Postcrossing

Ismerkedés, kézírás és nyelvgyakorlás egyben

Ki ne ismerné az érzést, amikor a postaládából a csekkek és reklámújságok mellett egy „valódi” levelet pillantunk meg? Főleg, ha nagy gondossággal, kézzel írták rá a nevünket és a címünket? Az én szívemet legalábbis mindig megmelengeti.

Gyerekkoromban nyáron gyakran táboroztam, ahol sok hozzám hasonló lánnyal ismerkedtem meg. Mivel akkor még nem létezett sem Facebook, sem Skype, ha év közben is tartani akartuk a kapcsolatot, akkor leveleztünk. Természetesen szép levélpapírokra kézzel írott leveleket küldtünk egymásnak, a borítékra még matricák is kerültek. A mai napig őrzöm ezeket a gyerekkori leveleket, és mindig meghatódom, amikor előkerülnek.

Idővel aztán a technikai fejlődés ezeket a levelezőbarátságokat is utolérte, és ma már csak a nagymamámtól kapunk karácsonykor és húsvétkor egy-egy kézzel írt, különleges képeslapot.

Épp ezért nagyon megörültem, amikor rábukkantam a különféle penfriend klubokra (pl. www.penfriend-club.com), majd a Postcrossingra. Az előbbieken főleg elektronikusan leveleztem külföldiekkel – a legtöbben nyelvtanulás és nyelvgyakorlás céljából keresik ezt a lehetőséget. A Postcrossing viszont valami más, valami több! És nem csak azért, mert több mint 200 országból több mint 600 ezer tagot számlál.

Ahogy oldalukon (www.postcrossing.com) olvasható, a Postcrossing lényege, hogy küldünk egy képeslapot egy véletlenszerűen kiválasztott embernek bárhonnan a világból, majd hasonlóan mi is kapunk egy képeslapot. Az oldal működése roppant egyszerű: az ingyenes regisztráció után már kérhetünk is egy random címet. Ide kell küldenünk egy képeslapot, és ezzel egy időben a mi címünket is megkapja valaki valahol a nagyvilágban, és küldeni fog nekünk egy lapot. Egyszerre tíz képeslapot küldhetünk, a célországok vonatkozásában pedig több lehetőség közül választhatunk: eldönthetjük, hogy szeretnénk-e a saját országunkon belül is levelezni, vagy egyszerre ugyanabba az országba több lapot is küldeni (mivel bizonyos országokból nagyon sok a regisztrált, ha ezt az opciót választjuk, kisebb az esélye, hogy a világ egy távoli kis országát sorsolja ki nekünk a „gép”). A képeslapra bármit írhatunk: pár sort magunkról, egy érdekes történetet, egy szép verset, azt, hogy mit ábrázol a képeslap stb. Az egyetlen kikötés, hogy a megadott kódot tüntessük fel a lapon, mert a címzett így tudja majd beazonosítani. Költségként csak a képeslap és a bélyeg ára merül fel. Címet visszamondani nem lehet, tehát ha kértünk egy címet, akkor kötelességünk el is küldeni a lapot. Célszerű még aznap elszaladni a postára, mert a rendszer méri, hogy hány napig utazik a levelünk (sőt a kilométereket is), hónap végén pedig statisztikát készít a levelezésünkről.

Miért több a Postcrossing, mint a levelezőklubok vagy a nagyitól jött szülinapi üdvözlőlapok? Mert a kézzel írt, személyre szóló üzenet révén ötvözi
személyességet, a képeslapoknak köszönhetően a világ jobb megismerésének lehetőségét és a nyelvgyakorlást.

És ne gondoljuk, hogy egy képeslapnál meg lehet állni! Egyrészt, mert amikor megérkezik az első nekünk küldött lap, már alig várjuk a következőt. Másrészt, mert érdekes embereket ismerhetünk meg: fiatalokat, időseket, családokat, iskolai osztályokat, különféle szakmájú, érdeklődésű embereket a világ közel 200 országából – más kultúrákat, országokat, tradíciókat, nyelveket, népeket. És mi is bemutathatjuk Magyarországot, a hagyományainkat, a nyelvünket, a környezetünk szépségeit. Nem utolsósorban: ha valaki szimpatikus, a honlapon elkérhetjük a címét, válaszolhatunk neki, és akár valódi barátság szövődhet köztünk. Sőt, egyénileg is kereshetünk levelezőpartnert az oldalon: ha egy felhasználó nyitott a levelezésre, akkor a profiloldalán jelölheti ezt a „direct swaps” kipipálásával.

Enikő


Mire használható még a Postcrossing?

  • Közösségerősítés: Regisztráljon az oldalra az osztály. Minden hónapban válasszanak egy Postcrossing-felelőst, aki kikéri a címet, megveszi és feladja a képeslapot. A szöveget az osztály együtt írja meg, és mindenki írja alá a lapot. A kapott képeslapokkal a diákok kidíszíthetik az osztálytermet.
  • Szépírásgyakorlás: A hétköznapokban nem mindig ügyelünk a szép kézírásra, de egy-egy képeslap megírásakor az olvashatóság mellett a tetszetős külalakot is gyakorolhatjuk.
  • Nyelvgyakorlás: Amikor egy új címet kérünk, a cím mellett a felhasználó profiloldalát is megkapjuk – fordítsuk le ezeket (pl. angolórán), hogy még többet tudjunk meg arról, akinek írni készülünk (például, hogy milyen lapokat szeret kapni). A diákok fogalmazzanak meg egy-egy képeslapot, amit egyénileg fel is adhatnak. Gyűjtsük össze a kapott lapokat, és fordítsuk le őket közösen!