Olvasási idő: 
7 perc
Author

„Nemcsak a gyerekek, a tanárok is szeretik”

Egyre népszerűbbek a vándortáborok

Bár a koronavírus-járvány lecsengőben van, az otthonaikba zárkózó, közösségi kapcsolataikat a virtuális térbe helyező gyerekeket nem könnyű kimozdítani komfortos környezetükből. Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a vándortáborozás újraindításával mégis erre tett kísérletet. Az eddigi tapasztalatok pedig őt igazolják. Révész Máriuszt a szerteágazó lehetőségekről, tapasztalatokról és kedvezményekről is kérdeztük.

Az iskolai vándortáborok régóta népszerűek a gyermekek körében. Azok kedvéért, akik esetleg nem ismernék, elmondaná, pontosan miről is szól ez a program?

A vándortáboroknak Magyarországon nagy hagyományai vannak, akik 30 évvel ezelőtt jártak iskolába, még emlékezhetnek rá. Ki voltak építve az útvonalak, ahonnan a gyerekek kétnaponta továbbmentek egy másik helyszínre. A ’90-es évek vége felé ez a táborozási forma gyakorlatilag megszűnt, csak néhány kitartó iskola vitte tovább a hagyományt. Számukra sok bonyodalmat jelentett mindig máshol megszervezni a szállást és étkezést. Amikor azzal bíztak meg, hogy a gyerekek és felnőttek mozgáslehetőségeit bővítsem, nagyobb aktivitásra serkentsem őket, akkor az első gondolatom a vándortáborozás újraindítása volt.

Az újraindításnál ez esetben több is történt.

A régi, központi szervezésű gyalogos vándortábor mellett mi vízi- és kerékpáros táborokat is indítottunk. Ez azt jelenti, hogy a kijelölt útvonalakon meg van szervezve a szállás és étkezés, ezen túl pedig még felszerelést (biciklit, kenut, mentőmellényt, lapátot) is kapnak a gyerekek. Ez mind benne van az árban. Egy-egy ilyen tábor 28 ezer forintba kerül, ezt az alacsony árat a jelentős kormányzati támogatás teszi lehetővé.

A részt vevő tanárok számára mi teszi vonzóvá a vándortábort?

Ők elvégezhetnek egy akkreditált vándortáborvezető-képző tanfolyamot, ami 30 kreditpontot jelent számukra. A tanárok visszajelzései alapján ez egy nagyon élvezetes, jó hangulatú képzés, szívesen vannak együtt a hasonlóan elkötelezett kollégákkal. Azok a pedagógusok pedig, akik a tanfolyam elvégzése után el is viszik a gyerekeket vándortáborba, 100 ezer forint díjazásban részesülnek.

Nehéz feladat a gyerekeket kimozdítani otthonról?

Mindannyian tudjuk, hogy a diákok elképesztően izgalmas és szórakoztató játékokat hordanak magukkal a telefonjaikon, a számítógépeken, nagyon sok gyerek az online világban él. A vándortáborozás abban segít, hogy ebből kiszakadjanak és valós, természetközeli élményeket is gyűjthessenek. Március 16-ától a gyerekek teljesen megváltozott körülmények közé kényszerültek. Nem járhattak közösségbe, elmaradt heti öt testnevelésóra, az edzések. A városi gyerekek alig jártak a természetben. A vándortáborok erre a helyzetre jelentenek „három az egyben” gyógyszert, mert itt a gyerekek közösségben, természetben vannak és mozognak. A szülők számára is jó lehetőség, hogy a gyerekek távollétében rendezni tudják otthon a sorokat, hogy az esetenként őket is igénybe vevő online oktatás után lélegzetvételnyi szünethez jussanak.

Ön négygyermekes apa. Tapasztalata szerint az alsó és felső tagozatos, illetve középiskolás korosztály számára mennyire vonzó a természetjárás, a nyári szabadidő városon kívüli eltöltése?

Nagyon kemény a verseny, hisz az izgalmas és vonzó digitális játékokkal kell versenyezni. Amikor egy-egy tábort meghirdetünk, akkor olyan programokat kell kínálnunk, amelyek legalább annyira inspirálók számukra, mint a digitális élmények. A vándortáborok végén egy elégedettségi kérdőívet is kitöltenek a résztvevők, ebből tudjuk, hogy nagyon szeretik a tanárok és a gyerekek is. Sokan a nyár legjobb programjaként említették. Ez arra sarkall bennünket, hogy évről évre bővítsük a vándortábori férőhelyeket, tavaly már 11 ezer gyerek jöhetett. Számunkra az a kihívás, hogy hogyan tudjuk az érdeklődés arányában tovább bővíteni a helyeket.

Milyen elővigyázatossági intézkedéseket tesznek a szervezők annak érdekében, hogy megfeleljenek a jelenlegi járványügyi előírásoknak?

A vándortáborozás az egyik legbiztonságosabb táborozási forma. A gyerekek kis és zárt közösségben vannak, sokkal kevesebb a kontaktusuk, mint egy napközis táborban. A zempléni vándortábor szervezői mondták, hogy a gyerekek az egy hét alatt csak az erdésszel találkoztak. Természetesen figyelnek a járványügyi előírásokra. Orvosi igazolás nem feltétele a jelentkezésnek, de lázas gyerek nem jöhet el, a közben megbetegedőket elkülönítik és hazaküldik, a turnusváltások között pedig mindent fertőtlenítenek. A résztvevők szinte végig szabadban vannak, mozognak, ez pedig nem kedvez a vírus terjedésének.

Kik szervezik ezeket a táborokat?

A vízi táborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a gyalogos táborokat az Országos Erdészeti Egyesület, a kerékpárost a Magyar Kerékpáros és Turisztikai Szövetség. Elkötelezettségüket jelzi, hogy tavaly szinte harcolnunk kellett azért, hogy a főszervezők elmenjenek legalább egy hétre pihenni. Idén indul a zarándoktábor is, amit a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája szervez egy bencés útvonalon, Tihany és Pannonhalma között, Bakonybél érintésével. Ezekre többnyire egyházi iskolák jelentkeztek; jó lehetőség a lelki építkezésre, de nem elvárás a keresztény elköteleződés.

A táborok szervezése zökkenőmentes volt?

Érthetetlen módon néhány iskolaigazgató megtiltotta a részvételt, gondolom, így kívánta minimalizálni a fertőzési kockázatot. Néhány csoportot visszamondtak, ezeket a helyeket újra meghirdették, így van még lehetőség iskoláknak, egyházközségeknek, civil szervezeteknek jelentkezni. Idei újdonság, hogy egyéni jelentkezésre is mód nyílik.

Hol tudnak a részletekről előzetesen tájékozódni azok a szülők, akik – ha idén nem is, de esetleg jövőre – szívesen küldenék gyermeküket vándortáborozni?

A honlapunk címe: vandortabor.hu. Ez egy összefoglaló oldal, innen a négy táborfajta külön oldalára navigálhatnak tovább, ahol részletes leírásokat olvashatnak útvonalakról, körülményekről, és néhány szabad helyre még lehet jelentkezni is.