Köznevelési államtitkár: 2018 óta ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztés indult el

Csaknem ötezer helyszínen mintegy ezermilliárd forintnyi iskolafejlesztési beruházás indult el 2018 óta – közölte Maruzsa Zoltán 2024. május 29-én, szerdán a Fejér vármegyei Kulcson, ahol átadták a felújított, kibővített Fekete István Általános Iskolát – tájékoztat az MTI.

Maruzsa Zoltán megemlítette, hogy 2022 után a kormánynak néhány fejlesztést fel kellett függesztenie, ám reményei szerint hamarosan azok is újraindulhatnak.

Mint fogalmazott, örvendetes fejlemény Kulcs lélekszámának gyors növekedése, amely szükségessé tette a 16 tantermes, évfolyamonként két párhuzamos osztály befogadására képes iskola megépítését. Az intézménynek 2013-ban 166 tanulója volt, míg a 2021-22-es tanévet 211-en fejezték be. Ekkorra már négy különböző épületben folyt az oktatás, és a rendezvénytermet használták tornaszobának.

Az államtitkár rámutatott, hogy a 21. századi, minden igényt kielégítő létesítménnyel a következő hónapokban a tankerületnek és a pedagógusoknak csak annyi feladatuk lesz, hogy otthonossá tegyék.

Elmondta, hogy az ötödikes tanulók ősztől akár új laptoppal kezdhetik meg az új tanévet, hiszen folytatódik az az országos digitalizációs program, amelyben az 5–12. évfolyamos diákok ingyenesen kaphatnak notebookot, amennyiben igénylik azt.

Az államtitkár továbbá várakozással fordul a jövő felé: 2030-ig ugyanis az Európai Bizottsággal együttműködésben biztosított lesz minden évben a pedagógusok béremelése. Jelezte, hogy az idei átlagosan 32,2 százalékos emelés után a következő években újabb emelések jönnek.

Mint elmondta, idén 340 milliárd forintot fordítottak a köznevelésben és a szakképzésben béremelésre, mindezeken túl pedig örömmel adta hírül, hogy az Európai Bizottságtól kapott uniós hozzájárulás első részleteként 184 milliárd forint került folyósításra hazánk részére, amely a 2024-re tervezett összeg 54 százaléka. Hozzátette: a teljes program 2030-ig várhatóan 5625 milliárd forintot fog igénybe venni, amihez az Európai Unió 700 milliárd forinttal járul majd hozzá.