Olvasási idő: 
16 perc
Author

Kulturális ajánlatok nyárra

Woody Allentől a Margitszigeten át a kertmoziig

Mivel költséges világ körüli utazásokra nem mindenkinek futja, körülnéztünk a kiadók ajánlatában és a kulturális eseménynaptárban, hogy megtudjuk, mi mindennel töltekezhetünk fel „kímélő üzemmódban” és önfeledten az előttünk álló tanévre.

Olvasnivalók

A könyvkiadók ajánlatai közül elsőként az útikönyveket vettük szemügyre. Nem az idegen utcasarkokon segítségünkre szolgáló bedekkereket kerestük, inkább azokat a kulturális úti kalandokat, amelyek akkor is a világlátás élményét nyújtják, ha ki sem mozdulunk füles fotelünkből vagy kerti nyugágyunk hűvöséből.

Sediánszky Nóra új kötete tipikusan ez a fajta olvasmány. A korábban Velencét járt szerző most a hidak, szerelmek, múzeumok és ízek városát, Párizst veszi a nyakába, és ha mellé szegődünk, magunk is a Szajna-parti főváros, a francia könnyedség, elegancia és bohém életérzés hatása alá kerülhetünk, barangoljunk bár a Montmartre romantikus utcácskáiban, a Louvre csarnokaiban vagy a Tuileriák kertjének elegánsan nyírt ösvényei között (Sediánszky Nóra: Tékozló Párizs –Városnapló öt tételben. Budapest: Saxum, 2016).


Ugyancsak tartalmas útikönyvekre-útiriportokra leltünk a National Geographic kínálatában. Sorozatuk egy-egy kiemelt turisztikai célpont vagy épp kevesek által elérhető úti cél bemutatására vállalkozik élményszerűen. Carmen Rohrbach a népszerű turista- és zarándokutat, az El Caminót – más néven Szent Jakab útját – varázsolja körénk. Daniel Metcalfe a kevesek számára elérhető Selyemutat járja végig, és miközben útinaplóját forgatjuk, bennünket is elfog a messzeség vonzása (Daniel Metcalfe: A Selyemút hírmondói. Budapest: Geographia, 2012; Carmen Rohrbach: Az égi ösvény. A Szent Jakab-út. Budapest: Geographia, 2012). Kezünkben a kiadó Traveler sorozatával minden világrészt bebarangolhatunk Egyiptomtól Brazíliáig és Kamcsatkától Izlandig. India és Kína természeti és spirituális rejtélyei közé Varga Csaba Béla kalauzolásával érdemes fölkerekednünk (Varga Csaba Béla: Varázslatos Napkelet. A boldogság nyomában Ázsiában. Budapest: Trivium, 2016).


A közelebb eső tájak sem maradnak adósaink életre szóló kulturális kalandok élményével. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Sokszínű városaink olyan patinás hangzású felvidéki városneveket tölt meg személyes élményekkel, mint Pozsony, Késmárk, Érsekújvár vagy Túrócszentmárton. Teszi mindezt két nyelv szerzői, két szomszédnép vallomásai révén: a kultúrtörténeti kalandozásokon túl a kötet nagy szolgálatot tehet a közép-európai népek közeledésének, közös lelki eredőink fölfedezésének.


Apropó Közép-Európa. Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója közös identitásunk első számú jelképét, a Duna folyamot utazza végig olvasója oldalán: a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig szemünk elé tárul a partokat benépesítő nemzetek küzdelmes történelmének megannyi lenyűgöző emléke, de a munkás hétköznapok hangulata is – a szerző a Duna hullámairól észrevétlen az európai sors hullámaira röpít (Nick Thorpe: A Duna. Utazás a Fekete-tengertől a Fekete-erdőig. Budapest: Scolar, 2015).


Táj és kultúra ritkán lép olyan termékeny házasságra, amint azt Erdély történelme mutatja. Emiatt is örvendetes, hogy nyolc évtizeddel az első és mindmáig egyetlen megjelenést követően ismét forgathatjuk Kós Károly Erdély-monográfiáját. E szeretettől áradó, ugyanakkor józanságról és önismeretről tanúskodó kalauz sok divatos téveszmét érvénytelenít hatásosan, fényesen kárpótolva olvasóját az elvesztett, történelmietlen legendákért a képzőművész Kós elragadó fametszeteivel. A Helikon, amely szellemi előképe, a gróf Bánffy Miklós-féle Erdélyi Helikon igényességét is sikerrel idézi vissza klasszikus könyvkötészeti remekléseivel, az egzotikumra vágyókat Sztambulba is elröpíti, ugyancsak Kós Károly avatott kalauzolásával.


