Olvasási idő: 
11 perc

Prezentációk Prezivel

A Prezi egy magyar cég, mely azonos nevű, prezentációkat készítő alkalmazásával lett világhírű, bevételei legnagyobb részét az ennek a programnak a használatáért kapott összeg képezi. Sokakban felmerülhet a kérdés: Miért lenne szükségünk a PowerPoint mellett egy újabb, prezentációkat készítő alkalmazásra? Egyrészt azért, mert ezzel a programmal könnyebben tudunk nem lineáris prezentációt készíteni, azaz tetszőlegesen ugrálhatunk lejátszás közben a diák között. Másrészt a Prezivel látványosabb diasorozatot lehet előállítani – például nagyítás segítségével kiléphetünk a síkból a térbe, ha éppen lankadna diákjaink figyelme. Aki egyszer látott Prezit, az sosem felejti el. A Prezivel készített prezentációk látványosak, újszerűek, ráadásul biztosan minden dia megjeleníthető vele, bármi van rajta.

Prezi.com

Az alkalmazást a weben keresztül érhetjük el, a prezi.com oldalon. A Prezit regisztrálás után tudjuk használni, ugyanakkor Facebook- vagy Linkedln-fiókunkkal is be tudunk jelentkezni, és tudunk prezentációt készíteni. Ha a jobb felső sarokban látható Vágjon bele gombra kattintunk, akkor láthatjuk, hogy az alkalmazás nem ingyenes. Három alapcsomagja létezik (1. ábra), de bizonyos korlátozásokkal diákok és tanárok akár ingyenesen is használhatják. Ha a Folytatás ingyen gombra kattintunk (kék nyíl az 1. ábrán), az ingyenes fiók készítéséhez regisztrálnunk kell, melynek során a nevünket, az e-mail-címünket és a jelszavunkat kell megadnunk. Ebben az esetben prezentációink bárki által elérhetők lesznek, és nem lesz lehetőségünk az offline szerkesztésre, azaz nem tudjuk letölteni a Prezi for Windows programot, és csak internet-hozzáférés mellett tudunk prezentációt készíteni a programmal.

1. ábra

Ha a Kedvezményes oktatási előfizetések linkre (piros nyíl az 1. ábrán) kattintunk, akkor láthatjuk, hogy az EDU Enjoy csomag például 4 GB tárhelyet biztosít, viszont nem áll majd rendelkezésünkre képszerkesztő eszköz.

Ha rákattintunk a linkre, akkor kapunk egy új képernyőt. Ha itt az EDU Enjoy alatt lévő Válasszon előfizetést gombot választjuk, akkor megadhatjuk az iskolai e-mail-címünket (2. ábra), majd az Ellenőrzés gombra kattintva az iskola adatai következnek. A Folytatás gombra kattintva a Prezi azt ígéri, hogy küld egy e-mailt a megadott címre a bejelentkezéshez szükséges adatokkal.

De megtehetjük azt is, hogy a Bejelentkezés menüpontra kattintva a Facebook-fiókunkkal jelentkezünk be. Ezután el is kezdhetjük a prezentációkészítést.

2. ábra

Első lépések

A Prezi a diák lejátszásához Flash Player 11-et igényel, amit, ha nincs a gépünkön, telepítenünk kell. Az Új prezi készítése gombbal tudjuk elkezdeni a pre­zen­tá­ciónk készítését.

Először egy sablont kell kiválasztanunk (Sablon használata), amely lehet valamelyik a Népszerű sablonok közül, de választhatjuk akár az Üres prezi gombot is (3. ábra). Ekkor nekünk kell beállítanunk a diák minden összetevőjének a tulajdonságait, például a hátteret, amely lehet saját kép is.

3. ábra

Minden dia egy nagy rajzvásznon helyezkedik el, és az aktuális dia szerkesztése közben is látható. A vásznon lévő tartalmat lehet nagyítani (+) és kicsinyíteni (–) (4. ábra), a házikó jelre kattintva visszajutunk az alapnézethez. A vászonra kattintva, az egérgombot nem felengedve pedig mozgatni lehet a vásznat. Az egér görgőjével is nagyíthatunk vagy kicsinyíthetünk. Ha megfogjuk az – ábrán épp kör alakú – diát a szélénél fogva (rákattintva, az egérgombot nem felengedve), meg tudjuk a helyét változtatni a vásznon. Így később a lejátszást is tudjuk majd befolyásolni.

