Olvasási idő: 
7 perc

Könyvajánló

Fejlesztőkönyvek

Összeállította: Besze Barbara


A szenzomotorikát fejlesztő könyvek

Moizer Zsuzsa – Barabás Zsófi
Mindenki tud rajzolni
Scolar, 2015

Az ötletes, rajzos foglalkoztató az óvodások, kisiskolások kreativitására építve ad szárnyakat a gyermeki fantáziának. Kedves, szeretni való figurák – Cicu, a macska, Buborék, a labirintusszörny és Alba hercegnő – ösztönzik alkotásra a kicsiket és nagyobbakat. A könyv feladatai „észrevétlenül” építik az alap-kultúrtechnikák (olvasás, írás, leképezés) elsajátításához szükséges vizuális képességeket; a finommotorika (kézügyesség, rajzkészség, íráskészség) fejlesztését természetes élethelyzetben, játékos, kreatív módon teszik lehetővé.

 

Sárosdi Virág
Finommotorika fejlesztése ceruza nélkül
Pannon-Literatúra Kft., 2017

A felnőtt és a gyermek közös alkotótevékenysége örömforrás lehet mindkettőjük számára, miközben a gyermek finommotorikai képességei is fejlődnek. A könyvben számos játékötlet található többféle tematika szerint csoportosítva.

 

Péter-Szabóné Kakuk Márta:
Megrajzol-lak
Szerzői kiadás, 2018

A könyv alapja egy 18 év alatt kidolgozott és kipróbált, a szenzomotoros integrációt fejlesztő program, amelynek célja a részképességzavarok, mint a grafomotoros gyengeség, diszlexia, diszgráfia, balkezesség, SNI, illetve a szakértői bizottság által javasolt más egyéb szociokulturális hiányosságok fejlesztése. A fejlesztő szakember és a szülő bázisterápiaként, kiegészítő anyagként jól kimutatható eredményességgel használhatja. A program során egy gyermek egy felnőtt segítségével heti rendszerességgel haladhat az óvodai nevelési év kilenc hónapjában a maga tempójában. Alapozó program, amely teret hagy a fantáziának is. Ajánlott óvodai fejlesztőpedagógusoknak, az EGYMI szak-embereinek, gyógypedagógusoknak, logopédusoknak, óvónőknek, nevelési tanácsadásban megvalósuló terápiában szakszolgálati javaslatra és otthoni foglalkozás keretében szülőknek.A verbális és vizuális kommunikációt fejlesztő könyvek

Nagy Diána
Babageometria – Vonalak; Babageometria – Formák
Móra, 2018

Fekete-fehér vonalak, kontraszt, figurák, ritmusok. A Babageometria könyveinek fekete-fehér kontrasztja és a vonalak ritmikus változása segíti a látás fejlődését. Előbbi a szem fókuszálásának képességét, az éleslátás kialakulását, utóbbi a szemmozgásokat, illetve a mozgó tárgyak követésének képességét fejleszti. A Formák kötetben a kontrasztra és a ritmikus változásra helyeződik a hangsúly.

 

Papírszínház és papírszínház-mesék
Csimota

A Csimota Könyvkiadó évek óta foglalkozik a japán kamishibai színház, a papírszínház hazai népszerűsítésével. A képmutogatónak hazai előzményei is ismertek, a papírszínház a pedagógus/gyógypedagógus számára könnyen elsajátítható módszer, amellyel autista, ADHD-s és szellemileg sérült gyerekeknél is figyelemre méltó eredmények érhetők el. Gyógypedagógiai segédeszközként segít, hogy a sokszor nem vagy nem megfelelő módon működő verbális kommunikáció egy másik csatornán keresztül kapjon támogatást, továbbá segít a figyelem fókuszálásában is. Siket csoportoknál az illusztrációk szintén támogatják a kommunikációt.

