Jeles napok, világnapok

2013. május

Összeállította: Indri Gyula

 

Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat!

Május 8.
A Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold napja

Henry Dunant svájci üzletember 1828. május 8-án született. A Vöröskereszt létrehozásának ötlete 1859-ben, a solferinói csatatéren jutott eszébe. Mélyen megdöbbentett e az áldozatok látványa, de még inkább az, hogy mennyire elégtelen az életben maradottak, a sebesültek ellátása. A környéken lakó asszonyokból és lányokból ápoló osztagokat szervezett, tapasztalatait pedig Solferinói emlék címmel leírta és kiadta. Könyvében kezdeményezte, hogy hozzanak létre olyan segélyszervezeteket, melyek háborús időkben önként vállalják a sérültek gondozását, továbbá olyan államközi egyezmények megkötését sürgette, melyek az áldozatok nemzetközi védelmét szabályozzák. A könyv nemcsak kedvező visszhangra talált, hanem cselekvésre is sarkallta az embereket. 1863-ban alkotmányozó konferenciát hívtak össze, a következő évben pedig aláírták a Genfi egyezményt. Eredetileg a vörös keresztet szánták kizárólagos jelképnek, de számos muszlim országnak ellenvetései voltak, így fogadták el a vörös félhold szimbólumot is. Magyarország 1881-ben csatlakozott a vöröskeresztes mozgalomhoz. Az ötlet gazdája, Henry Dunant 1901-ben komoly elismerésben részesült: ő vehette át elsőként a Nobel-békedíjat.

Május 10.
Madarak és Fák Napja

1902-ben, Párizsban az európai országok kifejezték akaratukat a hasznos szárnyasok védelme érdekében. Még ugyanebben az évben, a világon először – Hermann Ottó kezdeményezésére – Chernel István ornitológus szervezte meg hazánkban a néhány év múlva a természetvédelmi törvényben is szereplő Madarak és Fák Napját. A balatonfüredi parkban például majdnem minden fát nevezetes emberek ültettek, amire a fák tövénél emléktáblák emlékeztetnek.

Május 21.
A Magyar Honvédelem napja

Görgey Artúr csapatai 1949. május 21-én visszafoglalták. Budát. Ennek emlékére 1992-től ünnep e nap.

Május 24.
Európai Nemzeti Parkok Napja

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, egyszerre kilenc is Svédországban. E nap célja, hogy a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és nagyszerűségére felhívja a figyelmet, és széles társadalmi támogatást szerezzen a természetvédelem ügyének.