Pécsi Eszter Tanári Díj 2023

2023. őszén 15. alkalommal díjazza a BME mellett működő Pro Progressio alapítvány azokat a kiemelkedő, 55 év alatti, matematikát, fizikát, kémiát, informatikát oktató középiskolai tanárokat, akik tanítványaikat a műszaki és természettudományi pályák választására orientálják, valamint diákjaik hazai és nemzetközi tanulmányi és szakmai versenyeken érnek el kimagasló eredményeket.

A tanárok teljesítményét elismerő díj 2022 óta viseli Pécsi Eszter, az első magyar mérnöknő nevét, aki 1965-ben az év statikusa címet nyerte el az USA-ban. A díj elnevezésével az alapítvány  ösztönözni szeretné a középiskolás lányokat a mérnöki pálya választására, valamint hangsúlyozza továbbá azt is, hogy a tudományos munkában és kutatásban ugyanolyan karrierlehetőségek állnak a nők, mint a férfiak előtt.

2023. október 17-én újabb, pályázat alapján kiválasztott  10 pedagógus veheti át a Műegyetemen  ünnepélyes körülmények között a Pro Progressio alapítvány középiskolai tanárok oktató és tehetséggondozó tevékenységét elismerő Pécsi Eszter Tanári Díját.

A díjazásban részesülő pedagógusok   aktív tananyagfejlesztők, közösségépítők , új ismeretek és módszerek fejlesztői és terjesztői, igazi példaképek.

Hazánkban a tanulmányaikat a felsőoktatásban megkezdő diákoknak még a negyede sem választja a műszaki-és a természettudományi szakokat, és ezen belül különösen alacsony a nők száma. 

A lányok pályaválasztását vizsgáló tanulmányok egyik megállapítása, hogy a középiskolás lányok pályaválasztásában  a családok mellett a pedagógusok hatása  is jelentős.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen  tanuló hallgatók között a nők aránya karonként változó, összességében  meghaladja a 34%-ot. Különösen nagy növekedés figyelhető meg a lányok arányában a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karon (BME VIK), ahol a 2010-es évek elején mért 4%-ról 2021-re 15% -ra nőtt ez a mutató, köszönhetően a szakterületet népszerűsítő, szemléletformáló programoknak.

Míg Európában elsőként Svájcban, 1871-ben nyílt meg a műszaki felsőoktatás a nők előtt, Magyarországon 1895-ben engedélyezték először nők felvételét egyetemekre, kivéve a jogi és a műszaki területet. Ez utóbbi korlátozás feloldására csak 105 évvel ezelőtt, az 1918. december 7-én kiadott kultuszminiszteri rendelettel került sor.

Pécsi Eszter 1915-1918 között a berlin-charlottenburgi Technische Hochschule hallgatója volt, de tanulmányait már a Műegyetemen fejezte be, amint a kapuk 1918-ban kinyíltak a lányok előtt.

Oklevelét 1920. március 8-án, a születésnapján vette át. A diplomaátvétel 100 éves évfordulója alkalmából termet neveztek el róla a BME  Központi épületében. Pécsi Eszter nemzetközi szinten elismert statikus mérnök lett, az Amerikai Egyesült Államokban is ünnepelt szakember, aki 1965-ben elnyerte az „az év legjobb statikusa” elismerést is!

A Pécsi Eszter Tanári Díj nemcsak tisztelgés az első magyar mérnöknő emléke előtt, de inspiráció is egyben minden középiskolás lány számára, hogy bátran válasszák a műszaki- és természettudományi pályákat – hangsúlyozza Pakucs János, a Pro Progressio alapítvány elnöke.

További  információ:   ppai@proprogressio.hu