Mi a jó pedagógus titka?

Arany oklevéllel díjazták A jó pedagógus titka – sikerek és kudarcok a pályán legjobb esszéíróit

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) a jó pedagógussá válás folyamatát bemutató mű írására invitálta a pedagógusokat – a saját életút példáján bemutatva azt. A legjobbnak ítélt művek szerzői 2015. január 23-án  Budapesten vették át arany okleveleiket.

Ahhoz, hogy valóban jó pedagógussá váljon valaki, olyan szakmai utat kell végigjárni, amely rengeteg tapasztalat felhalmozását és alkalmazását igényli. Az OFI ezért azzal a felhívással fordult a több éve pályán lévő, gyakorló pedagógusokhoz, hogy írják meg tapasztalataikat, gondolataikat a jó pedagógussá válás folyamatáról: mit tekintenek szakmai sikernek? Milyen folyamatok, személyek, szervezetek segítették őket szakmai fejlődésükben? Milyen problémákkal kellett megküzdeniük, és hogyan győzték le az akadályokat?

A felhívás kapcsán 64 nagy tapasztalatú gyakorló pedagógus osztotta meg velünk pályájának legfontosabb eseményeit és gondolatait a sikeres pedagógiai munkáról.

A név nélküli műveket 6 fős bíráló bizottság tagjai, egymástól függetlenül, megadott szempontrendszer szerint (1. stílus, élményközeliség, 2. pedagógiai eszköztár, 3. komplexitás) értékelték. A beérkezett pályázatok magas színvonalát jelzi, hogy a független értékelések eredményeképpen az „élbolyban” 19 pályamű szerepelt, közel azonos pontszámmal. Az értékelő bizottság tagjai csak nehezen, hosszas egyeztetési folyamat során tudták kiválasztani ezek közül azt a hármat, amelyet végül a legjobbaknak járó arany fokozattal jutalmaztak. Ezen túlmenően további művek szerzői is elismerő oklevélben részesültek.

A szerzők  2015. január 23-án Budapesten vehették át az arany oklevelüket Dr. Kaposi Józseftől, az OFI főigazgatójától és Sinka Edittől, a TÁMOP 3.1.1 projektvezetőjétől. (A beérkezett pályamunkák tanulságait a TÁMOP 3.1.1 kiemelt projekt kutató- és fejlesztő munkájába fogják beépíteni.)

  Szautner Jánosné
  Szigeti Gizella

Szautner Jánosné Szigeti Gizella Csillogó gyerekszemek címmel írta meg pedagógiai munkájának tapasztalatait. 1965-ben szerzett tanítói diplomát, első munkanapjától kezdve célja volt „előcsalogatni a csillogó gyerekszemeket”, amelyek miatt ezt a szép és nehéz pályát választotta. Az arany oklevél átvétele után így fogalmazott: „Május 11-én töltöttem be a 70. évemet, és amikor elolvastam a felhívást, éreztem, hogy ez számomra egy csodálatos születésnapi ajándék! Most nagyon boldog vagyok, hogy az egyedi életutam mások számára is ismertté válik.”

  Kis Tibor

1978 szeptemberében kezdett tanítani Tiszabőn Kis Tibor. Jelenleg a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola magyar- és drámatanára, de színjátszást is oktat a művészeti iskolában. Út a „Semmi ágán” felé című munkájáról elmondta, hogy először nem vette komolyan az írást, de aztán rádöbbent, hogy milyen jó dolog is összefoglalni közel negyven évet. Ez alatt az idő alatt pedig megtanulta, hogyan lehet alkotó módon pedagógusnak lenni.

 

  Rab Beatrix

Rab Beatrix Úton című munkája a folyamatos alkotást és úton létet emelte ki. Beatrix a szolnoki Fiumei Úti Általános Iskolában vizuális kultúrát tanít; 1984 óta pedagógus. „Én is úton vagyok, de szerettem volna segíteni azoknak, akik még az út elején járnak”. Az arany oklevél átvételekor elmondta, hogy nagy öröm ez neki, hiszen épp van egy kiállítása Szolnokon: így művészként és pedagógusként egyszerre részesült elismerésben.

 

Ezúton is gratulálunk az elismerésben részesülteknek, és további sikereket kívánunk nekik!