Olvasási idő: 
6 perc

Játékos tanulás tankockákkal

Ha diákjaink már unják a feleletválasztós teszteket, az igaz-hamis kérdéseket, mi viszont szeretnénk, ha mégis gyakorolnának, tesztelnék a tudásukat, csak szórakoztatóbb formában, akkor az interaktív tankockák jelenthetik a megoldást. Segítségükkel a diákok kirakózhatnak egyénileg, vagy akár csapaversenyt is rendezhetünk az adott tantárgy adott témájából, és mindezt nemcsak otthon, hanem az órán, a tanteremben is, ha van a diákoknál okostelefon vagy egy táblagép interneteléréssel.

LearningApps – interaktív tankockák

Mindenki ismeri az akasztófajátékot, a Legyen Ön is milliomos! vetélkedőt, az asztali játékokat, és valószínűleg mindenki játszott már puzzle-lal. Ezeket a játékokat – és még sok mást is – beépíthetjük a tanulási és tanítási folyamatokba a LearningApps.org alkalmazást felhasználva. Mi is ez LearningApps.org? Látogassunk el az oldalra (https://learningapps.org/), majd kattintsunk a Mi az a LearningApps.org? linkre! Ha az oldal nem magyarul jelenik meg, akkor a jobb felső részen válasszuk ki a nyelvek közül a magyart (1. ábra)!

     1. ábra

A leírásból kiderül: „A LearningApps.org egy webkettes alkalmazás, mely kis, interaktív építőkockák segítségével támogatja a tanulási és tanítási folyamatokat. A már meglévő építőkockák közvetlenül is kapcsolódhatnak tananyagokhoz, illetve a felhasználók saját maguk is készíthetik vagy megváltoztathatják őket.”

Az elkészített tankockákat megosztás után bárki használhatja. Ha rákattintunk a Válogatás a tankockák között menüpontra (1. ábra), máris megnézhetünk egyet a mások által készített, de publikussá tett tankockák közül (2. ábra), de a kategória kiválasztásával, valamint a jobb felső sarokban látható csúszka segítségével a nehézségi szint megadásával le is szűkíthetjük a választható tankockák körét.

2. ábra

Ha valamelyik fölé visszük az egérkurzort, akkor láthatjuk, ki készítette, milyen típusú a kocka (például párkereső, csoportba rendezős stb.), valamint azt is, hogy hányszor nézték meg eddig. Ha rákattintunk egy tankockára, megkapjuk az elérhetőségét (jobb alsó sarok), továbbá lehetőségünk van hasonló, illetve az általa használt sablont használva saját, új tankocka készítésére is (3. ábra).

Ahogy a 3. ábrán is látszik, a most kiválasztott egy csoportosító feladat, sikeres választás esetén a puzzle darabka alatt látszik egy kép. Ha a Hasonló tankocka készítését választjuk, akkor megkapjuk az aktuális tankocka forrását, és nekünk a feladat címén, leírásán és a visszajelzésen túl csak ki kell cserélnünk a háttérképet, megadni a csoportokat, a csoportba tartozó szavakat, illetve megadhatunk még esetleg másik puzzle-méretet. Új, üres tankocka létrehozása ezzel a sablonnal választása esetén ugyanazt az oldalt kapjuk, csak ekkor az üres sablon jelenik meg.

3. ábra


Saját tankocka készítése

Ha tárolni is szeretnénk a munkákat, valamint megosztani őket diákjainkkal, akkor regisztrálnunk kell az oldalon. Ehhez kattintsunk a jobb felső sarokban látható Bejelentkezés menüpontra, és ha még nincs saját fiókunk, akkor válasszuk az Új fiók létrehozása menüpontot, egyébként adjuk meg a felhasználói nevünket és jelszavunkat (4. ábra).

4. ábra

Ha sikerült, akkor új képernyőtartalom jelenik meg a felső részen új menüsorral (5. ábra). Itt lehetőségünk van arra, hogy saját osztályokat hozzunk létre saját tanulóinkkal, akikkel megoszthatjuk a saját tankockáinkat, sőt, láthatjuk, hogy melyiküknek hogyan sikerült a feladatok megoldása.

5. ábra

Ha a Tankocka készítése menüpontot választjuk, akkor egyrészt kapunk egy összefoglaló ábrát a készítés menetéről (felső sor, sárga háttér), másrészt megkapjuk a sablonokat, amelyekből felépítve elkészíthetők saját tankockáink. Válasszuk ki az egyik legérdekesebbet, a Lóversenyt (6. ábra)!

6. ábra

A kiválasztás után azonnal kapunk néhány példát, amely megmutatja, hogyan és mire lehet használni ezt a sablont. Ha van már osztályunk diákokkal, akkor akár egymás ellen is játszhatnak, egyébként a számítógép lesz az ellenfél. Ha ezeket tanulmányoztuk, akkor a jobb felső sarokban látható Új tankocka készítésével tudjuk elkezdeni a munkát.

Először a tankocka címét és a feladatleírást kell megadni (7. ábra). Majd jöhetnek a kérdések, a helyes és hibás válaszok. A kérdésekhez multimédia-elemeket is választhatunk. Azt is beállíthatjuk, hogy a kérdések hogyan jelenjenek meg. A 7. ábrán látható, hogy a helyes válaszhoz egy képet adunk meg a diáknak, amit többféleképpen is megtehetünk, például egyszerűen ráhúzzuk a megfelelő képet a felületre, vagy rákattintva a területre tallózással megkeressük a merevlemezen.

7. ábra

Ha elkészültünk, akkor kattintsunk a Befejezés és előnézet gombra! Lehet egyedül játszani és társaságban is. Utóbbi esetben meg kell adni egy nevet és egy bábut. Ha nincs társ, akkor a gép lesz a partner (8. ábra). Helyesen megválaszolt kérdés után a lovak a lovasokkal elindulnak a cél felé. Aki rosszul válaszol, az lemarad.

8. ábra

Ezután két lehetőségünk van. Vagy módosítjuk a tankockát, vagy mentjük. Mentés esetén bekerül a saját tankockáink közé, ahol bármikor elérhető, módosítható. Megkapjuk még a tankocka webes elérhetőségét, amit elküldhetünk a diákjainknak, így a számukra is elérhetővé válik a játék. Alapértelmezésben az elkészült mű nem publikus, de ezen egy gombnyomással bármikor változtathatunk.

Ha a Saját tankockák gombra kattintunk, akkor láthatjuk az eddig elkészült játékos feladatainkat. Itt saját mappákat hozhatunk létre, amelyekre ráhúzva a tankockáinkat rendezetten tárolhatjuk a munkánkat (9. ábra).

9. ábra

A cikkben egy sablon használatát mutattuk be részletesen, de ne feledjük, a portál nagyon sok sablont és eszközt (például szavazógép) ad a kezünkbe, ráadásul ezeket a tankockákat akár egy moodle-os tananyagba is beilleszthetjük.