Ne hagyd, hogy a híreket olvasva becsapjanak az érzelmeid!

NMHH-kampány az álhírek ellen

Mindannyian dőltünk már be álhíreknek, és nem azért, mert nem vagyunk elég okosak. Tudjuk, hogy az online híreket fenntartással kellene olvasni, sőt általában fel is tudnánk sorolni, mi mindent kellene ellenőrizni a szövegben. De aztán elolvasunk egy címet, valami történik bennünk, és arra leszünk figyelmesek, hogy már meg is osztottuk a hírt anélkül, hogy bármilyen kérdést feltettünk volna.

Érzelmeink gyakran legyőzik bennünk a kritikai kedvet. Nem véletlen, hogy főként olyasmit osztunk meg, ami megerősíti azt, amit eddig is gondoltunk, és ritkán azt, ami megcáfolja. Egyszerűen nagyon szeretnénk, hogy éppen az álljon ott a hírben, ami fényesen bizonyítja, hogy

 • megint jól sejtettük,
 • a dolgok pont úgy állnak, ahogy mindig is mondtuk.

Szeretnénk például, hogy

 • derüljön ki valami szörnyűség arról, akit nem kedvelünk,
 • legyen csodálatos hatása egy szernek, amiben hiszünk,
 • a hírességek is a mi véleményünket hangoztassák, és
 • a bűn világa a megbízhatóan ismert fordulatokkal borzongassa a hátunkat.  

Kampányunk ezért a hírek megosztásában is a józan önmérsékletre figyelmeztet. Olvassunk figyelmesen, mert lehet, hogy csak azt kerestük a szövegben, amit látni szerettünk volna. Lehet, hogy nem figyeltünk eléggé, nem gondoltuk végig, ki és milyen híroldalon, milyen összefüggésben, milyen bizonyítékok alapján állít valamit.

A terjedő álhírek persze ritkán puszta félreolvasások, de a félreolvasás nagyon jó minta, hogy megértsük a saját sebezhetőségünket az álhírekkel szemben. Hogy a sietős hírolvasás során az, ami bennünk történik (ahogy érzelmeink lábra kapnak), képes teljesen elfedni előlünk azt, amit a szövegben kellene észrevenni.

A képre nagyítva pontról pontra végignézhetjük egy cikknél és a közösségi médiába belőle kiemelt posztnál, hogy mi lehet gyanús és miért. Adjunk magunknak mindig néhány percet a józan megfontolásra, mielőtt a Megosztom gomb felé nyúlnánk.

Eligazító: álhírek Csebével

Eligazító című sorozatunk olyan videókat kínál iskolai, vagy otthoni oktatási felhasználásra, amelyekben a fiatalok aktuális hősei, kedvelt influenszerek mutatnak meg médiaértési tanulságokat – a fiatalok és idősebbek számára is szórakoztató formában.

Ebben a két videóban Csebe, vagyis Csomor Balázs az álhírekkel foglalkozik.

 1.  https://bit.ly/2G5WMtx
 2.  https://bit.ly/3j3mH3B

Az első egy rövid kedvcsináló, melyben Csebe szorongatott helyzetbe kerül. Egy szigorú idegen arra kényszeríti, hogy szűrje ki négy hír közül mindhárom kamuhírt, különben egy félelmetes kerti medencébe kell vetnie magát. Hamar megtanulja, hogy ami igaznak tűnik, az nem biztos, hogy az. Még akkor sem, ha erős, határozott fazonok bizonygatják az igazát.

Módszertani javaslatunk pedagógusoknak, hogy ezt a filmet játékos problémafelvetésként mutassák meg a tanítványaiknak. Megállíthatják az egyes híreket és megbeszélhetik velük, hogy igaznak, vagy hamisnak gondolják-e azokat, és miként képesek megvizsgálni a hírek megbízhatóságát.

A játékban felhasznált hírek:

 • Jövőre bevezetik a legnépszerűbb közösségi médiaplatformok havidíjas prémium verzióját, ami kiszűri a reklámokat, jobb képminőséget és exkluzív chatfunkciókat biztosít. (kamu)
   
 • A koronavírus a vegetáriánusok szervezetét kevésbé veszélyezteti egy francia tanulmány szerint. (kamu)
   
 • Egy híres amerikai animációs sorozat több világeseményt is teljes pontossággal megjósolt már. (kamu)
   
 • Az Egyesült Államokban a rendőrlovak kitüntetést is kaphatnak. (igaz)

A második videó kínálja a részletes magyarázatot a témában, Csebe megvizsgál néhány jelenséget és fogalmat az álhírek kapcsán (fake news, clickbait és összeesküvés-elmélet). Kitér a kamuhírek terjedésének okaira, megmutatja, milyen könnyen lehet a képeket manipulálni, majd egyszerű ellenőrzési pontokat javasol, amelyek segítségével bárki kiszűrheti az álhíreket.

A Csebe által írott vicces példák jól szemléltetik az álhírek jellegzetes vonásait. Ezt a filmet is érdemes közösen megnézni és fejezetenként megbeszélni a látottakat.

További jól használható segédanyagok, óratervek, infografikák és feladatok: https://buvosvolgy.hu