Olvasási idő: 
7 perc

Nyári programajánló osztályoknak, családoknak

Hová menjenek diákjaink szüleikkel vagy csoportosan a nyár folyamán? Alábbi összeállításunkban a teljesség igénye nélkül, kedvcsinálóként mutatunk be röviden egyedi természettudományos, kulturális programokat és olyan fesztiválokat, rendezvényeket, amelyeken szórakoztató, de tartalmas programok várják az általános és középiskolás diákokat.

Diákünnep Gyulán (XXV. EDÜ)

Május 30. és június 2. között ünnepli 50 éves jubileumát Gyulán az Erkel Diákünnepek (EDÜ) rendezvénysorozat. A négynapos kulturális, ifjúsági fesztiválon huszonhat kategóriában mérhetik össze tudásukat és tehetségüket a diákok, akiket koncertekkel, felolvasó estekkel, kiállításokkal is várnak a szervezők.

http://www.erkeldiakunnepek.hu/

 

Győrkőcfesztivál

„Aranyhajú tündérlányok érkeznek a négy folyó városába, Győrbe, s két és fél napra varázspálcájukkal játszótérré, lurkóbirodalommá változtatják az egész várost” – így hirdeti magát a szellemes elnevezésű, ingyenes rendezvény, nem véletlenül, a szervezők szándéka szerint ugyanis valóban a gyermekek fennhatósága alá kerül Győr egy része: tíz helyszínen ezer programot kínálnak az érdeklődőknek a július 5. és 7. közötti hétvégén.

www.gyorkoc.hu

 

Geotábor a Bakonyban

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a közkedvelt erdei iskola-rendszerű oktatás kifejezetten földrajzi-földtani tartalmú változataként dolgozta ki a geotáborokat. A programok döntő részét középiskolai földrajz-biológia szakos tanár, kiváló helyismerettel rendelkező geotúra-vezető biztosítja.

Az általános iskola felső tagozatának földrajz tananyagához szorosan illeszkedő „terepgyakorlat” legfőbb vonzereje a földtani-geológiai ismeretek élményszintű elmélyítése. Válogatott kilátópontokon, patakmedrekben és sziklafalak árnyékában járva, természetes módon elevenedik meg a Föld múltja, jelene és akár jövője, a diákok a kőzetek megérintésével minden érzéküket használva élhetik meg a megismerés és tudás teljesebb, mélyebb fokozatait.

A teljes program öt, tematikailag egymásra épülő napból áll, de az egyes napok külön is teljes értékűek, így rövidebb időre is tudnak csoportokat fogadni.

A Bakony-Balaton Geopark négy helyszínen kínál kedvező táborozási lehetőséget, a geotúrák nem igényelnek külön buszt, tömegközlekedéssel, illetve gyalogosan könnyedén lebonyolíthatók.

További részletek a táborokról a http://www.bakony-balaton-geopark.hu/aktualis/geotabor weboldalon találhatók.

 

Gyermekszínjátszás Debrecenben

Június 7-től 9-ig rendezik meg Debrecenben az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó záró programját. A Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei szervezőkkel együttműködve immár huszonkettedik alkalommal szervezi meg a vetélkedősorozatot, amelynek izgalmas fináléja tartalmas programnak ígérkezik.

 

Futballfesztivál Kaposváron

Július 14-től 20-ig húsz labdarúgópályán rendezik meg Kaposváron és környékén az Intersport Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivált. Az esemény célja, hogy a labdarúgáson, a foci szeretetén keresztül ismerjék meg egymást, kössenek barátságokat a 9–19 éves fiatalok. A világ minden tájáról érkező diákok színvonalas mérkőzéseken mérhetik össze a tudásukat. Erre az időszakra a főtér és környéke is fesztiválfaluvá változik, kávézó, eredménytábla, diszkó várja az érdeklődőket.

http://www.youthfootballfestival.org/index.php?lang-hun

 

Áramtermelő citromok

Márciusban a budapesti Természettudományi Múzeumban világraszóló rekordot állítottak fel: áramot termelő erőművet építettek citromból! A citrom és a fémek kémiai reakcióját számos eszközön kipróbálták már, de ekkora „erőművet” ennyi (1500 darab, 350 kg-nyi) citromból nem építettek eddig. A kísérletben 450 diák vett részt, akik elkészítették és hazavihették egyedi, citrommal működő órájukat is.

