ciripel, kuruttyol vagy éppen zizeg a Hegyhát-vidékén” nevű interaktív tárlat játékra invitálja a résztvevőket, akárcsak a Magyarországon fogott legnagyobb halakat ismertető kirakójáték, vagy a táplálékláncokat bemutató interaktív modell. A környék jellegzetes állatait és növényeit bemutató 3D-s dioráma kiállítás esős idő esetén is biztos programot kínál az oktatóknak, a világító ásványokat bemutató UV-szekrény pedig a szemünk által „láthatatlan világba” invitálja a kíváncsi látogatókat. A talányos nevű teremben, valamint a Rubik-teremben a gyermekek önálló logikai és csapatban történő feladatmegoldási képességeit fejlesztik. A csillagászati teraszon láthatók az állatövi csillagképek és az a különleges napóra, amely emberi árnyék segítségével képes a napfelkelte, napnyugta idejét, irányát és a pontos időt megmutatni.
http://turizmus.alsomocsolad.hu/
 

50 éves az Erzsébet híd – kiállítás
Budapest (Közlekedési Múzeum), 2014. december 31-ig

50 éve, 1964. november 21-én adták át az Erzsébet hidat, utolsóként a háborúban értelmetlenül elpusztított hidak közül. A kiállítás röviden áttekinti az 1903-ban forgalomnak átadott Erzsébet lánchíd történetét, pusztulását. Foglalkozik a roncsok kiemelésével, majd a híd újjáépítésének kérdéskörével. Közben bemutatja az ideiglenes Petőfi, „Böske” ponton-hidat. A tablók és a dokumentumok felidézik azt a vitát, amely a régi híd visszaépítése vagy új híd építése körül zajlott; az új híd tervezési folyamatát, és magát az építést, egészen a roncsok bontásától a híd 1964-es átadásáig. A tárlaton látható a híd M 1:200-as méretarányú modellje, az elemi kábel egy mintadarabja (amelyből a 40 centiméter széles főkábelek állnak) és az 1973-ban elbontott régi aszfaltburkolat egy része/töredéke.
http://www.mmkm.hu/index.php/hu/legujabb-kiallitasok-kozlekedesi-muzeum/...

 

Tanösvények országszerte

A tanösvény kijelölt, jelzéssel ellátott tematikus túraútvonal, amelyen állomáshelyekhez kötődően, tájékoztató táblák és/vagy kiadványok segítségével ismerhetők meg az érintett terület természeti értékei és kulturális öröksége. Bejárásuk különösen azok számára jelenthet élményt, akik önállóan, gyalogszerrel, hosszabb-rövidebb séta keretében szeretnék felfedezni, megismerni egy adott terület – a legtöbb esetben védett természeti terület – értékeit, érdekességeit, látnivalóit. A nemzeti parkok igazgatóságai önállóan, vagy valamely természetvédelmi, természetjáró stb. civil szervezettel közösen számos tanösvényt létesítettek és tartanak fenn. E túraútvonalak majdnem mindegyike nemzeti parkban, tájvédelmi körzetben vagy természetvédelmi területen vezet. Az oldalon található tanösvénykeresővel a terület, az útvonal hossza, az állomások száma és a menetidő alapján is böngészhetünk.
http://magyarnemzetiparkok.hu/tanosvenyek/

 

A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – rendszerváltás 25 éve
Veszprém (Laczkó Dezső Múzeum), 2015. június 7-ig

A múzeum „A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig ‒ rendszerváltás 25 éve” című tárlatában azt a társadalmi, politikai hangulatot mutatja be, amely 1989/90-ben Veszprémet áthatotta. A kiállítás szemlélteti a hétköznapi élet meghatározó pillanatait, tereit és azt a hatást, amely helyi és országos szinten is gyökeresen változtatta meg a veszprémiek és Veszprém megyeiek életét. A kiállítás megvalósításában aktívan részt vesznek az akkori polgári és politikai közélet szereplői. A „négyigenes” népszavazás novem­ber 26-i ‒ 25 éves ‒ évfordulóján megnyíló kiállítás alkalmat ad arra, hogy felidézzük ezt a korszakot.
http://www.ldm.hu/hu

 

Karácsony a Kastélyban
Nagytétényi Kastély, 2015. január 4-ig

2014-ben is karácsonyi hangulatban várja a látogatókat a Nagytétényi Kastély. Az érdeklődők idén is megcsodálhatják a kastély termei­ben felállított, iparművészek által díszített fákat, ezen kívül az adventi időszak hétvégéin a család minden tagjának szóló programok, valamint iparművészeti és kézműves vásár, szaloncukor-kiállítás és -kóstoló várják az érdeklődőket. Szombatonként bábos, játékos előadásokon, közös zenélésen és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek és felnőttek egyaránt, vasárnaponként bútornyitogató tárlatvezetések és koncertek színesítik a programot.
http://www.imm.hu/