S ha a világjárást a szellemi kalandok kihívásaival kívánnánk gazdagítani? Az Akadémiai Kiadó egy világraszóló békebeli szélhámos, Trebitsch Ignác alaposan dokumentált életrajzával kínál regényeket megszégyenítő kalandokat a XX. század hajnalából. Hősünk életútjának stációi között a buddhista szerzetesség, a presbiteriánus prédikátorság, a katolikus papi működés éppúgy egy-egy morzsa csupán, mint a rejtjel-szakértőség vagy épp a cenzori tevékenység. Szükséges-e hozzátennünk, hogy Bernard Wasserstein nagymonográfiájának hőse, a börzefiből presbiterré majd uralkodók bizalmas tanácsadójává lett Trebitsch Ignác magyar származék – Paks városában született? (Wasserstein Bernard: Az igazi Trebitsch. Budapest: Akadémiai, 2016)


Magyar eredettel nem, rendkívül eredeti világlátással viszont annál inkább büszkélkedhet következő olvasnivalónk szerzője, Woody Allen. Új könyvében a filmjeitől megszokott módon egy gyermek – vagy egy bohóc? – naivitásával kérdez rá megcsontosodott előítéleteinkre és meggyőződéseinkre, miközben egyszerre ad kezünkbe kultúrtörténeti anekdotatárat és a különös összefüggések sajátságos monográfiáját. Szokatlan fölvetései nem csupán elsőrangú szellemi frissítőként fogyaszthatóak – kiváló edzőtáborképpen is alkalmasak tanítványaink meghökkentő problémafölvetéseinek befogadására az új tanévben (Woody Allen: Na, ennyit erről. Tollatlan jószág. Budapest: Trubadur, 2016).


Ha igényes lektűrre, némi frissen facsart irodalmi nektárra szomjazunk, aligha csalódunk Lesley Pearse regényében (A múlt nyomában. Budapest: Alexandra, 2016) vagy Jojo Moyes szentimentális-izgalmas tengerparti történetében (Az utolsó szerelmes levél. Budapest: Cartaphilus, 2012). Feszültségteli nyomozás az emlékezet labirintusában, egyben megrendítő történet az öregségről és a barátságról – ezt nyújtja Emma Healey regénye (Elisabeth eltűnt. Budapest: Alexandra, 2016). Akit nyáron is vonzanak az irodalom mélyebb vizei, azoknak Günter Grass újonnan megjelent kötetét ajánljuk. A mágikus realizmus európai nagy öregjeként emlegetett szerző saját rajzaival adta közre az élet végső kérdéseit fölvető történet- és miniatűrfüzérét (Günter Grass: A végességről. Budapest: Európa, 2016). Kortárs magyar prózaíróink közül többen is gondoskodnak tartalmas nyári olvasmányélményeinkről: Grecsó Krisztián egy családregény mozaikjait kínálja novellafüzér-regényével (Jelmezbál. Budapest: Magvető, 2016), Ferdinandy György lebilincselő novellákkal jelentkezik (Kagylócska. Budapest: Magyar Napló, 2016), Háy János hétköznapi történeteket von be valóság fölötti sejtelmes irodalmi opáljával (Ország, város, fiú, lány. Budapest: Európa, 2016).


A szavak önértékének, a mágikus-katartikus erejükben való lélekfürdőnek színhelye a költészet. Tikkasztó napok végén enyhet adó lehet egy jó verseskötet. Magunk Baka István Összegyűjtött verseit lapozgatnánk legszívesebben (Budapest: Pesti Kalligramm, 2016).

 

 Színház

Ami pedig a könyvtárszoba falain kívüli kultúrvilágot illeti: első helyen ajánljuk a tankönyvek lapjairól végre tapasztalati közelségbe érkező shakespeare-i színház testközeli élményét a Margitszigeten. Habár az angol fővárosba bejáratosak azt állítják, Shakespeare és a reneszánsz színház csakis az eredeti közegben élvezhető száz százalékig, a londoni Globe turnéelőadása július első estéjén mégiscsak a Duna partjára varázsol valamit Thália papjainak Temze-parti működéséből. A két veronai nemest adják magyar föliratozással. Verdi Traviatája június 24-én és 26-án kerül színre Miklósa Erikával a címszerepben, egy hónappal később Otello szeret, és féltékenykedik Rost Andrea Desdemonájára, és ugyancsak a Margitszigeten lesz látható-hallható Webber Evitája, a Monte Carló-i Balett Rómeó és Júlia-előadása, továbbá olyan nyáresti különlegességek, mint a Három tenor a Szigeten címet viselő koncert egy német, egy francia, illetve egy amerikai énekesreménységgel vagy a különleges élményt ígérő Éjszakai Revü-Cirkusz. (www.szabadter.hu)


