Pályázati felhívás a Pécsi Eszter Tanári Díj elnyerésére

A BME mellett működő Pro Progressio Alapítvány a B.Braun Medical  Kft.,  a 77 Elektronika Kft. és a  Morgan Stanley Magyarország Kft. támogatásával Pécsi Eszterről,   az első magyar mérnöknőről elnevezett, jelentős pénzjutalommal járó tanári díj pályázatot hirdet meg a 2024. évre.

A díj alapításával és a díj elnevezésével az alapítvány elismerésben szeretné részesíteni azokat a kiemelkedő középiskolai pedagógusokat, akiknek meghatározó szerepük van tanítványaik pályaválasztásában és egyetemi tanulmányokra történő felkészítésében, valamint ösztönözni és bátorítani kívánja a középiskolás lányokat a műszaki és természettudományi pályák választására, példaképül állítva számukra Pécsi Eszter életútját.

A Pécsi Eszter Tanári Díj céljait támogatja

  • a B. Braun Medical Kft., Magyarország egyik vezető orvosieszköz-fejlesztő, gyártó és dialízisszolgáltató vállalata,
  • a  77 Elektronika Kft., a magyar egészségipar egyik legnagyobb vállalata,  
  • a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft.,  a világ egyik vezető pénzintézetének meghatározó elemző és informatikai központja.

A Pécsi Eszter Tanári Díj a Pro Progressio alapítvány 2009-ben létrehozott középiskolai tanári díjának a jogutódja.

A 2024. évi Pécsi Eszter tanári díj elnyerésére gimnáziumok és szakgimnáziumok technikumok természet tudományokat oktató tanárai pályázhatnak,

olyan, legfeljebb 55 éves  matematika-, fizika-, biológia-, kémia-, informatika szakos tanárnők , tanárok akik közreműködnek a diákok motivációjának erősítését szolgáló rendezvények szervezésében, akiknek tanítványai közül többen tettek emelt szintű érettségit, és/vagy sikerrel szerepeltek megyei, országos és nemzetközi középiskolai tanulmányi versenyeken, az  Országos Tudományos és Innovációs Olimpián   és 2019-2023 között több diákjuk is volt, akik érettségi után műszaki vagy természettudományi szakon folytatták felsőfokú tanulmányaikat.

A pályázatok díjazása:

A pályázat díjalapja 10 millió Ft, a kiadható díjak száma max.10 fő.

A pályázatok tartalma:

A pályázatok terjedelme maximum 3 oldal, mely tartalmazza a pályázó pedagógus szakmai életrajzát.

A pályázathoz mellékelni kell az iskola igazgatójának javaslatát.

A 2024. évi Pécsi Eszter tanári díjra olyan pedagógusok pályázatát várjuk, akik az elmúlt öt  évben nem részesültek az alapítvány elismerésében.

 

A pályázatok érvényességéhez kérjük kitölteni a http://www.proprogressio.hu/kozepiskola címen elérhető online adatlapot is.

Pályázatok beadása:

A pályázatok benyújtásának határideje: 2024. május 31.

A pályázatot, az iskola igazgatójának javaslatát és az online kitöltött adatlap nyomtatott példányát a ppai@proprogressio.hu címre kérjük eljuttatni 1 pdf fájlban.

Kötelezettségvállalás:

A pályázatban nyertes tanároknak írásban kötelezettséget kell majd vállalniuk arra, hogy 2024. október hónapban:

 

  • az adott középiskola tanulói számára legalább egy alkalommal megszervezik és biztosítják, hogy a BME oktatói, hallgatói a mérnöki tudományok népszerűsítése céljából előadást tartsanak a nyertes pedagógus intézményében,
  • műszaki, természettudományi területen továbbtanulni szándékozó hallgatóik  részére  biztosítják 2024 novemberében a BME nyitott laboratóriumok délutánja programján történő részvételt.

Pályázatok értékelése

A pályázatok értékelésére, elbírálására a kuratórium szakmai bizottságot kér fel.

A pályázatok eredményéről a kuratórium minden pályázót elektronikusan értesít 2024 őszén.  

A díjak átadására 2024 októberében ünnepélyes keretek között kerül sor.