Olvasási idő: 
7 perc

Kulturális ajánló

2021. március

Összeállította: Németh Gábor


A Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria virtuális kiállításai

Zárvatartás idején sem kell nélkülözni a galériázást. A Deák 17 Galéria kiállítótereit be lehet járni otthonról is, amikor az érdeklődőknek kedve tartja.

Aktuális kiállítások:

LAST WORDS: Halljuk meg a kihalás szélére sodródott élőlények utolsó szavait! Kortárs képzőművészek és diákalkotók közös tárlata.

REFLEX: A víz, a levegő, a tűz, a föld + az idő. A REFLEX csoportos kiállítás installációi a szubjektív érzékelés éteri közegébe, örök változásban létező (fény- és hang)terekbe invitálnak.

ÉLT EGYSZER EGY…: Észt művészek kedvenc Grimm-meséi. Illusztrációs kiállítás.

További információ: http://www.deak17galeria.hu/kiallitasok/virtualis-kiallitasok/

 

Gondolat Generátor

MESÉLŐ Online – rendhagyó storytelling foglalkozás

A MESÉLŐ egy storytelling foglalkozás. Egy olyan közösségi esemény, ahol a résztvevők egy adott témából inspirálódva oszthatnak meg egymással történeteket színházi játékok segítségével. A Trafó Gondolat Generátor műhely MESÉLŐ – storytelling estje a tavaly évad végi alkalmakhoz hasonlóan, most újra online térbe költözik. A MESÉLŐ Online tehát egy játék, amit egy időben, de mindenki otthonról teljesíthet.

Különböző gondolatindító kérdéseket és játékokat kínálunk fel nektek egy zárt csoportban, hogy közösen körbejárjuk a MINTÁK témáját. Ezek mentén emlékeket és történeteket idézhettek fel és oszthattok meg különböző formákban (írás, zene, kép, hangfelvétel, stb.). Nem baj, ha fogalmad sincs, hogy mit tudnál mesélni, vagy soha nem jártál hasonló eseményen, hiszen ez még számunkra is újdonság! Próbáljunk meg közösen keresni különböző online nézőpontokat, olvassunk, kutassunk és sztorizzunk, mert mindenki története érdekes!

Időpont: március 29. 19.00
Jelentkezés és további információ: gondolatgenerator@trafo.hu

 

Bábfilmszínház

Online láthatók a Budapest Bábszínház előadásai, gyerekeknek szombatonként 10:30-tól vasárnap 20:00-ig, felnőtteknek péntekenként 20:00-tól szombaton 20:00-ig. Az előadások lejátszása a megadott idősávban lehetséges, azaz legkésőbb 20:00-kor indítható. Az előadások külföldről is elérhetők. A megvásárolható jegyek száma korlátozott.

Anima | Amikor megmozdítunk egy bábfigurát, azt mondjuk, lelket adunk annak, animáljuk. A bábozás energia az élettelen és az élő között. Ezt az intim és izgalmas kapcsolatot feszegeti az Anima című előadás. Négy sematikus, fehér bábfigura életre kel, személyiséget kap, majd saját léte okát, az emberek/mozgatókhoz való viszonyát próbálja meg értelmezni. Tud-e egy báb érezni, ha csókolózik? Szerelembe eshet-e egy mozgatóval/emberrel? Mivel kevesebb és több, mint egy élő ember? Ki mozgat és ki irányít valójában? Az előadás jelenetei improvizációk alapján születtek meg, melyeket összefűzve megszületett az alkotók bábműfajról alkotott közös ars poeticája.

Jegyvásárlás: https://online-budapestbabszinhaz.jegy.hu/#/event

 


Bereményi Géza: Azóta is élek – Összegyűjtött novellák (Magvető Kiadó, 2021.)

A megannyi műfajban és műnemben alkotó Bereményi Géza 1970-ben A svéd király című novelláskötetével kezdte irodalmi pályáját. Megjelenésekor a mindössze 24 éves szerző kötetbeli alteregójához, Dobrovicshoz hasonlóan az ,,induló tehetségek közé tartozott”, már első írásaiban is megjelentek későbbi nagy témái, az ős- és hőskeresés, a Teleki tér és nagyszülei legendáriuma. Alkotói figyelme később a dalszövegek, a színház és a film felé fordult, miközben továbbra is fontos műfaja és eszköze maradt a novellisztika, több későbbi filmjének (Eldorádó, Hóesés a Vízivárosban) az ősváltozata eredetileg elbeszélés volt.

A korábban megjelent könyvekből maga a szerző válogatta a mostani kötet anyagát, helyenként új címeket adott a novelláknak. Az olvasó pedig eredendő mozgásában, eleven hullámzásában érzékelheti és láthatja a Bereményi-mitológia alakulástörténetét, bizonyos motívumok és figurák megszületését és továbbformálódását, a kiválás és az elvegyülés gesztusait, az otthonvesztés és a hazatalálás következményeit.

 


Művészeti portréfilmek az Uránia online csatornáján

Több mint 30 művészeti tárgyú portréfilmet tett ingyenesen elérhetővé az Uránia Nemzeti Filmszínház Látótér – Alkotóportrék címmel március 1-jétől online csatornáján.

A művészeti tárgyú portrék között olyan dokumentum- és ismeretterjesztő filmek találhatóak, amelyeket az elmúlt években nagy sikerrel mutattak be a filmszínház mozivásznán is.

A válogatás minden művészeti ágat érint: a festészet, a zene, az irodalom, a fotográfia, a film és a színpad különleges alkotói, elfeledett és elhallgatott művészek, profik és amatőrök, valamint esetenként alkotóműhelyek kerülnek a látótérbe.

Az alkotók és a gyártók hozzájárulása révén a filmek díjmentesen elérhetőek 0 forintos regisztrációs jegy megváltásával, de a nézőknek lehetőségük van 1000 forintos támogatói jegy megváltására is, amellyel az Uránia mozit támogathatják.

További információ:
http://urania-nf.hu/esemenyek/1847/2021/03/01/latoter-alkotoportrek-az-urania-online-csatornajan

 


Virtuális séták a Műcsarnokban – Derkó 2021 | Képzőművészeti ösztöndíjasok kiállítása

Az elmúlt évben világunk talán végérvényesen megváltozott. Paradox módon egyetlen bizonyosságunk – a bizonytalanság. Művészként vagy látogatóként folyamatosan szembesülnünk kell azzal, hogy nem magától értetődő, részt vehetünk-e kiállításokon, megnyitó eseményeken. A járványügyi korlátozások miatt a tavalyi DERKÓ tárlatot már az online térben zajló bemutatkozások, rendezvények kísérték. A Műcsarnok jelen helyzetben is – ragaszkodva 125 éves tradíciójához – valamennyi kiállítását, így a DERKÓ 2021-et is hagyományos módon rendezi meg, kiegészítve az online térben való elérési lehetőségekkel. Egyelőre csak bízhatunk benne, hogy a tárlat megnyílhat a nagyközönség számára, és látogatóink a műélvezet hagyományos módján, fizikai közelségben is felfedezhetik a most bemutatkozó 26 Derkovits-ösztöndíjas fiatal alkotásait.

A korlátozások miatt a Műcsarnok jelenleg zárva tart, a kiállítás március 5-től virtuális sétán járható be: http://mucsarnok.hu/mucsarnok/virtualis_setak.php