4. ábra

Ezután, ha a dia belsejébe kattintunk, a Prezi a „Szöveg hozzáadása” lehetőséget kínálja fel. Milyen szöveget szeretnénk az első diára tenni? Kattintsunk az alapértelmezésben kör alakú dia tetszőleges részére, és el is kezdhetjük a szöveg bevitelét. Rögtön a szöveg fölött megjelenik egy szerkesztősáv, amelyben megadhatjuk, hogy a szöveg cím, alcím vagy szövegtörzs legyen, kicsinyíthetjük, nagyíthatjuk a szöveget, megadhatjuk a színét, a betű stílusát és formátumát (5. ábra). Próbáljuk ki az ikonsor több elemét is!

Ha befejeztük a szöveg bevitelét, nyomjuk meg az Esc billentyűt, vagy kattintsunk a dia egy másik részére!

5. ábra

Természetesen nemcsak szöveget tehetünk ki a vászon, illetve az aktuális dia tetszőleges területére, hanem egyéb multimédiás elemeket is. Ehhez kattintsunk felül a Beszúrás gombra (5. ábra), amire legördülnek a lehetőségek elérését biztosító menüpontok (6. ábra). A 7. ábrán látható, hogy beszúrtunk egy képet és egy nyilat.


6. ábra

Ha elkészültünk az aktuális diával, és új diát szeretnénk a vászonra tenni, akkor kattintsunk a bal felső sarokban látható részre:  ! Ekkor a Prezi hozzáad egy új diát a vászonhoz. Előtte (is) megtehetjük, hogy keretet váltunk, és például téglalap alakú kerettel folytatjuk a diák készítését (7. ábra).


7. ábra

Figyeljük meg, hogy ebben az esetben is mindkét diánk látszik. Mivel az új dia kisebb méretű, válasszuk a Ráközelítés a keretre gombot (8. ábra)! Egy-egy dia bármikor a Kedvencek közé tehető, megváltoztatható a típusa és a kerete színe, illetve a Törlés gombbal törölhető.

 


8. ábra

Az objektumokat (legyen az egy dia vagy a dián egy szövegdoboz) a sarkain található kis négyzeteket megfogva tudjuk átméretezni (8. ábra). Ha kijelöljük az objektumot, majd valamelyik kis négyzet fölé visszük az egérkurzort, megjelenik egy kör is, amellyel az objektumot el is tudjuk forgatni. Figyeljük meg, hogy ilyenkor is rendelkezésünkre áll a nagyítás (+) és a kicsinyítés (–) gomb, melyekkel rá tudunk közelíteni az objektumra, illetve távolodni tudunk tőle. A kéz jelre kattintva, az egérgombot nem elengedve tudjuk az objektumot mozgatni.


Vetítés

Ha elkészültünk az összes diával, akkor az Előadás gombra kattintva lejátszhatjuk a prezentációnkat (5. ábra). Váltani a diák között a szóköz billentyűvel lehet. A vetítés az aktuális diától kezdődik. Mivel mindig az összes diánk látszik a képernyőn, bármelyik diát megfoghatjuk (a keretre kattintva, az egérgombot nem felengedve), és mozgathatjuk szerkesztőmódban. Az egér görgetőgombjával nagyíthatunk, kicsinyíthetünk. Ugyanakkor a bal oldalon – mint a PowerPointban – láthatjuk azokat a diáinkat, amelyeket le akarunk játszani. Ha valamelyikre rákattintunk, akkor a Prezi ezt hozza be középre, nagyítva.