Hazánk legrangosabb nyári színháza, a Szegedi Szabadtéri Játékok minden eddiginél hosszabb és változatosabb kínálattal készül alapításának 85. évfordulójára. A közkívánatra ismét a Fogadalmi templom előtt fölállított hatalmas színpadon első ízben játszanak Wagner-operát, nem a Wagner-kultusz beavatottjainak való szövevényes mitológiai labirintus egyikét, hanem az első Wagner-élményként is remek, romantikus A bolygó hollandit. A Dóm tér néptáncprodukcióinak örökségét Zsuráfszky Zoltán Drakula-koreográfiája közelíti a modern dramatikus táncszínházhoz. Az utóbbi évtizedek elmaradhatatlan műfaja, a musical kissé túlreprezentált ebben a szezonban: a Madách Színház Nyomorultakja és Abba-revüje, a Mamma mia mellett az Ének az esőben is színre kerül. A Shakespeare-évforduló sem marad megünneplés nélkül: a Tévedések vígjátéka olyan népszerű művészekkel kerül színre, mint Molnár Piroska, Haumann Péter és Csuja Imre. (www.szegediszabadteri.hu)


A szomszédvár, Gyula nem csupán fürdőjével, de meghittebb, a drámai múzsáknak kedvezőbb légkörével is vonzó úti célunk lehet, ha kulturális feltöltődésre vágyunk a nyári estéken. Július 1-jén ünnepi sokadalommal veszi kezdetét a fesztivál, amelyen Tamási Áron és William Shakespeare neve fémjelzi a rangos irodalmi színvonalat. Utóbbi halála négyszázadik évfordulójára teljes fesztiváli sorozatot kapott: egyebek közt A vihar, a Macbeth, a Szeget szeggel, a III. Richárd című drámái elevenednek meg, műfaji sokszínűségben. Nép-, világzenei és bluesfesztiválért is érdemes Gyulára látogatnunk, de Vásáry Tamás is tiszteletét teszi a városban, ezúttal a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar élén. (www.gyulaivarszinhaz.hu)


Zene

Hazánk több megejtő szépségű színhelyén hódolhatunk a nyáresti zenehallgatás szenvedélyének. Az idén 25 éves Zempléni Fesztivál nyitányaként június 24-én a sárospataki vártemplomban csendül föl Händel monumentális ünnepi zenéje, a Dettingeni Te Deum, a tokaji helyszínen június 25-én John Williams filmharmonikus koncertjével lép színpadra a Budafoki Dohnányi Zenekar, július 16-án pedig Ravel Boleróját és Orff Carmina Buranáját láthatjuk a Győri Balett, a Debreceni Kodály Kórus, a Csokonai Színház Kórusa és a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában. (www.zemplenfestival.hu)


A zenei időutazás híveinek és a hercegi fényűzésre vágyó zenebarátoknak kedveskedik a Budapesti Vonósok kamarazenekar, amely folytatja a fertődi Haydn Fesztivál 1995-ben megteremtett nemes hagyományát. Esterházy Fényes Miklós herceg és udvari karmestere, Joseph Haydn is büszke lenne a kínálatra: a júliusi Nemzetközi Haydn Fesztivál a nyár egyik legvonzóbb zenei eseményévé vált, melynek során a hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb szólistái, együttesei mindig örömmel fogadják el a meghívást, kitüntetésnek érezve, hogy azon falak között léphetnek föl, ahol egykor maga Haydn muzsikált. Tíz nap alatt nyolc különböző összeállítású (zenekari, kamara- és szóló-) koncert csendül fel. E hangversenyek közös vonása és elvárása, hogy műsorukon legalább egy Haydn-kompozíció szerepeljen.

Az idei sorozat július 15-én veszi kezdetét a Marionett Színházban Kocsis Zoltán vezényletével, Kocsis Krisztián közreműködésével. Másnap a gitáré, a fuvoláé és a csembalóé a főszerep. Hárfa, fuvola és klarinét a műsor meghatározó szólóhangszerei 17-én. Különlegességet kínál a július 22-i cimbalomkoncert meglepően széles zenei palettával, két nappal később pedig a barokk népszerű vonós hangszere, a gamba gyűjti a Haydn Terembe régi és új híveit. A Veszprémfest a legigényesebb könnyűzenével – leginkább a blues és a dzsessz kiválóságaival – csalogat meseszép helyszínére, a Szentháromság térre, de akinek útja július 13. és 17. között arra vezet, bizonyára nem kerüli el a kísérőrendezvényt: a rozé- és rizlingfesztivált sem. (www.veszpremfest.hu)


