Iskolakapun kívüli programok –Sportos vakáció a városban

2013 tavaszán újszerű kezdeményezéssel állt elő a Főpolgármesteri Hivatal. Az „Iskolakapun Kívüli Program” elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy Budapestet élhetőbb és fiatalos várossá alakítsa. Mindezt úgy kellett megszervezni, hogy a program anyagilag se jelentsen pluszterhet a családok számára. Az Önkormányzat ezzel mintát szeretne adni, hiszen a gyermekek oktatása és nevelése nemcsak az iskola falain belül, hanem azon kívül is megvalósítható.

A főváros az önkormányzatok hagyományos működtető-fenntartó jellegét próbálta meg eltolni a szolgáltató-támogató szerepkör felé, lévén a város tulajdonában lévő kulturális, sport és szabadidős intézményi hálózat eddig is adott volt. Június közepétől – a vakáció első napjától – kezdve újabb programokkal gazdagodott a kínálat. A Sportos vakáció a városban programsorozat az egészséges életmódot hivatott népszerűsíteni, mindezt teljesen ingyenesen. A programok összeállításánál elsődleges szempont volt, hogy minden korosztálynak és érdeklődési területnek kínáljanak változatos és érdekes tevékenységeket.

 

Az egyik legnépszerűbb program a görhoki volt. Az elnevezés elsőre talán furcsának tűnhet, azonban pusztán egy egyszerű szóösszetételről van szó: a görkorcsolya és a hoki elegyéről, amely így nyáron is, mindenféle pályahűtés nélkül megvalósíthatóvá teszi a jégkorongozást. A kőbányai jégpálya sátrában felépített, speciális borítású pályán próbálhatták ki a többségében 6-8 éves gyerekek, hogy milyen is lehet WayneGretzky bőrébe bújni, és elsajátítani az alapokat. Bemelegítésként páros gyakorlatokat végeztek, kellett szlalomozni, kaput megkerülni és hátrafele menni. A néha kissé elfáradt kicsik ilyenkor már csak egyetlen mondatra vártak: Lehet inni! Ekkor mindenki a pálya szélén kialakított asztalokhoz sietett, ahol folyadékot vett magához.

Labdarúgás nélkül a sportot elképzelni igencsak nehéz, így július közepétől minden héten kiemelt szerepet kapott a foci a programok között. A Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Labdarúgó Szövetséggel összefogva ingyenes labdarúgó edzéseket szervezett a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A program augusztus végéig fut, a szervezők egyfajta tehetségkutatónak is szánják. Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó hangot adott reményének, hogy hátha az a rengeteg tehetséges gyerek, aki Magyarországon focizik, újra fellendítheti a magyar futballt. A gyerekeknek tartott edzéseken fiúk és lányok vegyesen vettek részt, ahol a bemelegítés után már rögtön labdához is jutottak és rövid csapatjátékokban folytatták az edzést.

Bűnmegelőzési napot is rendeztek a XX. kerületi Hársfa játszótéren, amit pár évvel ezelőtt, külföldi modell alapján építettek. A park közepén álló kisházban egy játszóházat is kialakítottak, ahol az esemény egyik fő programja zajlott. Az óriási, szőnyeg méretű társasjátékot háromfős csapatokra osztott 8 és 14 éves kor közötti fiatalok játszották. Megtudhattuk például, hogy hány éves kortól büntethetőek a fiatalkorúak, és miért veszélyes a kábítószerek használata. Később a gyerekek közlekedési ismereteket tanultak a kerületi rendőrség egyik rendőrnőjétől, akihez fordulva az egyik kisfiú első kérdése a következő volt: „Neked hol a fegyvered?”… Ha fegyver nem is került elő, így is sikerült lekötni a figyelmet a kerékpáros és autós közlekedési szabályok közérthető elmagyarázásával, melyet követően a rendőrnő által felmutatott közlekedési táblák felismerésével csokoládéhoz lehetett jutni.

Az „Adj Isten egészségedre!” elnevezésű programot a XIV. kerületi Vezér utcában kialakított eMagyarország Ponton rendezték meg, ahol évek óta foglalkoznak az alkotói tevékenységek támogatásával, ezzel könnyítvén meg a szülők dolgát a nyári szünidő alatt. A hét első foglalkozásán szövés-fonás, hajtogatás, könyvjelzőkészítés, továbbá arcfestés, memóriajátékok és szerepjátékok is voltak. A fiúkat természetesen a számítógép kötötte le, őket egy fiatal önkéntes segítette. Mivel a hely fő profilja az internetes és számítógépes kultúra terjesztése, ezért évek óta rendeznek grafikai rajzpályázatokat, amelyekből aztán kiállítás is nyílik. Itt mutathatták meg a fiúk, hogyan is lehet számítógépen mesterien – egér segítségével – lerajzolni egy utcán sétáló embert, vagy megrajzolni a száz éve elsüllyedt Titanicot.

A fenti programokon kívül lehetett még judozni is Ledényi Levente válogatott cselgáncsozóval, kézilabdázni a Népligetben vagy gombfocizni tanulni a magyar világbajnoktól.