Milyen egyéb tartalmak támogatására alkalmas az okostankönyvi formátum?

A HTML-alapú sablon nem csak az EKE OFI újgenerációs tankönyveinek digitális verzióját képes megjeleníteni. A tankönyvszerkesztő a pedagógusként regisztrált felhasználóknak több kreatív tartalomalkotási lehetőséget felajánl, ilyen például az okostankönyv szekcióinak átalakítása, törlése vagy újak beillesztése. (Szekciónak nevezzük az ábrán 6-os számmal jelölt szerkezeti egység egy-egy jól elkülöníthető elemét, például egy bekezdésnyi szöveget illusztrációval vagy anélkül, egy képet, videót, esetleg feladatot.) A leghatékonyabb használati módok közé tartozik, ha moduláris, kinyitható és becsukható, cserélhető egységeik miatt az okostankönyvekre egyfajta óravázlatként tekintünk. Élve szerkesztési jogosultságunkkal akár arra is van lehetőség, hogy megnyitva egy üres sablont, feltöltsük a saját anyagainkat. Így tanulónként, tanulócsoportonként is testre szabott tananyagot hozhatunk létre, egyúttal szabadon megválaszthatjuk a tanítási-tanulási ciklus idejét.

A felhasználásnak csupán a fantázia szab határt, de érdemes megemlíteni három olyan, nem tankönyvi jellegű tartalmat, amelynek megjelenítésére egészen biztosan ideális a sablon, s amely kollaboratív munkafolyamatok végeredménye (is) lehet:


Jó gyakorlatok

A formátum ilyenkor például az intézmény pedagógusainak „ötletgyűjteményeként” funkcionálhat, melyben a mindennapi pedagógiai gyakorlatot támogató tapasztalatok, az azokat megújító innovációk és az új kihívásokra adott válaszok egyaránt helyet kaphatnak. A feltöltöttség egy bizonyos állapotában a jó gyakorlatok gyűjteménye az egyes intézmények belső, online képzéseinek alapjává válhat, és akár több intézmény is gondozhat együtt egy ilyen gyűjteményt.


Tantárgyközi tartalmak

A multimédiás és linkelési lehetőségek szinte kiáltanak egy olyan megoldásért, amelyben egy adott témáról egy sablonba gyűjtjük több különböző tantárgy ismereteit. Tegyük fel, hogy a tulipánról mint növényről szóló biológiai információkat a neten való „szörfölés” logikájának megfelelően, ellenőrzött minőségű anyagokkal egészítjük ki a virágnyelvről, a népdalokról, a népművészeti motívumokról vagy az öröklődéstani vonatkozásokról. Esetleg kitérhetünk annak a történelmi ténynek az elemzésére, hogy volt időszak, amikor az egy-egy tulipánhagymáért kifizetett összeg vetekedett egy nagyobb amszterdami ház árával.


Projektfeladatok tartalmai

A projektek során a csoport egyes tagjai különböző tartalmakat állíthatnak elő, de mi magunk is elkészíthetjük a projekt kiindulási alapját képező anyagot a tematikus weboldalak mintájára.


Az okostankönyv fontosabb szerkezeti elemei:

1. Az okostankönyvből a Nemzeti Köznevelési Portálra vezető fejlécmenü.

2. Fejléc – egy adott tananyagelem (az okos­tan­könyv­ben egy adott lecke) tartalmát informatív, ugyanakkor már-már művészi kivitelű vizuális megoldások segítségével foglalja össze. Didaktikai szempontból fontos lehet egy-egy téma bevezetésekor vagy éppen számonkérés esetén. Bizonyos témák esetében az itt látható illusztráció alkalmas egy moderált vita vagy közös gondolkodás elindítására.

3. Idővonal és/vagy sziluettsor – a történelem tantárgy témáinak feldolgozásakor különösen hasznos, de bármely olyan tartalom összefoglalását segíti, amelyben az időrendi sorrendnek jelentősége van, illetve ahol a tananyagban „emblematikus” szereplők vagy objektumok azonosíthatók be.

4. Leckeválasztó – az egy fejezeten belüli, leckék közötti gyors navigálás eszköze.

5. A teljes okostankönyv tartalmában működő Kereső és a tankönyvi, fejezet- vagy leckeszintű navigálást kiszolgáló, legördülő Menü.

6. Tananyagtartalom.

7. Lábléc – mint a weboldalak esetében, az okos­tan­könyv­nél is részben az impresszum szerepét tölti be, részben megismétli a navigációs funkciók egy részét.

Általános tulajdonságok:

A formátum tartalmai akadálymentesítettek, köszönhetően például az úgynevezett alt szövegezésnek (a képi tartalmakhoz fűzött, a címnél részletesebb leírások), és fontos, hogy a tesztek alapján kiválóan boldogul az okostankönyvekkel az NVDIA felolvasóprogram. A sablon a prezentációs nézet bekapcsolásával SNI tananyagok megjelenítésére is alkalmas. A tartalomfogyasztás és általában a hozzáférés ingyenes, nincs például tankönyvvásárláshoz kötve. Kiváló tulajdonsága, hogy reszponzív, vagyis bármely személyi számítógépen, tableten vagy okostelefonon a képernyő méretéhez igazodva jelenik meg. Végül, de nem utolsósorban a sablonba beilleszthetők a más digitális megoldásokkal (pl. Learning Apps) készített feladatok is, tehát az okostankönyvi formátumra való áttéréssel korábban másutt elkészített anyagaink nem vesznek el.