A Baráti Kristóf hegedűművész és Várdai István gordonkaművész irányítása alatt létrejött Kaposfest augusztus 13. és 19. között kínál változatos komolyzenei sorozatot a barokk különlegességektől a francia modernizmus ritkaságaiig ívelő kínálattal, élvonalbeli nemzetközi fellépőkkel. (www.kaposfest.hu)


Változatos műfajú kulturális programok végeláthatatlan sorával vár július 22. és 31. között a Művészetek Völgye: a koncertkavalkádot a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka színesíti Örkény népszerű szatírájával, a Tótékkal, illetve Csehov egyfelvonásos komédiáival. (www.muveszetekvolgye.hu)


Ha a Balatonnál nyaralunk, érdemes tudnunk, hogy csütörtök esténként a legkiválóbb orgonaművészek koncerteznek a tihanyi bencések apátsági templomában. Ugyane napokon Teleki Miklós és Kováts Kolos lép fel a Szent István-bazilikában, de Pécs, Pannonhalma, Balatonboglár, Sopron, Eger és a többi helyszín sem némul el – mielőtt útra kelnénk, vessünk egy pillantást a Filharmónia Magyarország tematikus oldalára.
(www.orgonapont.hu)


Táborok

Téved, aki azt hinné, hogy felnőttek, kivált pedagógusok számára csakis felügyelői szerepben akad hely a nyári táborokban. Tartalmas időtöltést és jó társaságot találhatunk a kimondottan felnőtt közönség számára szervezett nyári táborokban, amelyeknek kínálata bámulatosan sokrétű – wellnesstábort, kézművestábort éppúgy találhatunk, mint tánc- és lovastábort az Alföldön, illetve horgász- vagy vitorlástábort a Balatonon. A zavarba ejtően gazdag és ötletdús kínálatból ezúttal a www.szabadneked.hu ajánlatai akadtak a horgunkra: idehaza, de az Adrián is fogyhatunk, jógázhatunk, tanulhatjuk meg egy új életmód csínját-bínját, vagy nyerhetünk beavatást a paleolit étkezés rejtelmeibe. További ötletek az indiántábortól a csillagász-, illetve a fotótábortól a jógi- és a jogi (!) táborig bőséggel lelhetők a www.taborkereso.hu oldalon. Kettő a kínálat végletei közül: rock and roll tábor Agárdon (Park Camping, július 7–10.) és ínyenc főzőtanfolyamok Szentendrén (www.inyenchaz.hu).


Múzeum

Ami pedig a múzeumok nyári kínálatát illeti, a legfőbb szenzációnak a szegedi Móra Ferenc Múzeum Pompeji-tárlata ígérkezik három helyszínen, a világ számos ókori gyűjteményéből összeválogatott, egyszeri kiállításával, amely nemcsak az ókori várost eltemető vulkánkatasztrófára, de a település egykori mindennapjaira is igyekszik rávilágítani. A Nemzeti Galériában száz Picasso-művet láthatunk július 31-ig. (mng.hu)


Kertmozi

Hangulatos nyári szórakozás, ha utunkba akad a kihalóban lévő intézmény, a kertmozi egy-egy utolsó képviselője. Információink szerint többek közt Csopakon, Révfülöpön, Balatonakalin, Balatonudvari-Fövenyesen, Zalakaroson, Egerben, a debreceni Nagyerdőn és a fővárosi Hajógyári-szigeten áll módunkban a csillagok és lombsátrak alatt lesni a vászonillúziókat. Ha szerencsések vagyunk, a legújabb kínálatra válthatunk jegyet. Ehhez nagy segítségünkre lehetnek olyasféle mozirajongói honlapok, mint a mozipremierek.hu – kis keresgéléssel minden kulisszatitkot megtudhatunk a ránk váró filmélményekről. A mozis prognózisokkal aligha nyúlhatunk úgy mellé, mint a meteorológia előrejelzéseivel: júliusban többek közt Tarzan legendáját, a Harc a szabadságért című történelmi akciódrámát, az Életem nagy szerelme című romantikus movie-t, a Jégkorszak A nagy bumm című fejezetét és A hegedűtanár című zenés drámát tekinthetjük meg – az előrejelzések alapján a szerelmesfilmen inkább orkánerejű kacajok, a muzsikustörténeten pedig szórványos könnyhullatások várhatók. Az augusztusi filmplakátokról Ben Hur mellett a Kilenc élet című családi vígjáték nyakkendős cirmosa és A barátságos óriás kedves fantasy-figurái tekintenek ránk a leginkább várakozáskeltőn.