Maruzsa Zoltán: notebookokat igényelhetnek a szülők a Kréta rendszerén keresztül

Maruzsa Zoltán, a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, notebookok kiosztása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta, ötödiktől a tizenkettedik évfolyamig fontos azon tanulók hordozható számítógépekkel való ellátása, akik ezt igénylik.

Hozzátette: a mai „digitális világban” ezeken az eszközökön keresztül férnek hozzá a diákok az okostankönyvekhez vagy a pedagógusok által készített digitális tartalmakhoz.

Elmondta, míg a 2022-ben elindított projekt első évben 120 ezer, tavaly ősszel pedig 140 ezer notebook került kiosztásra, idén 193 ezer eszköz talál gazdára a diákok között. Ezúttal a köznevelési intézmények ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamos diákjai kapnak hordozható számítógépeket. Hozzátette: ezeket a készülékeket a Kréta rendszeren keresztül igényelhették a szülők, gondviselők.

Az államtitkár úr hangsúlyozta: több mint 3 ezer feladatellátási helyen adnak notebookokat, nemcsak állami intézményekben, hanem egyházi, nemzetiségi, önkormányzati és alapítványi iskolákban is. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében például 193 ezerből 4499 laptopot osztanak ki 62 feladatellátási helyen.

Rusvai Károly, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója emlékeztetett: a koronavírus-járvány kezdetén sok intézmény nem volt felkészülve a digitális oktatásra, de a pedagógusoknak köszönhetően gyakorlatilag napok alatt átállt erre a magyar oktatás. Hozzátette: nagy problémát jelentett akkor az eszközhiány. Ez a projekt nagymértékben segíti a gyermekek részvételét a digitális oktatásban – jegyezte meg. Az igazgató mindemellett beszámolt arról is, hogy a Szolnoki Tankerületi Központban csaknem 2 ezer készüléket osztanak ki.

A helyszínen átadott sajtóanyag szerint 2025. december 31-ig 579 ezer notebookot osztanak ki, ebből 524 ezer tanulói és 55 ezer tanári – tájékoztat az MTI.