Da Vinci Learning fiataloknak szóló, ismeretterjesztő filmcsatorna által megvalósított program roadshowra indul, amelynek célja, hogy a természettudományokat szórakoztató módon népszerűsítse, és az, hogy a nézőket játékosan ösztönözze a felfedezés örömében való részvételre.

A citromerőmű építése mellett rendhagyó fizikaórákat tartanak, és kísérleteket is bemutatnak a gyerekeknek a roadshow tervezett helyszínein: Győrött, Szegeden, Szekszárdon és Jászberényben.

A tervezett nyári előadások időpontjáról és egyéb tudnivalókról a 
http://hu.kids.da-vinci-learning.com/ internetes oldalon lehet tájékozódni.

 

Játékmúzeum, filmvarázs, római kaland

Egynapos, ám három különböző helyszínen zajló, egymástól eltérő, izgalmas, tartalmas élményeket ígérő kirándulást ajánl iskolás osztályoknak, csoportoknak a székesfehérvári Tourinform Iroda, az etyeki Korda Filmpark, és a budapesti Babilon Center.

Az egynapos program Székesfehérvárról indul, ahol a látogatók idegenvezető kíséretével ismerhetik meg a város legfontosabb helyszíneit, a magyar történelem kincseit és legendáit, valamint az ország legnagyobb polgári játékgyűjteményét a Hetedhét Játékmúzeumban.

Ezután a szintén Fejér megyei Etyekre viszi őket az autóbusz, ahol egy filmtörténeti kiállítás mellett egy valódi, működő stúdióba is bevezetik a fiatalokat: láthatnak törpéket és óriásokat a Gyűrűk ura című filmből, motorozhatnak a Duna-parton, felrobbanthatnak egy csatahajót. Az interaktív kiállításon kipróbálhatják a filmes képi és hangtrükköket, bepillanthatnak a filmkészítés varázslatos világába.

Végül ellátogatnak a budapesti Babilon Center Tudományos és Kulturális Szórakoztató Központba, ahol közel 2000 négyzetméteren mérnökök és oktatási szakemberek által fejlesztett interaktív eszközök és kulturális programok várják a diákcsoportokat. Ilyen például az Ave Caesar elnevezésű egyórás, interaktív, ókori római kaland, amely az ókori Római Birodalom idejébe repíti vissza a résztvevőket.

Előzetes egyeztetéssel a hivatalos csoportidőpontokon kívül, illetve szünnapon is biztosítanak látogatási lehetőséget.

További információk: http://www.babiloncenter.hu/index.php/szolgaltatasok

 

Fesztivál a Tisza partján

Új arculattal, számos változatos programmal, szórakoztató játékokkal és rengeteg meglepetéssel várja a látogatókat a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). A nyár utolsó, már hagyománnyá vált ifjúsági fesztiválját a napfény városában, az Újszegedi Partfürdőn rendezik meg augusztus 21. és 24. között. A fesztivál elkötelezett híve a környezettudatosságnak és a fenntarthatóságnak, ezért a zenei programokon kívül számos zöld kezdeményezéssel és pályázattal próbálja erősíteni a környezetvédelem fontosságát.

www.szin.org

 

Pécsi Szamárfül

Egyedi rendezvényekkel várják a családokat a pécsi Szamárfül Fesztiválon augusztus 24-én és 25-én, hogy együtt búcsúztassák a nyári szünetet. Báb- és gyermekszínházi előadások, játszóházak, sportversenyek, természettudományos és ismeretterjesztő foglalkozások, kreatív játszótér és még számos más program teszi valóban élvezetessé és tartalmassá ezt a hétvégét.

www.szamarfulfesztival.hu