Author

Okosan digitálisan

A mai napon megkérdezték tőlem, mi jut eszembe az „okos” szóról. A gyerek, a diák – válaszoltam. Remélem, sokan hasonló választ adtak volna a kérdésre, hiszen beszélhetünk okosvárosról, okostelefonról, okostankönyvről, de ha diákjaink elhiszik, hogy már nélkülük, nélkülünk itt van az „okosvilág”, akkor, úgy vélem, nagy bajba kerülhetünk. Ezzel együtt persze vallom, hogy minden technikai lehetőséget ki kell használnunk, amivel jobbá, szebbé tehetjük az életünket.

Vajon lehetséges-e jobbá, könnyebbé, szebbé tenni a tanulást? Talán igen, de legalábbis élményszerűbbé, hasznosabbá, felfedezőbbé egészen biztosan. Intézetünk egyik jelentős fejlesztése is ehhez kíván hozzájárulni a maga eszközeivel, amely ha nem is mindenható, de jelentős részét képezi a tanulás támogatásának: okostankönyveket fejlesztettünk, fejlesztünk. Szerintünk ez az eddigi legjobb digitális óravázlat, mely jól beilleszthető a tanórába, és segíti a tanórán kívüli felkészülést is. Megegyezik az akkreditált újgenerációs tankönyvek anyagával – de kibővíti szemléltető anyagokkal, videókkal, animációkkal – így a papíralapú és a digitális tankönyv együtt is jól használható. Nagy előnye, hogy eszközfüggetlen. A digitális feladatbankból generált feladatok illeszkednek a felhasználó tudásszintjéhez. Egyéni tanulási útvonalakat biztosít, lehetőséget teremt a saját fejlesztésekre, tartalmak, feladatok beemelésére.

A fejlesztők azzal a lelkesedéssel, kitartással, szakmai elkötelezettséggel készítették az okostankönyveket, hogy élvezetesebbé tegyék a felkészülést, nagyobb sikerélményhez juttassák a diákokat a tanulásban és a pedagógusokat a tanításban. Hogy elérték-e a céljukat, azt a felhasználók tudják majd igazolni. Az eddigi bemutatók, kipróbálások során jó visszajelzéseket kaptunk, ami biztató e fejlesztő munkára nézve.

Számos kutatás meggyőzően bizonyította, hogy a diákok iskolai teljesítményét az oktatáspolitika által is befolyásolható tényezők közül elsősorban a tanári munka minősége, a pedagógusok osztálytermi gyakorlata határozza meg.

„Gyereket tanítasz, és nem tantárgyat!” – szól a régi bölcsesség.

Tegyük okosan!