Papírszínház-mesék (válogatás): Lázár Ervin – Grela Alexndra: A Kék meg a Sárga; Schimel, Lawrence – Makhult Gabriella: Az én csodálatos tesóm; Grimm fivérek – Bodonyi Panni: Csizmás kandúr; Goethe, Johann Wolfgang – Wagner, Vincent: A Tündérkirály; Nagy Diána: Visszajött a répa; Elschner, Géraldine – Saillard, Rémi: A kisbárány meg a találmány; Tasi Katalin – Maros Krisztina: A soknevű macska; Pavloff, Franck – Grela Alexandra: Barna hajnal

 

Hallássérülteket fejlesztő könyv

Diósi Annamária:
Hallod?
Játékos foglalkoztató
Csimota, 2018

A korai fejlesztésnek kiemelkedő hatása van a gyerekek további életére, ekkor fejlődik ki a gondolkodásuk, beszédük, személyiségük. Ez a könyv segítséget nyújt a halló és hallássérült gyerekeknek egyaránt; az itt található feladatok mindenki számára fontosak és hasznosak a beszédtanulás során. A komplex, az összes részképességet fejlesztő feladatokkal a gyerekek tudása és ismeretanyaga több oldalról fejlődik. A játékok a beszédnevelésre, a szókincsbővítésre és a hallásfigyelem fejlesztésére irányulnak, minden témakört nagymozgásos feladatok is kiegészítenek. A feladatok összeállításában Diósiné Pais Zsuzsanna és Bolgár Zsuzsa logopédus nyújtott szakmai segítséget.


Önismeret-fejlesztő könyv

Győri Bori – Szamarasz Vera Zoé:
Nézd, ez én vagyok!
Csimota, 2016

Önismeret-fejlesztő színező 5 éves kortól. „A fák mélyre fúrják saját földjükbe gyökereiket, de lombjukat a közös ég felé emelik, ugyanabba a szélbe. Az emberiség egy, sokféle ember van, de mind: ember. Az ismeretlent távolinak és ijesztőnek érezzük, de a távolság a megismeréssel leküzdhető. Te is akkor lehetsz igazán az, aki vagy, ha megismered és elfogadod a másik embert. Erre tanít meg ez a könyv – akár szülő vagy, akár kisgyerek.” (Vekerdy Tamás)


A logikai gondolkodást fejlesztő könyv

Polgár Judit
Sakk és matt
6 éves kortól
Bookline Könyvek, 2017

A sakk nemcsak játék, hanem gondolkodásmód is, amely már kisgyerekkorban elsajátítható, majd az élet számos területén sikerrel hasznosítható. Univerzális agytréning, amely logikus gondolkodásra tanít, fejleszti a problémamegoldó képességet, és szárnyakat ad a kreativitásnak. Polgár Judit könyvei mindezt mesével, rímekkel, játékos feladatokkal teszik, miközben a sakk szabályait is bemutatják. „A sakk a szellemi teljesítmények minden rétegét támogatja. A Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő programban megtalálható minden, ami fejleszti a gyerekek logikus, kreatív gondolkodását és problémamegoldó képességét” (Polgár Judit olimpiai bajnok, sakknagymester). „A sakkra épülő fejlesztőanyag kiváló eszköz a gondolkodás fejlesztésére és a fejlődési zavarok megelőzésére. Segít abban, hogy a digitális kultúrában született gyerekek stabil, érett idegrendszerrel vághassanak neki az információs világnak” (dr. Gyarmathy Éva, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos főmunkatársa).

 

A vizuális-asszociatív gondolkodást fejlesztő könyv

Maros Krisztina
Milyen színű a boldogság
Szabó T. Anna versével
Pozsonyi Pagony, 2017

Milyen színű a boldogság? Sárga? Vagy esetleg kék? Vajon mindenki ugyanazt a színt választaná? Ilyen és hasonló kérdésekre felelgetnek a könyv lapjait kitöltő, színes illusztrációk, amelyek egy-egy boldog pillanatot mutatnak meg nekünk. A kötet a Silent Book Contest, a csendes képeskönyvek nemzetközi versenyében döntősként szerepelt, akkor még szöveg nélkül. Ezúttal Szabó T. Anna csodálatos versével gazdagodva tárulnak elénk a képek, ami egy újabb, különleges színt ad ehhez a tarkasághoz.