Programajánló

2014. október

Múzeumok Őszi Fesztiválja
országszerte, szeptember 29. – november 9.

Szeptember 29-én kezdődik a 9. Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyre különleges programkínálattal készülnek a múzeumok. A november 9-ig tartó rendezvénysorozaton 168 múzeum 1773 programmal várja a látogatókat országszerte. A fesztivál bővelkedik szakmai programokban is, melyek közül kiemelkedik a nyitó rendezvény, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, ahol átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, és idén először a Kiváló Múzeumpedagógus díjat is.
(http://www.oszifesztival.hu/)


Országos felkészítő előadássorozat a kísérleti tankönyvekről
országszerte, október 6–20.

Az OFI a kísérleti tankönyveket kipróbáló, használó, illetve az újgenerációs tankönyvek iránt érdeklődő pedagógusok számára felkészítő előadásokat szervez országszerte, többek között Szekszárdon, Egerben, Kaposváron és Miskolcon. Az előadásokra és workshopokra országosan 20 helyszínen, helyszínenként 12 szekcióban kerül sor az eddig megjelent kísérleti tankönyvekhez kapcsolódóan. A rendezvények célja a kísérleti tankönyvek használatának elősegítése, az egyes tankönyvekhez kapcsolódó tanári segédletekkel, kézikönyvekkel, tanmenetekkel és digitális tartalmakkal való részletes megismerkedés, valamint módszertani gyakorlatok bemutatása.
(https://www.ofi.hu/hir/orszagos-felkeszito-eloadassorozat-kiserleti-tank...)


Országos Könyvtári Napok
országszerte, október 13–20.

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezi. Az egymásra épülő, valamennyi korosztály igényeire figyelő rendezvénysorozat a településeken működő könyvtárak szolgáltatásait igyekszik népszerűsíteni országszerte. Tavaly már 3986 programon 151 ezer fő volt részese az eseményeknek, az ország 877 településének 987 intézményében. A rendezvény célja megmutatni azt, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban. Az akció egyik fő célkitűzése a rendszeres könyvtárhasználók segítségével minél több olyan személy elérése, akik mindennapjaihoz eddig nem tartozott hozzá a könyvtárlátogatás.
Október 19-én, a Könyves Vasárnapon a könyvtárak rendkívüli nyitvatartással, rendhagyó programokkal, sokféle meglepetéssel várnak mindenkit. Délelőtt a legtöbb helyen a kisgyerekes családokat örvendeztetik meg mondókákkal, mesékkel, gyerekdalokkal, érdekes játékokkal. A délután és az éjszakai órák zenés, táncos kínálata főleg a felnőtteknek szól.
(http://osszefogas.kjmk.hu/)


XIV. Országos Neveléstudományi Konferencia
Debrecen, november 6–8.

Idén 14. alkalommal rendezik meg a hazai neveléstudomány nagy tapasztalattal rendelkező elméleti és gyakorlati szakembereinek részvételével XIV. Országos Neveléstudományi Konferenciát Debrecenben. A tudományos utánpótlás képviselőinek elmélyült munkája nyomán ebben az évben is számos olyan új kutatási eredmény született, amely méltó a hazai akadémiai tudományosság legrangosabb rendezvényén történő bemutatásra. A konferencia a hazai neveléstudományi kutatások mellett a köznevelés és a pedagógusképzés múltból származó legfontosabb értékeinek és a jövőbeni feladatainak számbavételét tűzi napirendjére, kiemelt jelentőséget tulajdonítva a tantárgypedagógia és a természettudományos oktatás aktualitásainak. Ennek jegyében az idei szakmai rendezvény címe: Oktatás és nevelés – gyakorlat és tudomány.
(http://onk2014.unideb.hu/)
 

Országos Gondolkodj Egészségesen! Nap
a jelentkező óvodákban, november 28.

Az Országos Gondolkodj Egészségesen! Napot immár kilencedik éve rendezik meg, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az óvodáskorúak testi és lelki egészségnevelésének fontosságára. A szervezők erre a napra forgatókönyvet készítenek mesével, játékkal és dalokkal, a nap végén pedig sor kerül a kiszállított EgészségZsákok átadására, mely többek között tartalmazza a Gondolkodj Egészségesen! Magazint, amely új lehetőségeket megmutatva tud segítséget nyújtani a szülőknek. Az ajánlott programok bátran bővíthetők saját ötletekkel is, elősegítvén azt, hogy ez a nap valóban a testi-lelki egészségről szóljon. A javaslatokat a kapcsolat@gondolkodj.hu e-mail címen várják.
(http://gondolkodjegeszsegesen.hu/ai1ec_event/8372-2/?instance_id=3816)