Az Útvonal gombra kattintva van lehetőségünk a vetítési útvonal megadására (9. ábra). Láthatjuk, hogy a diák sorrendje határozza meg a lejátszási sorrendet, a helyzetük a vásznon pedig megadja az útvonalat, amit bármikor meg tudunk változtatni. Ha a vásznon valamelyik dia fölé visszük az egérkurzort, akkor egy + jel jelenik meg. Kattintásra a dia hozzáadódik a lejátszandó diák bal oldalon látható listájához. Ha a bal oldalon visszük az egérkurzort valamelyik dia fölé, akkor egy piros körben fehér x jelenik meg. Erre kattintva a diát töröljük a vetítésből. Ilyenkor a rajzvászonról nem tűnik el a tartalom, csak a vetítésből töröljük. Ennek megfelelően egy diát akár többször is belerakhatunk a lejátszásba, a vászon különböző pozícióira helyezve. Ha befejeztük a szerkesztést, kattintsunk ismét az Útvonal gombra!

9. ábra


Testreszabás, beállítások

Testreszabás gombra (felül a Beszúrás mellett) kattintva tudjuk beállítani prezentációnk stílusát: a színeket (háttér, betűtípus, keretek, nyilak stb.) és a betűtípusokat (7. ábra). Választhatunk a beépített sablonok (Témák) közül, vagy beállíthatjuk egyénileg a prezentációt alkotó objektum jellemzőit. A Téma csoport első ikonjára, az Eredeti téma visszára kattintva mindent visszaállíthatunk az eredeti formájába. A Háttér részben tudunk a diák hátterének saját képet beállítani vagy a diák háttérszínét megadni (10. ábra). A Haladó… részre kattintva egy „Témavarázslót” kapunk (11. ábra).


10. ábra

11. ábra 

Itt megadhatjuk a címek, alcímek és a többi szöveg színét, nem ingyenes használat esetén kicserélhető a Prezi logója, megadhatjuk a háttér színét, stb. Alapértelmezésben az Advanced gomb az aktív, így egyszerre mindent beállíthatunk. A Wizard részben – amelyet vélhetőleg a haladó tartalom miatt már nem fordítottak le magyarra – lépésenként állíthatók be az egyes elemek,   először a háttér és a logó, majd a Next gombra kattintva a betűk színe, az alcímek színe stb.

Az Előadás gombtól jobbra láthatjuk a Beállítások ikont (12. ábra), erre kattintva tudjuk beállítani a képernyőarányt és a gyorsbillentyűk engedélyezését, azaz billentyűkombinációk megadásával is elérhetünk bizonyos műveleteket. (A kettő között a Megosztás ikon található.)


12. ábra

A szerkesztést a Kilépés gombra kattintva fejezhetjük be. A Prezi folyamatosan menti a változtatásokat, de ettől függetlenül, a bal felső sorban látható lemez ikonra kattintva mi is menthetjük a változtatásainkat. Kilépéskor a Prezi Lejátszás oldalára kerülünk. Itt a bal felső sarokban látható Saját prezik gombra kattintva láthatjuk az összes eddigi prezentációnkat, mappáinkat. Később a Szerkesztés gombbal bármikor visszatérhetünk a szerkesztéshez, hiszen a prezentáció már meg fog jelenni a saját menünkben. Ha Pro előfizetésünk van, akkor a Letöltés gombbal le is tölthetjük a prezentációnkat.


Prezentációink rendezése

Saját prezik menüpontra kattintva kapjuk meg azt a mappát, amelyben prezentációink (valamint néhány sablon) tárolhatók (13. ábra). De létrehozhatunk saját mappákat (Új mappa) is, melyekbe átmozgathatjuk az elkészült prezentációinkat. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a … jelre kattintva kiválasztjuk a Hozzáadás mappához menüpontot. Itt tudunk a prezinknek nevet adni vagy a meglevőt módosítani.

Talán a leírtakból is látszik, hogy a Prezi nem helyettesíti, hanem kiegészíti a PowerPointot. Sok olyan eset van, amikor nem érdemes Prezit használni, mert például nem kezeli az Office-programokat (pl. egy Excel-dokumentumot csak képként tudunk vele megjeleníteni). Viszont látványos, alkalmas a diákok figyelmének felkeltésére és folyamatos fenntartására előadásunk során.