Programajánló

2014. november

Palócgála 2014. Regionális-nemzetközi népzenei fesztivál
Eger, Bartakovics Béla Közösségi Ház, november 22–23.

A Palócgálát 25 éve rendezik meg, mely a hazai és felvidéki népzene legjavából ad ízelítőt. A meghívott csoportoknak alkalma van a tapasztalatcserére, a szakmai és baráti együttműködés megalapozására. A nemzeti kultúrák igazi ünnepének lehetnek részesei az idelátogatók.
Programok: Fesztivál és minősítő hangverseny. Szakmai előadások: 115 éve született Bárdos Lajos; Bárdos Lajos népdalfeldolgozásai. Fölszállott a páva – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene szakos növendékeinek hangversenye. Kodály-emléktábla koszorúzása. Aranypávás együttesek gála hangversenye. Kísérő programok: legújabb népzenei kiadványok bemutatója, népzenei kotta- és lemezbörze, néprajzi filmek vetítése.
Rendezők: Egri Kulturális és Művészeti Központ, Cantus Agriensis Kulturális Egyesület. Társrendező: Magyar Kórusok Népzenei Együttesek és Zenekarok Szövetsége – KÓTA.
(http://www.ekmk.eu/node/6226)
 

Decoding Messages konferencia – Jó gyakorlatok az európai médiaértés-oktatásban
Budapest, november 24–25.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által szervezett konferencia célja az európai médiaértés-oktató központok működésének bemutatása, az európai jó gyakorlatok megismertetése a nagyközönséggel és a szakmai résztvevőkkel, kiemelve a dán és a holland médiaértéssel foglalkozó központok tevékenységét. A rendezvény a már eredményes módszerek elterjesztését szorgalmazza az érdekeltek közötti kapcsolatépítés és az előadások révén. A konferencia előadói rávilágítanak az oktatóközpontok jövőbeli szerepére, az elsajátított gyakorlati tudás integrálási lehetőségeire a köz- és felsőoktatási tantervekbe.
A konferencián való részvétel ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött.
(http://www.decodingmessages.com/index_hu.html)
 

Fővárosi Pedagógiai Napok
Budapest, november 25–27.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai Intézet által megrendezésre kerülő rendezvénysorozat első napján Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár (EMMI) és dr. Kaposi József főigazgató (OFI) által tájékozódhatnak a résztvevők az oktatás aktuális kérdéseiről. A második napon kerül sor Kojanitz László projektvezető (OFI) előadására, az új tankönyvek bemutatására, valamint a szekciónkénti tankönyvismertetésekre. A második naptól módszertani bemutatók, óralátogatások, előadások, kiállítások szerepelnek a programban: az Intézet kollégái az elmúlt évek fejlesztési eredményeit, a korszerű pedagógiai módszereket mutatják be a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók iskoláiban. A harmadik nap előadója Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár (EMMI) lesz, majd a rendezvénysorozatot egy kerekasztal-beszélgetés zárja.
(http://www.fppti.hu)
 

Advent Egerben
Eger, november 30. – december 21.

Az Egri Advent rendezvénysorozat színes programokkal várja az ünnepre készülőket. Lesz Süsü, a sárkány színházi előadás a Gárdonyi Géza Színházban, Bíró Eszter gyermekkoncert a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban, valamint Ünnepváró játszóház is.
(http://egriprogramok.hu/hu/esemenyek/view/257620/211.html)
 

Az I. világháború információtörténete – fotókiállítás
Szeged, év végéig megtekinthető

A kiállítás elsősorban a hadszínterekre kalauzol, hogy mai ismereteink birtokában pillantsunk vissza háború és információ különös kapcsolódási pontjaira. Az információs vonatkozások középpontba állítása nemcsak új vizsgálati lehetőségeket nyit meg, hanem még a hagyományos megközelítésekhez is friss, újszerű magyarázó szempontokat szolgáltathat. Az érdeklődők „meglátogathatják” a frontvonalakat, ahol hírvivő kutyák, postagalambok, tábori telefonos osztagok, távíróállomások, álcázó berendezések keltik fel a figyelmüket – míg békeidőben olvasnak, levelet írnak, fényképezkednek a katonák.
(http://www.agoraszeged.hu/program/az-i-vilaghaboru-informaciotortenete-f...)
 

„Jeles napok” – ismeret-terjesztő foglalkozás óvodásoknak és iskolásoknak
Budapest, Hagyományok Háza, folyamatosan

Élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás, melynek keretében a résztvevők (archív filmrészletek megtekintésével, dal- és tánctanulással, drámajáték segítségével, kézműveskedéssel) az iskolai tananyaghoz kötődve, annak kiegészítéseképpen ismerhetik meg kalendáris szokásainkat az alábbi témakörökben: vásár, kukoricafosztás, betlehemezés-advent, farsang, balázsolás és Gergely-járás, húsvét, pünkösd.
A programra előzetes egyeztetés alapján tudunk fogadni csoportokat. Ajánlott csoportlétszám 50-60 fő. A foglalkozás menete igazodik a jelentkezők életkorához. Kapcsolódó tanulási területek: magyar irodalom, tánc és dráma, vizuális kultúra, ének-zene, környezetismeret.
(http://www.hagyomanyokhaza.hu/main/gyermekprogramok/komplex_foglalkozaso...)