Iránytű

2014. március

Szakmai egyeztetés az EMMI és a pedagógus szakszervezetek vezetői között

2014. március 4-én az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága és a pedagógus szakszervezetek vezetői szakmai egyeztetést tartottak. A megbeszélésen mind az öt pedagógus szakszervezet (Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és a Munkástanácsok Pedagógus Ágazata) – köztük mindkét reprezentatív pedagógus szakszervezet – részt vett, amelyik aláírta a Kormánnyal a 2013. január 22-ei megállapodást. (kormany.hu)

 

A Nemzeti Tankönyvtanács alakuló ülése

Március 3-án megalakult a Nemzeti Tankönyvtanács testülete, amelynek alapvető feladata a tankönyvekre vonatkozó döntések előkészítése, valamint a tankönyvek rövid- és középtávú fejlesztési irányainak meghatározása. A tankönyvi engedélyezési folyamatba beépülő új testület szakmai kontrolljával is erősíti a garanciát a köznevelési tankönyvek megfelelő minőségére. A testület működését és a koordinációs feladatok ellátását az Oktatási Hivatalhoz rendelt titkárság segíti. (kormany.hu)

 

Harmincezer pedagógus jelentkezhet a minősítésre a következő tanévben

Összesen 30 ezer tanár és tanító jelentkezhet a pedagógus II. minősítésre a következő tanévben – közölte Hoffmann Rózsa, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára. Pályázatot azok a szakvizsgával rendelkező pedagógusok adhatnak be, akik legalább nyolc év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Hozzátette: a harminc évnél régebben a pályán lévő pedagógusok szakvizsga nélkül is jelentkezhetnek. A sikerrel pályázó tanárok a 2016-os tanévtől kapják meg a magasabb besorolással járó bért. Az államtitkár tudatta: a jelenleg érvényben lévő március 31-i jelentkezési határidőt várhatóan novem­ber 30-ra módosítják. (kormany.hu)

 

Megkezdte működését az ELINET

Február 24. és 27. között Bécsben rendezték meg az ELINET (European Literacy Policy Network, Anyanyelvi Műveltség Fejlesztésének Európai Hálózata) projektindító konferenciáját, melyen 28 országból 80 szervezet — köztük az OFI, valamint a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Kara — képviseltette magát. Az együttműködés célja az írástudatlanság csökkentése Európában, mivel minden ötödik 15 év körüli európai fiatal, valamint majd 75 millió felnőtt nem rendelkezik az alapvető írás-olvasás kompetenciával, ami megnehezíti munkavállalásukat és növeli a szegénység, a társadalmi kirekesztettség veszélyét. (ofi.hu)

 

Készülőben az új generációs tankönyvek

Az OFI koordinálja a 2014/2015-ös tanévtől az állami keretek között folyó tankönyvfejlesztést és -kiadást, amelynek eredményeként „új generációs” tankönyvekből taníthatnak szeptembertől azokban az iskolákban, amelyek reprezentatív minta szerint részt vesznek a tankönyvek kipróbálásában.

Az OFI az „új generációs” tankönyvek fejlesztését a TÁMOP 3.1.2-B/13 jelű projekt keretein belül valósítja meg. Az új tankönyvek fejlesztésén együtt dolgoznak a felsőoktatás és köznevelés elméleti és gyakorlati szakemberei, digitális fejlesztők, valamint a gyakorló pedagógusok. A papíralapú tankönyvek készítésével párhuzamosan digitális tananyagok is készülnek, melyek a projekt keretében kialakítandó Nemzeti Közoktatási Portálon lesznek elérhetőek. A kipróbálást követően mint tartós tankönyvek válnak a köznevelés rendszerének részévé. (ofi.hu)

 

Pályázat

Pályázati felhívás Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyílt pályázatot hirdet magyarországi székhelyű nevelési-oktatási intézmények számára Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére.

A szakértők a 2014. április 25-ig postára adott pályázatokról (első értékelési ütem) 2014. szeptember 1-jéig, a 2014. szeptember 5-ig postára adott pályázatokról (második értékelési ütem) 2014. október 30-ig döntenek. A 2014. szeptember 5-e után postára adott küldemények automatikusan a következő naptári évre beadott Ökoiskola cím pályázataként kerülnek nyilvántartásba.

A pályázathoz szükséges dokumentumok letölthetőek az alábbi linkekről:
https://www.ofi.hu/magyar-fooldal/okoiskola-orokos (ofi.hu)