Olvasási idő: 
7 perc
Author

Könyvajánló

KICSIKNEK

Takács Mari:
Bingaminga és a babkák
Csimota Kiadó, 2020

Bingaminga, a nagy hírű varázsló annak próbál a végére járni, hogy vajon mitől szabadultak el a világ egyensúlyáért felelős babkák. Valter, Jinga és Biloba segítenek neki megszabadulni a rájuk mért varázslattól, és megküzdeni a gonosz Morfióval.

 

Deres Kornélia:
Emma és Elefánt
Babilon Kiadó, 2018

Emma izgatottan várja az első tanítási napot. Új gyerek érkezik hozzájuk, aki a padtársa, egyben örök barátnője lesz. Legalábbis Emma így tervezi. Csakhogy a jövevény egyáltalán nem olyan, amilyenre Emma számított. Lehet-e mégis a szövetségese?

 

Dániel András:
A kuflik és az elveszett folt
Pozsonyi Pagony Kft. 2020

Egy elveszett részünk megtalálása, pótlása, vagy inkább egy új részünk felfedezése ­– a mese tétje az önmegismerés kalandos útjának feltérképezése. Zödönnek nemcsak a nadrágja szakad ki, még szeretett rózsaszín foltja is eltűnik. Csakhogy folt nélkül Zödön úgy érzi magát, mint vadsóska levél nélkül! Nincs más hátra, a kuflik elindulnak, hogy foltravalót keressenek valahol az elhagyatott réten.

 

NAGYOBBAKNAK

Afonzo Cruz (ford.: Borbáth Péter):
Időtlen napló
Csimota Kiadó, 2020

Ezt a naplót egy kislány írta: akinek tágas kert van a fejében, szavakat szór a galamboknak, és aki azt is tudja, mennyi idő kell az árnyékkészítéshez. Afonso Cruz portugál író, illusztrátor, filmrendező könyvében egy kislány életének egy évét követhetjük végig. De nem egy szokásos naplóval állunk szemben, hiszen a konkrét történések helyett inkább impressziókkal, a társadalmi és természeti jelenségek észlelésével, különös kalandokkal, a felnőtt világ abszurditásaival és fonákságaival találkozhatunk.

 

Lipták Ildikó:
Csak neked akartunk jót
Csimota könyvkiadó, 2020


Lilla kap egy tavaszikabátot a nevelőapjától, ami nem várt események sorát indítja el. A történések nemcsak neki tartanak tükröt, hanem egyszeriben azokat is más megvilágításba helyezik, akikkel a mindennapjait tölti. De ha egyszer nem a ruha teszi az embert, hogyan lehetséges, hogy egy kabát egészen megváltoztatja az ember életét?

 

NAGYOKNAK

Péczely Dóra (szerk.):
Lehetnék bárki
Tilos az Á Könyvek, 2020

A Lehetnék bárki különleges versantológia. A célja hasonló, mint a kiadó 2017-es Szívlapát című versgyűjteményének: kamaszokat és fiatal felnőtteket bevonni a versolvasók, a líra iránt rajongók körébe, hogy a versek ne csupán az iskolai kötelező anyag részeként jelenjenek meg az életükben, hanem olyan élményként, amely hozzájuk kötődik, nekik szól, őket üti szíven.

 

Valentina Giannella:
Greta vagyok
Egy új, zöld nemzedék kiáltványa
Móra Kiadó, 2020

A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon. Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?

 

Tasnádi István − Jeli Viktória:
Kettős:játék
Tilos az Á Könyvek, 2018

A dráma az életünk megkerülhetetlen részévé vált mediális tér lehetőségeire és kérdéseire irányítja a figyelmet. Elmosódik a határ a valóságként észlelt események és a médiumok által felkínált világ történései között. Két tinédzser, akik nem érzik magukat biztonságban a valóságukban, az avatárjaikon keresztül élik meg vágyaikat, a biztonságukat.

 

Dávid Ádám − Dóka Péter (szerk.):
48 másképp
Ifjúsági novellák a múltból
Móra Könyvkiadó, 2019

13 alternatívát olvashatunk fiatal szerzők tollából, akik az 1848/49-es eseményeket írták át és újra. Mechanikus Petőfi és szónokló Szendrey Júlia, borotválkozó Kossuth és forradalmár Rózsa Sándor – rengeteg izgalmas változatát olvashatjuk a történelemnek és résztvevőinek.

 

Mészöly Ágnes:
Fekete nyár
Tilos az Á Könyvek, 2020

Pamuk Fanni nem érzi jól magát a gimnáziumban, és a nyomasztó otthoni légkörből is szeretne menekülni. Csak az lelkesíti, hogy elkészítse Urara, a haláldémon jelmezét a nyári Conra. Terve megvalósításában a szomszéd néni lesz fő szövetségese, és időközben a szerelem érzését is megismeri. Bár szeretné, ha a valóság hasonlítana a filmek fantáziavilágára, nem számít rá, hogy mennyire azonosulnia kell kedvenc rajzfilmkarakterével.

 

PEDAGÓGUSOKNAK

Balajthy Ágnes − Ruff Orsolya − Szekeres Nikoletta −
Fenyő D. György − Varga Betti − Vinczellér Katalin:
A Fausttól a Szívlapátig
Kortárs könyvek a középiskolában
Tilos az Á könyvek, 2019

A könyv elsősorban a középiskolai tanárokat célozza meg, akik egyre inkább azzal szembesülnek, hogy nem beszélnek egy nyelvet a diákjaikkal, hogy az „élet” és az „irodalom” átjárhatatlan messzeségbe került egymástól. A könyv tizennégy esszét és tizennégy rendkívül részletes, öt-hat tanórára kiterjedő tanítási segédanyagot, óravázlatot is tartalmaz.

 

Hansági Ágnes − Hermann Zoltán − Mészáros Márton – Szekeres Nikoletta (szerk.)
...kézifékes fordulást is tud
Tanulmányok a legújabb magyar gyerekirodalomról
Balatonfüred Városért Közalapítvány, 2018

A kötet célja, hogy bemutassa azt a fordulatot, amely a magyar gyerekkönyv-kultúrában a 2000-es évek eleje óta jelen lévő innovatív könyvkiadás kitartó munkáját betetőzte. A kötet tanulmányai a kritikai szemléletmódot megőrizve, de a tudományos érvelés alaposságával – az érdeklődők számára is jól követhető nyelven – igyekeznek kifejteni ennek a fordulatnak az irodalomtörténeti, színház-, elbeszélés- és líraelméleti, folklorisztikai és kultúratudományos feltételeit.

 

Szüts Miklós:
A földön élni ünnepély
Magvető Kiadó, 2020

Szüts Miklós festőművész mesél az életéről: őseiről (egyik dédapja Degré Alajos író, a márciusi ifjak egyike, a másik Lechner Lajos, Szeged árvíz utáni újjáépítője), az „úri középosztályhoz” tartozó, elszegényedett családjáról, saját életpályájáról. Megtudjuk, miből élt egy festő az 1970−80-as években, amikor hol a BNV-re kellett sertéshizlaló-reklámpaneleket terveznie, hol egy amerikai nagybácsi-örökségből származó dollárokat fektetett olasz lírába, hogy aztán a gyorsan inflálódó maradékból létrehozza grafikai stúdióját. Mindeközben soha nem adja fel a művészetbe vetett hitét: mindennap festőnek kell lenni! A mesterség technikáiba, műhelytitkaiba is beavatást nyerünk, és olvashatunk jeles barátokról és pályatársakról is.